Sisteme de reglare automată

Extras din seminar:

Intrucat nu este prevazut un calculator pentru conducere in regim de supra- veghere, modificarea marimii de intrare (de referinta) i se efectueaza prin interventia manuala a operatorului asupra elementului de prescriere a marimii de referinta EPR; aceasta interventie manuala consta in actionarea unor potentiometre, comutarea unor chei cu contacte etc. Elementul de comparatie EC efectueaza permanent diferenta dintre mari- mea de intrare I si marimea de reactie r (obtinuta la iesirea traductorului Tr. instalat pe calea de reactie), rezultand abaterea (marimea de actionare) a, definita de relatia:

a = i - r (1)

Abaterea a este aplicata la intrarea regulatorului automat RA, care efectueaza prelucrarea acestei marimi dupa o lege stabilita, denumita lege de reglare, rezultand la iesirea regulatorului marimea de comanda c, aplicata la intrarea elementului de executie EE.

La iesirea acestui element se obtine marimea de executie m, care actioneaza asupra instalatiei tehnologice IT, astfel incat marimea reg1ata e (marime de iesire a intregului sistem) sa fie mentinuta la valoarea impusa, pre- scrisa prin intermediul marimii de referinta i (marime de intrare a intregului sistem de reglare automata), fiind astfel compensata influenta nedorita a perturbarii p asupra marimii reglate e ; in realitate, instalatia tehnologica IT este supusa actiunii mai multor perturbari.

Caracteristica specifica a SRA consta in prezenta buclei inchise pe care o formeaza elementele, componente si semnalele transmise intre aceste elemente; datorita acestei bucle, SRA sunt denumite si sisteme automate cu circuit inchis.

abaterea a este definita de relatia:

a = i - e (2)

Utilizarea SRA are ca scop sa se. asigure pe intervale cat mai mari de timp egalitatea- :

e = i(3)

dintre marimea de iesire. e si marimea de intrare i, aceasta din urma indicand de fapt valoarea prescrisa prin marimea de iesire.

Mentinerea marimii de iesire e - prin actiunea SRA- la valorile prescrise prin marimea de intrare i este esentiala pentru a se asigura obtinerea unei calitati dorite a produselor fabricate in instalatia tehnologica respectiva Astfel, de exemplu, in cazul unui cuptor de tratament termic mentinerea temperaturii cat mai aproape de valorile prescrise (printr-o curba de variatie in timp data) are o importanta hotaratoare pentru calitatea pieselor rezultate.

Egalitatea (3) nu poate fi permanent asigurata, intrucat intervine actiunea perturbarilor, care determina abateri ale marimii de iesire e de la valorile prescrise prin marimea de intrare i, rezultand:

e - i(4)

si deci:

a = i - e - 0. (5)

Abaterea a avand valori diferite de zero, sistemul de reglare actioneaza in sensul compensarii actiunii perturbarii asupra marimii de iesire si a res- tabilirii egalitatii (3), rezultand astfel:

a = i - e = 0.(6)

Sistemele de reglare automata, realizate cu echipamente clasice de tipul regulatoarelor automate sau cu calculatoare in regim de conducere numerica directa, au aplicatii deosebit de numeroase in industrie.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de reglare automata.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Marime:
85.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Automatică
Tag-uri:
automatizare, sisteme, echipamente
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Sus!