Proiect dezvoltare regională în România

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Situata in partea central - estica a Europei, Romania este o tara carpato - dunareana, cu iesire la Marea Neagra, avand un relief variat si armonios repartizat. Pe teritoriul Romaniei, a carei parte sudica este delimitata de Dunare, se afla cea mai mare parte a Deltei Dunarii, declarata din 1990 rezervatie naturala a biosferei. Romania dispune de importante resurse naturale pentru a dezvolta o economie echilibrata si durabila.

Din punct de vedere al populatiei Romania este o tara omogena; ea cuprinde 23 de minoritati nationale distincte, ceea ce reprezinta 10,6% din populatia tarii.

Pana in 1989, Romania se bazeaza pe o dezvoltare a economiei prin industrializare si prin cooperativizarea agriculturii; dupa1989, odata cu trecerea de la socialism la capitalism, economia regionala a Romaniei a evoluat de la un sistem extrem de centralizat, cu dominatia puterii de stat, la o economie bazata pe proprietatea privata.

Astfel, si-a facut simtita prezenta necesitatea promovarii unei politici de dezvoltare regionala, in concordanta cu procesul de restructurare si privatizare, precum si de existenta unor zone defavorizate, cu grave probleme economice si sociale, care se manifesta prin reducerea veniturilor si prin cresterea, intr-un ritm accelerat, a nivelului somajului.

Obiectivele politicii de dezvolare regionala

In conformitate cu prevederile legale (41) privind dezvoltarea regionala in Romania, obiectivele de baza ale dezvoltarii regionale sunt urmatoarele:

Diminuarea dezechilibrelor regionale existente, prin stimularea dezvoltarii echilibrate, prin reducerea accelerate a intarzierilor in dezvoltarea zonelor defavorizate ca urmarea unor conditii istorice, geografice, economice, sociale, politice, si preintampinarea producerii de noi dezechilibre;

Pregatirea cadrului institutional pentru a raspunde criteriilor de integrare in structurile Uniunii Europene si de acces la Fondurile Structurale si la Fondul de Coeziune ale Uniunii Europene;

Corelarea politicilor si activitatilor sectoriale guvernamentale la nivelul regiunilor, prin stimularea initiativelor si prin valorificarea resurselor locale si regionale, in scopul dezvoltarii reale a acestora;

Stimularea cooperarii interregionale, interne si internationale, celei transfrontaliere, inclisiv in cadrul Euro-regiunilor, precum si participarea regiunilor la dezvoltarea economica si institutionala a acestora, in scopul realizarii unor proiecte de interes comun, in conformitate cu acordurile internationale la care Romania este parte.

Principalele politici de dezvoltare regionala:

Descentralizarea procesului de luare a deciziilor, de la nivel central/guvernamental spre cel al comunitatii regionale;

Parteneriatul intre toti actorii implicati in domeniul dezvoltarii regionale;

Planificarea procesului de alocare a resurselor in vederea atingerii unor obiective stabilite;

Cofinantarea, respectiv contributia financiara a diversilor actori implicati in realizarea programelor si proiectelor de dezvoltare regionala.

Structura de implementare a politicilor de dezvoltare regionala

La nivel national:

Consiliul national pentru Dezvolare regionala(CNDR), ca for deliberativ in Romania , si in care reprezentantii Guvernului si cei ai regiunilor sunt la paritate.

Consiliul National pentru Dezvoltare regionala are urmatoarele atributii:

- Aprobarea Strategiei nationale pentru Dezvoltarea regional si a programuluinational pentru Dezvoltare Regionala;

- Prezentarea catre Guvern a propunerilor privind constituirea Fondului national pentru dezvoltare Regionala;

- Aprobarea criteriilor, prioritatilor si a modului de alocare a resurselor Fondului national pentru Dezvoltarea Regionala;

- Urmarirea utilizarii fonsurilor allocate Agentiilor pentru Dezvoltarea regionala din Fondul National pentru Dezvoltare Regionala;

- Aprobarea utilizarii fondurilor de tip structural, allocate Romaniei de catre Comisia Europeana;

- Urmarirea realizarii obiectivelor dezvoltarii regionale, inclusive in cadrul activitatilor de cooperare externa a regiunilor de dezvoltare, de tip transfrontalier, interregional si la nivelul Euri-regiunilor.

Agentia nationala pentru Dezvoltare Regionala (ANDR), ca organism guvernamental executiv, in promovarea si coordonarea politicii de dezvoltare regionala. Agentia Nationala de Dezvoltare Regionala a luat fiinta in urma fuziunii dintre Agentia Romana de Dezvoltare si Agentia Romana de Dezvoltare si Agentia nationala pentru Intreprinderi Mici si mijlocii. Aceasta agentie nou creata este

Bibliografie:

Problematice dezvoltarii regionale in Romania, Narcisa Roxana Mosteanu, Ed. Sylvi, Bucuresti 2001

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect dezvoltare regionala in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 619 cuvinte
Nr caractere:
11 257 caractere
Marime:
14.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Administrație Publică
Tag-uri:
regiuni, dezvoltare, romania
Predat:
la facultate
Materie:
Administrație Publică
An de studiu:
II
Sus!