Protecția și asistența socială

Previzualizare seminar:

Cuprins seminar:

Capitolul 1. Continutul si rolul protectiei si asistentei sociale 3
Capitolul 2. Nevoia de asistenta sociala 5
Capitolul 3. Autoritati cu atributii in domeniu 6
CONCLUZII
Bibliografie selectiva

Extras din seminar:

Conceptul de protectie sociala a fost prima oara introdus de catre John K. Galbraith si defineste politica de protejare a categoriilor defavorizate ale populatiei, prin masuri ce urmaresc alinierea acestor categorii la un nivel de trai decent. El considera ca fiind cea mai urgenta masura "prevederea dreptului celor care nu-si pot gasi un loc de munca de a avea un venit garantat sau alternativ".

Asistenta sociala reprezinta partea esentiala a protectiei sociale si a aparut ca un sistem complex, mai mult sau mai putin sistematizat, de principii, norme si proceduri menite sa sprijine indivizii, grupurile si comunitatile, astfel ca acestia sa-si poata satisface nevoile si sa-si rezolve problemele.

Capitolul 1. Continutul si rolul protectiei si asistentei sociale

Sistemul de protectie a cetatenilor reprezinta ansamblul beneficiilor sociale alcatuit din beneficiile universale si sistemul de securitate sociala. Protectia sociala mai poate fi apreciata ca ansamblu de actiuni, decizii si masuri inteprinse in societate pentru prevenirea, diminuarea sau inlaturarea consecintelor unor evenimente considerate ca riscuri sociale asupra conditiilor de viata ale populatiei, aceasta constituind una dintre definirile agreate de specialistii in stiinte sociale.

Protectia sociala este conceputa pentru asigurarea unui standard de viata de baza pentru toti oamenii, indiferent de mijloacele de care acestia dispun.

Exista mai multe categorii de persoane care cer protectia sociala: protectia somerilor, protectia handicapatilor, protectia copilului si a tinerilor, protectia sociala complementara ( protectia sociala in caz de deces, incapacitatea de munca, boala profesionala ).

Conditiile concrete si nevoile diferite care se cer acoperite fac ca si modalitatile de realizare a protectiei sociale sa fie diferite. Astfel, programele se bazeaza pe premise diferentiate in cazul asigurarilor sociale-destinate acoperirii unor nevoi personale ca urmare a pierderii temporare sau definitive a capacitatii de munca-sau in cazul protectiei lucratorului la locul de munca-mediu, conditii de munca- nevoi care se transfera asupra costurilor de productie si a caror satisfacere este inclusa in pretul produsului.

Obiectivele reformei in domeniul asistentei sociale, adica in domeniul sustinut material de stat, sunt astfel formulate si fundamentate incat sa se poata asigura realizarea restabilirii sau mentinerii unor echilibre intre sectorul public si cel privat, intre protectie si autoprotectie, intre nevoi si resurse, intre dezvoltarea umana a generatiei prezente si cea a generatiilor viitoare.

Asistenta sociala este mecanismul principal prin care societatea intervine pentru a preveni, limita sau inlatura efectele negative ale evenimentelor care se produc asupra persoanelor sau grupurilor vulnerabile, fara voia acestora sau sunt prea putin influentate de acestea.

Asistenta sociala desemneaza un ansamblu de institutii, programe, activitati, profesii, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, minoritatilor cu probleme speciale, aflate temporar in dificultate si care, datorita unor cauze de natura economica, socio-culturala, biologica, psihologica nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace si eforturi proprii un mod normal, decent de viata.

Obiectivul principal al protectiei sociale il constituie diminuarea sau chiar inlaturarea consecintelor unor riscuri asupra mediului si nivelului de trai ale unor segmente ale populatiei.

In fundamentarea si promovarea politicii sociale sunt considerate urmatoarele principii:

- protectia demnitatii umane

- eliminarea oricarei forme de discriminare in intreaga politica sociala

- promovarea parteneriatului social ca mijloc de control si eficientizare a tuturor masurilor de politica si de protectie sociala

- flexibilizarea, respectiv adaptarea masurilor de protectie sociala la necesitatile reale ale grupurilor si persoanelor

- orientarea obiectivelor si masurilor de politica si protectie socala

Bibliografie:

1. Buzducea D., Aspecte contemporane in asistenta sociala, Ed. Polirom, Bucuresti 2005

2. Manoiu F., Asistenta sociala in Romania, Editura ALL, Bucuresti 1996

3. http://www.mmuncii.ro/ro/

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protectia si asistenta sociala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 668 cuvinte
Nr caractere:
9 523 caractere
Marime:
17.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
asistenta sociala, standarde, societate, populatie, dezvoltare
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!