Necesitatea modernizării comerțului internațional

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Necesitatea modernizarii comertului international

Evolutia comertului international a fost influentata de numerosi factori aflati intr-o permanenta schimbare:

- Fenomenele economice complexe din economia mondiala.

1.Cresterea pretului petrolului a avut efecte din cele mai diverse pentru economiile sensibile la socurile petroliere. FMI apreciaza ca in urmatorii ani titeiul se va tranzactiona cu circa 34 de dolari barilul.

2.Pentru economia americana amenintata de reducerea rezervelor de benzina, cresterea pretului petrolului are efecte negative: cresterea preturilor produselor, afectarea industriei constructoare de masini, a transporturilor aeriene, in general, diminuarea ritmului de crestere economica.

3. Pericolul aparitiei unor noi atentate teroriste se mentine la cote ridicate iar aceste aspecte reduc increderea tarilor participante pe piata petroliera influentata puternic de cresterea cererii de petrol a Chinei si a altor state asiatice cu rate ridicate de dezvoltare. In ultimi ani economia chineza aflata in plina expansiune, a devenit principalul pol de crestere a cererii mondiale de energie, influentand incontestabil asupra evolutiei pretului petrolului. Se pare ca rezervele de petrol ale lumii sunt concentrate in zone caracterizate de o mare instabilitate politica: Irak, Nigeria,Venezuela. De calalta parte apar ,,noi" tari exportatoare: Rusia (devenita cel mai mare exportator de petrol, depasind Arabia Saudita), Azerbaidjan, Kazakhstan, Angola.

- Modificarea permanenta a raportului de forte pe plan comercial. Comertul

international tinde sa fie mai important pentru tarile mai mici (in privinta numarului

populatiei) inconjurate de tari vecine cu regimuri deschise spre comert, comparativ cu tarile izolate si cele dezavantajate de costurile de transport ridicate.Cea mai buna cale de a masura importanta comertului international pentru economiile tarilor lumii este de a calcula ponderea comertului in Produsul Intern Brut, indicator care reflecta si gradul de deschidere al economiilor nationale catre pietele externe. De la un an la altul, ponderea tarilor in comertul mondial se modifica, pe scena schimburilor internationale aparand noi castigatori si perdanti. De exemplu, SUA trebuie sa-si redefineasca relatiile comerciale cu Rusia, America Latina, sau China. Tarile asiatice au de depasit inca efectele crizei valutar-financiare. Rusia, tara mai nou exportatoare de petrol, trebuie sa-si reconsidere relatiile comerciale cu fostele tari aflate in zona sa de influenta si cu puterile comerciale ale lumii.

- Institutionalizarea comertului mondial. O.M.C. este organizatia care stabileste

regulile de desfasurare a comertului international. Realizarile acesteia in domeniul

eliminarii unor obstacole din calea schimburilor comerciale internationale, in negocierea

unor tratate multilaterale sunt notabile. Functiile OMC sunt indeplinite de organul supreme de decizie reprezentat de Conferinta Ministeriala care se reuneste la nivelul ministrilor comertului din tarile membre o data la 2 ani. Printre acestea se numara: organizarea si desfasurarea unor noi runde de negocieri comerciale multilaterale, solutionarea diferendelor comerciale care apar intre membrii sai, examinarea periodica a politicilor comerciale ale tarilor membre, cooperarea cu alte organisme comerciale si financiare internationale (BIRD, FMI, OECD, UNCTAD, PNUD, OMPI6), punerea in aplicare a prevederilor acordurilor comerciale multilaterale, etc. Reprezentantii tarilor in curs de dezvoltare sunt insa nemultumiti de politica promovata de OMC. La fiecare Conferinta Ministeriala au avut loc ample manifestatii de protest ale unor organizatii ale

consumatorilor sau ale altor organizatii nonguvernamentale impotriva politicii comerciale promovate de OMC. Unii specialisti considera ca institutiile comerciale ,,au actionat mai mult in interesul tarilor avansate si al grupurilor din interiorul acestor tari decat in cel al tarilor in curs de dezvoltare. Asa cum FMI trateaza cu superficialitate preocuparile celor saraci - se dau miliarde de dolari pentru salvarea bancilor, dar nu si sumele marunte necesare pentru acordarea de subventii la produsele alimentare destinate celor dati afara de la locurile de munca din cauza programelor FMI - OMC pune comertul deasupra oricaror interese.

- Activitatea gruparilor economice regionale (UE, NAFTA, etc). Negocierea si

aplicarea prevederilor aranjamentelor gruparilor economice regionale au avut un impact

puternic in ultimele decenii asupra fluxurilor comerciale traditionale, reorientandu-le spre alte zone. Uniunea Europeana a devenit un important exportator si importator

mondial, modificand dinamica, structura si configuratia geografica a schimburilor

comerciale internationale Atat exporturile cat si importurile de bunuri ale UE sunt derulate in cea mai mare parte in interiorul gruparii. NAFTA (Acordul Nord - American de Liber Schimb) a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1994 si cuprinde doua tari dezvoltate (SUA si Canada) si Mexicul, o tara in curs de dezvoltare. Acest acord a pornit de la speranta ca va duce la cresterea exporturilor SUA catre Mexic, insa la scurt timp de la integrare, Mexicul a trecut printr-o criza economicofinanciara, iar exporturile SUA catre aceasta tara au scazut. In ultimii ani, insa, comertul intra-grupare a inregistrat cresteri importante De asemenea, fluxurile de investitii directe au crescut, fiind indreptate prioritar spre economia mexicana.

- Noile evolutii tehnologice, aflate in stransa corelatie cu protejarea proprietatii

intelectuale, contribuie la aparitia unor noi produse si servicii, rod al activitatii de cercetare, inovare, al inteligentei umane. Foarte multe realizari ale industriei farmaceutice, ale tehnologiei informatice contribuie la diversificarea gamei de produse care patrund in circuitul comercial international. Din ce in ce mai mult, detinerea unor drepturi de proprietate intelectuala confera firmelor avantaje competitive pe piata mondiala, fiind necesara protejarea acestor drepturi impotriva concurentei. Influentat puternic de evolutia rapida a tehnologiilor informatice, de exemplu, comertul electronic a cunoscut o expansiune spectaculoasa. Internetul dispune de imense oportunitati pentru dezvoltarea unor forme noi de tranzactii comerciale prin infrastructura electronica pe

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Necesitatea modernizarii comertului international.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 659 cuvinte
Nr caractere:
9 384 caractere
Marime:
16.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
comert, Economie, modernizare
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!