Previzualizare referat:

Extras din referat:

Etimologic, cuvantul ,,turism" provine din termenul englez ,,tour" (calatorie), sau ,,to tour", ,,to make a tour" (a calatori, a face o calatorie), termen creat in Anglia, in jurul anilor 1700, pentru a desemna actiunea de voiaj in Europa - in general si in Franta - in special. La randul sau, acest termen englez deriva din cuvantul francez ,,tour" (calatorie, plimbare, miscare), fiind preluat de majoritatea limbilor europene cu sensul de calatorie de agrement. Termenul francez are radacini si mai adanci, el deriva din cuvantul grec ,,tournos" si, respectiv, din cel latin ,,turnus" si inseamna tot calatorie in circuit. Din termenul ,,turism" a derivat si cel de ,,turist", adica persoana care efectueaza calatoria pentru placerea proprie.

W. Hunzirer, economist de origine elvetiana defineste turismul ca:

" ansamblul de relatii si fenomene ce rezulta din deplasarea si sejurul persoanelor in afara locului de resedinta atat timp cat sejurul si deplasarea nu sunt motivate de o stabilire permanenta sau o activitate lucrativa."

O explicatie data de OMT: turismul cuprinde activitatile desfasurate de persoane pe durata calatoriilor si sejururilor in locuri situate in afara resedintei respective pe o perioada mai mare de 24 ore, dar mai mica de 12 luni, cu scopul de "losir" (recreere), pentru afaceri sau alte motive.

The Shorter Oxford English Dictionary (Oxford, 1950) - defineste turismul ca fiind ,, teoria si practica din sfera calatoriilor; calatoria fiind de placere", iar turistul drept ,, cel care face un tur sau mai multe tururi, in special cel ce face aceasta pentru recreere; cel care calatoreste de placere sau pentru motive culturale, vizitand diverse locuri pentru obiectivele interesante ale acestora, pentru peisaj sau altele asemanatoare".

Dictionarul Enciclopedic Roman (1966, vol. IV) propune urmatoarea definitie a turismului: ,,Activitate cu caracter recreativ sau sportiv, constand din parcurgerea pe jos sau cu diferite mijloace de transport a unor distante, pentru vizitarea regiunilor pitoresti, a localitatilor, a obiectivelor culturale, economice, istorice etc."

Sintetizand cele enuntate, prin turism se intelege:

- in primul rand, ansamblul de activitati prin care omul isi petrece timpul liber calatorind in alta localitate sau tara, pentru a vizita oameni si locuri, monumente si muzee, pentru a-si imbogati cunostintele generale, pentru a se distra si a face sport, pentru odihna sau tratament;

- in al doilea rand, industria creata pentru satisfacerea tuturor bunurilor si serviciilor solicitate de turisti la locul de destinatie, la un inalt nivel calitativ si in conditiile protectiei si conservarii resurselor turistice, in special, si a mediului inconjurator, in general.

Conferinta Internationala asupra turismului si statisticii turismului de la Ottawa din iunie 1991 a recomandat noi definiri ale conceptelor de baza in turism:

,,Turismul se refera la activitatile unei persoane care calatoreste in afara mediului sau obisnuit, pentru mai putin de o perioada specificata de timp si al carei scop principal de calatorie este altul decat exercitarea unei activitati remunerate la locul de vizitare."

Din perspectiva acestei definitii si a normelor elaborate recent de Organizatia Mondiala a Turismului este considerat turist ,,orice persoana care se deplaseaza spre un loc situat in afara resedintei obisnuite pentru o perioada mai mica de 12 luni si ale carei motive principale de calatorie sunt altele decat exercitarea unei activitati remunerate in locul vizitat. Astfel sunt considerati turisti persoanele care:

- efectueaza o calatorie de agrement (vacanta, concediu);

- se deplaseaza in statiunile baneo-climaterice in scopul tratamentului sau imbunatatirii starii de sanatate;

- se deplaseaza in alte localitati in scopul de a participa la competitii sportive;

calatoresc in scopuri profesionale, adica participa la conferinte internationale, reuniuni stiintifice sau misiuni religioase etc;

- se deplaseaza in scopuri culturale.

Exceptii de la notiunea de turist:

- cei care au scop lucrativ;

- cei care isi schimba domiciliul;

- persoanele care au domiciliul intr-o tara si lucreaza in alta;

- calatorul de tranzit;

- muncitori, ingineri, etc., care lucreaza pe o perioada de timp limitata pe teritoriul unei tari (delegati);

- imigranti, refugiati;

- atasati culturali, militari, diplomati si familiile acestora.

Clasificarea turistilor pe baza imaginii negative (J. Knipendorf):

- turistul naiv: cel care nu cunoaste nici o limba straina;

- turistul ridicol: este cunoscut dupa imbracamintea sa;

- turistul ,,organizat": in pericol permanent de a se pierde de grup si de ghid;

- turistul ingrozitor: se comporta ca si cum lumea i-ar apartine;

- turistul indiferent: nu este interesat deloc de regiunile si populatia gazda;

- turistul bogat: doreste sa cumpere orice si cauta numai servicii de calitate

Bibliografie:

1)Carmen Boghean- Economia turismului

2)Baltaretu Andreea- Economia turismului

3)Minciu R- Economia turismului,Ed Uranus,Bucuresti 2004

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 227 cuvinte
Nr caractere:
19 290 caractere
Marime:
20.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turisti, turism, servicii, calitate, management
Predat:
la master , Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti
Materie:
Turism
Sus!