Conducerea și organizarea bursei de mărfuri

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Bursa de marfuri este persoana juridica, avind forma juridica de societate pe actiuni ori de societate cu raspundere limitata. Forma societatii pe actiuni se stabileste la adunarea constitutiva a bursei de marfuri.Fondatori ai bursei de marfuri pot fi persoanele fizice juridice, carora legea nu le interzice acest drept.

Bursa este supusa inregistrarii si de stat in modul stabilit de legislatie.

Institutia bursei reprezinta cadrul organizatoric creat în vederea functionarii pietei bursiere intrinseci, dupa principii care sa-i asigure func tionarea conform strategiei adoptate.

Institutia bursei a aparut ca urmare a crearii premiselor functionarii pietei bursiere. Aceasta institutie este reglementata prin acte normative care definesc:

- categoriile care participa la activitatea pietei bursiere;

- mecanismele care stau la baza tranzactiilor bursiere;

- modalitatile de organizare si functionare a institutieie bursiere si

- formele de cotrol si emitere a informatiilor bursiere.

Institutia bursiera are la baza o Asociatie a Membrilor Bursei, fapt pentru care, atât legislatia tarilor avansate în reglementarea sa, cât si în tarile unde piata bursiera functioneaza de mai recent, apare reglementat acest principiu.

Spre exemplificare, prin “Security Exchange Act” (1931) – S.U.A. bursa este definita ca “orice organizatie, asociatie sau grup de persoane, înregistrate sau nu în calitate de corporatie, ce constituie, mentine si pune la dispozitie un spatiu plus conditiile necesare confruntarii cererii si ofertei de marfuri sau titluri financiare, pentru îndeplinirea, în mod curent, a functiilor bursei concretizate în desfasurarea corecta a tranzactiilor bursiere”.

Exista regelementari similare si în Japonia, unde bursa este definita ca “o persoana înregistrata în calitate de corporatie, care pune la dispozitie o piata, în vederea desfasurarii tranzactiilor de valori sau marfuri”.

Legea nr. 129/2000 privind bursele de marfuri, reglementeaza bursa de marfuri ca fiind “o institutie publica, cu personalitate juridica, reglementata si controlata de CNVM, care autorizeaza functionarea acestei piete si asigura conditiile necesare societatilor de brokeraj pentru efectuarea tranzactiilor pe pietele organizate si autorizate de organul de supraveghere”.

Bursa este reglementata si autorizata de un organ autorizat, ce supravegheaza piata respectiva. În România acest organ este Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare

COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE

CNVM are anumite atributiuni privind reglementarile în domeniile respective, si anume elaboreaza regulamente de autorizare, functionare si control a pietei burselor de marfuri.

Statutul legal al CNVM

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, denumita in continuare C.N.V.M., este o autoritate administrativa autonoma cu personalitate juridica care isi desfasoara activitatea in baza Legii nr 52/1994 cu completarile si modificarile ulterioare respectiv, Legea nr. 514 din 12 iulie 2002 pentru aprobarea Statutului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

C.N.V.M. reglementeaza si supravegheaza piata de capital, pietele reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate, precum si institutiile si operatiunile specifice acestora.

C.N.V.M. este subordonata Parlamentului si prezinta rapoarte acestuia prin comisiile pentru buget, finante si banci ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Autoritatea C.N.V.M. se exercita pe intregul teritoriu al Romaniei. C.N.V.M. are sediul central in municipiul Bucuresti si isi poate deschide reprezentante in functie de necesitati.

Obiective fundamentale

C.N.V.M. are drept obiective fundamentale:

- stabilirea si mentinerea cadrului necesar dezvoltarii pietelor reglementate;

- asigurarea protectiei operatorilor si investitorilor impotriva practicilor neloiale, abuzive si frauduloase;

- promovarea functionarii corecte si transparente a pietelor reglementate;

- prevenirea manipularii pietei si a fraudei si asigurarea integritatii pietelor reglementate;

- stabilirea standardelor de soliditate financiara si de practica onesta pe pietele reglementate;

- adoptarea masurilor necesare pentru evitarea aparitiei riscului sistemic pe pietele reglementate;

- prevenirea afectarii egalitatii de informare si tratament al investitorilor sau al intereselor acestora.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conducerea si Organizarea Bursei de Marfuri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
6 936 cuvinte
Nr caractere:
40 791 caractere
Marime:
38.20KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!