Tehnici Speciale de Finanțare

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

- Din tehnicile speciale de finantare fac parte:

- factoring,

- forfetarea,

- leasing.

- Operatiunea de factoring consta in transmiterea catre o companie specializata a creantelor exportatorului asupra importatorului si, respectiv, a dreptului incasarii acestor creante. Compania care preia creantele se numeste factor sau companie de factoring.

In operatiunea de factoring sint angajate trei parti:

o compania de factoring,

o clientul sau (furnizorul marfurilor),

o intreprinderea - cumparatorul marfii.

Realizarea operatiunii de factoring este precedata de un vast lucru analitic. Primind cerere de la o intreprindere firma de factoring cerceteaza situatia economica si financiara a potentialului client, afacerile lui. Daca raspunsul este pozitiv, clientul ii transmite facturile, avind acceptul de plata a cumparatorului. Firma de factoring le cerceteaza, determinind concomitent solvabilitatea cumparatorilor.

Compania poate efectua plata sau la scadenta, sau inainte de termen. In cazul din urma ea indeplineste functii bancare, serviciul ei fiind echivalent cu acordarea unui credit. In acest caz cel mai important serviciu este garantarea platii clientului.

In cadrul factoringului se efectueaza plata imediata a 70-90% din valoarea facturilor. Dupa ce importatorul efectueaza plata conform contractului, factorul transmite exportatorului restul de 10-30%, din care se scade valoarea dobinzii si comisionului pentru operatiunea efectuata.

- Termenul exigibilitatii creantelor nu trebuie sa depaseasca 360 zile.

- Costul operatiunii se compune din:

-Dobinda perceputa la achitarea facturilor inainte de termen - cu 2-3 puncte procentuale deasupra celei bancare;

-Comision de factoring, (pentru administrarea registrului contabil, incasarea datoriei, alte servicii) - 0,5-3% din valoarea facturii.

Operatiunea este deosebit de avantajoasa pentru intreprinderile mici si mijlocii, care isi maresc volumul vinzarilor sau penetreaza pe piete noi.

Factoringul ii permite exportatorului sa accelereze circulatia capitalului, sa diminueze cheltuielile cu administrarea, sa eficientizeze activitatea comerciala deoarece, in afara de deservirea contabila factorul efectueaza un control al tranzactiilor clientului, o analiza a activitatii economice a firmei, a strategiei de desfacere, a conjuncturii pietei etc. In plus, institutiile de credit cer de la firmele mici si mijlocii garantii mai mari.

Cu toate beneficiile pe care le ofera, factoringul nu este inca suficient de raspandit in Republica Moldova. Pana in prezent, aici activeaza doar o firma specializata, NFC-Moldfactor, fondata in 2004 de compania ruseasca ,,???????????? ????????????? ????????".

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnici Speciale de Finantare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
3/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 661 cuvinte
Nr caractere:
15 008 caractere
Marime:
22.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
Tehnica, special, operatiune, import
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Profesorului:
Lobanov Natalia
Sus!