Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1. X,Y, Z au hotarat sa infiinteze un SRL. In actul constitutiv se prevede ca X contribuie in numerar cu 10 parti sociale in valoare de 100 RON la constituirea capitalului social; Y contribuie cu 100 RON in forma aportului in creante cu termen scadent la 10 mai 2007. Z contribuie cu 100 RON sub forma aportului in munca constand in demersurile facute pentru constituirea societatii. Judecatorul a respins inregistrarea acestui SRL in Registrul Societatilor Comerciale. Explicati de ce.

- Aportul in creante este posibil doar la societatile de persoane

- Aportul in munca nu poate constitui aport la formarea capitalului social a unei societati comerciale.

2. La constituirea unei S.A. prin subscriptie publica acceptantii varsa in numerar 30% din valoarea actiunilor subscrise, restul capitalului social urmand sa fie varsat:

- pentru actiunile emise pentru aport in numerar in 12 luni de la inmatriculare

- pentru actiunile emise pentru aport in natura in 2 ani de la inmatriculare

Va putea fi inmatriculata o astfel de societate?

R. Nu. La inmatriculare trebuie varsat in numerar 50% din valoarea actiunilor subscrise. Restul capitalului trebuie varsat in 12 luni de la inmatriculare.

Actiunile ce reprezinta aporturi in natura vor trebui acoperite integral la constituire.

3. X, Y, Z au hotarat sa infiinteze o S.A. prin subscriptie simultana. Actul constitutiv prevede ca fiecare dintre acestia urmeaza sa contribuie cu 10.000 Euro la formarea capitalului social. La momentul constituirii actionarii varsasera 20% din valoare urmand ca restul sa fie varsat in 12 luni de la aceasta data. Judecatorul a refuzat inscrierea acestei societati. Explicati de ce.

R. - la constituire trebuie varsat minim 30% din valoarea capitalului social

4. In cadrul unei S.A. se convoaca AGA extraordinara in vederea modificarii sediului. Se propune de catre actionarul X ca sediul firmei sa fie mutat intr-un imobil proprietate a unei firme la care actionarul X detine 60% din actiuni, pe baza unui contract de inchiriere pentru sediu. In urma convocarii AGA extraordinara se prezinta actionari reprezentand 1/5 din nr. total de drepturi de vot, inclusiv actionarul X. Propunerea de modificare a sediului se supune la vot si se aproba cu majoritate. Se abtine doar actionarul Y care ulterior va actiona in instanta si va solicita anularea modificarii sediului dispusa de AGA extraordinara. Care va fi verdictul si de ce?

R. Anularea hotararii AGA extraordinara de mutare a sediului dat fiind ca:

- X trebuia sa se abtina de la vot dat fiind ca avea un interes direct

- la prima convocare a AGA extraordinara trebuie sa participe actionari reprezentand minim 1/4 din numarul total de drepturi de vot.

5. La adunarea generala a unei SA se prezinta in locul actionarului X, reprezentantul sau - unul din functionarii societatii. Concomitent actionarul Y este reprezentat de contabilul societatii. Pe ordinea de zi se afla adoptarea bilantului contabil. In mandatul dat de actionarul X reprezentantului sau se prevede o imputernicire generala (procura generala) de a realiza toate activitatile curente ale lui X in societatile comerciale la care acesta e actionar pe durata cat X lipseste din tara. Prin participarea celor 2 reprezentanti se realizeaza majoritatea ceruta de lege pentru adoptarea hotararii. Actionarul Z care nu a fost prezent din motive obiective va solicita ulterior in instanta anularea hotararii AGA. Care poate fi solutia instantei si de ce?

R. Anularea hotararii dat fiind ca:

- este necesara o procura speciala, nu una generala

- functionarii societatii pot interveni la vot ca reprezentanti doar daca aceasta participare nu este determinanta pentru adoptarea unei hotarari

- contabilul trebuia sa se abtina de la aprobarea propriului bilant

6. La societatea X administratorul convoaca AGA care urmeaza sa se desfasoare in data de 10 mai 2006. Administratorul transmite in convocator data si locul de desfasurare a sedintei , ora si ordinea de zi. La nivelul societatii exista un nr. de 2000 de actiuni la purtator si 500 de actiuni nominative. Avand in vedere dispozitia din Actul constitutiv conform careia convocarea se poate realiza si prin scrisoare recomandata, administratorul convoaca toti actionarii printr-o astfel de modalitate. Este legala convocarea astfel realizata?

R. Convocarea nu este legala. Convocarea prin scrisoare recomandata se poate face numai in cazul in care toti actionarii societatii detin actiuni nominative. Pentru actionarii care detin actiuni la purtator convocarea trebuie facuta prin publicarea in Monitorul Oficial, Partea a IV-a si cumulativ printr-un ziar local.

7. Societatea X este o societate in nume colectiv formata din 5 asociati. AB este creditorul societatii pentru suma de 100.000 RON. Avand in vedere ca societatea X nu si-a platit datoria fata de AB, AB se indreapta asupra unui asociat MN, pentru intreaga datorie a societatii. Ce poate invoca intr-o asemenea situatie asociatul MN?

R. Asociatul poate invoca beneficiul de discutiune. Potrivit acestui drept, asociatii actionati de catre creditori pot solicita acestora sa urmareasca, in primul rand, societatea pentru acoperirea creantelor si, numai daca aceasta nu plateste in termen de 15 zile de la punerea in intarziere, sa fie urmarite bunurile fiecarui asociat (art. 3 pct. 2 din Legea nr 31/1990 republicata)

8. SC ,,X" este o societate in comandita simpla. Ea se numeste SC ,,ENIGMA" SCS. Este corecta modalitatea de denumire a societatii?

R. Nu. In denumirea SCS trebuie sa intre numele a cel putin unuia dintre asociatii comanditati.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Spete.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 805 cuvinte
Nr caractere:
8 920 caractere
Marime:
11.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
drepturi, legi, spete
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!