Organizarea și Planificarea în Ingineria Sistemelor

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Primul pas in managementul proceselor in ingineria sistemelor este de a dezvolta implementarea anterioara a structurii organizationale care se va baza pe cerintele sistemului.Facand referire la procesul de analiza,planificarea in ingineria sistemelor incepe cu identificarea nevoilor clientului , precum si "definitiile" cerintelor pentru ca un proiect sa poata incepe sa fie eleborat,dezvoltat,produs si in final sa obtinem un sistem care va fi robust si avand costuri optime.Desi orice proiect este diferit,planificarea se realizaza cu un plan de management(PMP-program management plan),sau intr-o forma echivalenta.

Pornind de la nivelul de top al planificarii,planul de management in ingineria sistemelor(SEMP-systems engineering management plan),sau planul in ingineria sistemelor(SEP-systems engineering plan) se refera la ghidarea implementarii activitatilor tehnice.

Un SEMP trebuie sa fie pregatit in timpul fazei de design la nivel de concept,ofera suportul necesar pentru majoritatea planurilor de design necesare pentru proiect.Inclusa in SEMP este identificarea taskurilor proiectului ,structura proiectului de breakdown(avarii)[WBS-program work breakdown structure),definirea ordinii taskurilor si costurile de implementare,precum si structura organizationala necesara dezvoltarii proiectului.

In dezvoltarea unei abordari organizationale,este esential ca un mediu de lucru sa fie stabilit pentru ca va oferi suport pentru o eficienta sporita si o coordonare si integrare a mai multor ingineri ,precum si suportul pentru multitudinea de discipline care contribuie la intregul proces de analiza,dezvoltare,implementare si testare al prdusului final.

De asemenea este necesara stabilirea unei subordonari pe baza de lideri si de manageri pentru a eficientiza comunicarea intre nivelurile organizationale si pentru a aborda interdisciplinar dezvoltarea proiectului.

Principalul obiectiv in managementul ingineriei sistemelor este de a facilita integrarea in timp real a numeroaselor probleme sau constrangeri care trebuie luate in considerare in functionarea unui sistem care va avea un impact major asupra clientului.

In acest capitol se pune accent pe intelegerea unor planificari de baza in ingineria sistemelor si necesitatile organizationale pentru un program tipic luand in considerare urmatorii factori:

- Necesitatile planificarii programului

- Dezvoltarea planului de management-caietul de sarcini, taskurile programului , planificarea taskurilor,proiectarea si analiza costurilor taskului,interfatarea cu alte activitati de planificare,etc.

- Organizarea pentru ingineria sistemelor-dezvoltarea structurii organizationale,relatiile intre client,furnizor,producator(managementul de resurse umane)

1. PLANIFICAREA PROGRAMELOR IN INGINERIA SISTEMELOR

Odata nevoia unui nou sistem identificata, planificarea initiala incepe cu pregatirea managerierii programului (PMP), care, la randul ei , duce la planul de manageriere a ingineriei de sistem.Aceasta planificare de sistem initiala avansata, duce la o descriere a sarcinilor ce trebuie indeplinite pentru implementarea sistemului, impreuna cu o planificare practica, necesitati ale resurselor de program si o abordare organizationala.Aceasta planificare timpurie incepe cu identificarea necesitatilor manageriale pentru faza de design conceptual, urmata de necesitatile fazei de design a sistemului preliminar, si asa mai departe.

Cum sistemul evolueaza in faza de design conceptual, necesitatile tehnice ale sistemului sunt stabilite prin definirea nevoilor operationale, conceptului de intretinere si suport, identificarea si prioritizarea masurilor de performanta tehnica, analiza functionala, si alocarea nevoilor de la nivelul sistemului pana la subsistemele majore si elementele sistemului.Aceste necesitati de la nivelul sistemului sunt apoi incluse intr-o specificatie de sistem (tip A).

Referitor aceste forme de specificatie de nivel inalt reprezinta baza specificatiilor de nivel inferior (de tip B, C, D si E).

In pregatirea planurilor, dar si a specificatiilor, este important sa se stabileasca relatii corespunzatoare intre acestea doua si sa se asigure ca documentele planificarii fac referinta la specificatiile potrivite. Cu alte cuvinte, cele doua zone de activitate trebuie “sa vorbeasca una cu cealalta” si trebuie sa se sustina reciproc.

2. PLANUL MANAGERIAL AL INGINERIEI DE SISTEM(SEMP)

SEMP este documentul managerial cheie ce acopera toate activitatile, problemele cheie, organizarea, necesarul cerut de resurse pentru a indeplini functiile/sarcinile discutate de-a lungul acestui text. Obiectivele SEMP, de obicei dezvoltat in timpul fazei de design conceptual, sunt de a asigura structura, politicile si procedurile de adoptare a integrarii ingineriei si activitatile suport pentru designul si dezvoltarea sistemului. SEMP faciliteaza integrarea tuturor planelor de design orientat si asigura legaturile de comunicare necesare cu alte activitati- cheie de planificare (planul de manageriere a configuratiei, planul de manageriere a calitatii totale, planul managerierii datelor, etc.).

In dezvoltarea SEMP, formatul adoptat poate varia in functie de tipul si natura sistemului cerut, de tinta organizationala ceruta, s.a.m.d.

Pentru orice eveniment, planul trebuie sa fie conceput corespunzator, dupa magnitudinea sistemului si nivelul efortului anticipat.Partea I include o descriere a nevoilor programului, declaratia de munca, structura intreruperii lucrului, descrierea sarcinilor ingineriei de sistem, orarele asociate si proiectii de cost, structura organizationala, si toate functiile manageriale necesare in ducerea la indeplinire a programului, ca raspuns la obiectivele ingineriei.

Partea a II-a acopera procesele ingineriei de sistem descrise Scopul este descrierea procesului care trebuie planificat si indeplinit, sau baza pentru toata planificarea de program si nevoile manageriale.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizarea si Planificarea in Ingineria Sistemelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
7 357 cuvinte
Nr caractere:
46 433 caractere
Marime:
40.29KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Automatică
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Profesorului:
Ioana Fagarasanu
Sus!