Potențialul turistic al localității Borșa

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Borsa este o localitate in nordul extrem al Romaniei (Judetul Maramures), in partea rasariteana a Depresiunii Maramuresului inchisa de Muntii Rodnei si Muntii Maramuresului (Carpatii Rasariteni), situata la 700-850 m altitudine, pe Valea Viseului, in apropierea Pasului Prislop (altitudine 1.414 m), care leaga Transilvania de Bucovina.

Se afla la 47- 39- latitudine nordica si 24- 39- longitudine estica. Cai de acces Arterele rutiere - DN 18 (Baia Mare - Sighetu Marmatiei - Viseu de Sus - Moisei - Borsa - Prislop - sesuri) si DN 17 C (face legatura cu Bistrita, Nasaud si Dej) - asigura accesul in zona. DN 18 face legatura peste Pasul Prislop cu DN 17 - Suceava - Campulung Moldovenesc - Vatra Dornei - Bistrita.

Altitudinea localitatii fiind la Valea Hotarului 617 m, in centrul orasului 673 m., iar in complexul turistic, la Gura Fantanii 823 m.

Intr-o descriere a localitatii din anul 1941 se aminteste ca aceasta comuna rasfirata si risipita are o lungime de 59 km si o latime de 35 km.

Localitatea Borsa se intinde azi pe o suprafata de 47482 ha, avand o populatie de 29000 locuitori.intinderea localitatii de-a lungul soselei care o strabate de la Valea Hotarului , pe langa pasajul de cale ferata, pana la Gura Tiboului (raul Tibou), masoara 52 km, fiind una dintre cele mai lungi asezari din tara.

Relief

Relieful zonei Borsa este muntos, foarte accidentat, cu pante repezi si diferente mari de nivel. inaltimile care se intalnesc in zona tin de trei formatiuni muntoase: Muntii Rodnei, Muntii Maramuresului si Muntii tibau. Acesti munti inconjoara o depresiune si sunt asezati ca adevarate ziduri naturale de cetate, aici se poate aminti o ramura industriala importanta a regiuniii mineritul din zona Baia Borsa.

Muntii Rodnei se intind pe o distanta de 40 km de la est la vest si au doua varfuri principale: Puzdrele (2188m) si Pietrosu (2303m fiind cel mai inalt din Carpatii Rasariteni).

Cel mai inalt varf din Muntii Maramuresului, este varful Toroiaga (1929,9 m) la poalele caruia este situat cartierul Baia-Borsa (apartinand orasului).

La sud, hotarul orasului Borsa este marginit de culmile Muntilor Rodnei, cu vf. Pietrosul, vf.Negoiescul Mare si vf. Repezii. Vf. Pietrosul (2303 m) desparte Borsa de judetul Bistrita Nasaud. In partea de rasarit se afla Carpatii Rasariteni, prin raul Tibou, Borsa are hotar cu Bucovina, mai precis cu judetul Suceava.

In partea nordica, dincolo de vf. Toroiaga, Borsa are hotar cu Ucraina, iar spre N-V hotar cu Viseu de Sus despartit de acesta prin Valea Vaserului - Valea Raului , iar de comuna Moisei o desparte Izvorul lui Dragos.

Cai de acces

in interiorul zonei, exista o serie de obiective interesante, care prin folosirea drumurilor forestiere existente sunt accesibile turistilor.

Regiunea Borsei este accesibila si printr-o o cale ferata linia : Salva - Viseul de Sus - Sighetu Marmatiei cu legatura la Borsa. Din pacate de cativa ani, C.F.R.-ul a sistat transportul de calatori pe ruta Viseu - Borsa, aceasta fiind preluata de transportul I.R.T.A. cu autobuze sau maxi-taxi.

Calea ferata cu ecartament ingust care asigura accesul pentru exploatarile forestiere in zona Vaser - Novat, a devenit si o cale de acces pentru turisti, garniturile de tren fiind prevazute cu vagoane pentru calatori (vagoane platforma sau vagoane inchise).

Rezervatii naturale din regiunea Borsa

Rezervatia Pietrosu Rodnei

Bibliografie:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Bor%C5%9Fa

http://www.ici.ro/romania/ro/turism/b_borsa.html

http://www.roturism.com/cazare/maramures/borsa.html

http://www.xtrem.ro/articole/1365/statiunea-borsa-din-muntii-rodnei.html

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul turistic al localitatii Borsa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 548 cuvinte
Nr caractere:
7 865 caractere
Marime:
12.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, comuna, dezvoltare
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!