Franța - Obiective turistice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Grand Palais (Marele palat)

Acest superb edificiu cu acoperisul din sticla si bogate ornamente stil Belle poque este vizibil atat dinspre Sena, cat si dinspre Champs-Elysees. Face o frumoasa pereche cu Petit Palais (Micul palat), ambele constructii din piatra, impodobite cu mozaicuri si frize sculptate, fiind ridicate special pentru Targul international din 1900. La fel ca Turnul Eiffel, acestea au fost proiectate ca simple cladiri temporare, insa, odata inaltate, edilii orasului nu au mai putut sa renunte la ele. Grand Palais este inchis pentru renovare pana in 2007, cand va fi deschis ca o expozitie de arta contemporana.

Champs-Elysees

Cel mai celebru bulevard al lumii, Champs-Elysees pastreaza gloria celebrei Belle poque, cand era strabatut de nenumarate calesti luxoase. Candva un drum pentru vite, artera de 2 km, a fost amenajata in 1660 de catre Andre Le Notre ca o prelungire a gradinilor Tuileries. intre timp, trasurile au fost inlocuite de masini de toate genurile, iar frumoasele cladiri ce strajuiesc bulevardul sunt cele mai disputate din lume ca sedii de companii aeriene, reprezentante diverse sau sali de expozitii. De remarcat elegantele parcuri cu pavilioane datand din secolul al XIX-lea, care se gasesc in partea inferioara a bulevardului.

Place de la Concorde (Piata Concorde)

Situata la capatul bulevardului Champs-Elysees, Concorde este, fara indoiala, una din cele mai armonioase piete ale lumii. Construita in 1770 pentru a-l glorifica pe Ludovic al XV-lea, al carui nume l-a purtat initial, aceasta a devenit apoi, in mod ironic, martora la distrugerea monarhiei franceze. in ultimul deceniu al veacului al XVIII-lea, aici au fost ghilotinati Ludovic al XVI-lea si sotia sa, Maria-Antoaneta, alaturi de inca circa 2.000 de suporteri reali sau doar presupusi ai familiei regale. Dupa ce furiile politice s-au potolit, iar sangele victimelor Revolutiei s-a sters atat de pe caldaram, cat si din memoria parizienilor, piata a primit numele de Concorde. in locul statuii lui Ludovic al XV-lea a fost inaltat, in 1883, un obelisc de circa 33 de metri inaltime, provenind din Luxor si datand din secolul al VIII-lea i.H., daruit Frantei de catre viceregele Egiptului. Varful acestuia a fost aurit abia in 1998.

Eglise de la Madeleine (Biserica Madeleine)

Acest suberb edificiu in stil neoclasic, cu coloanele sale ferme si solemne, seamana mai mult cu un templu grecesc decat cu o biserica crestina. Constructia sa a inceput in 1814, insa abia in 1842 a fost sfintit, devenind lacas de cult. Explicatia acestui fapt este data de climatul politic instabil din epoca, cladirii atribuindu-se diverse intrebuintari, de la bazilica elena la templu dedicat gloriei lui Napoleon sau sediu al Adunarii Nationale. La un moment dat s-a pus chiar problema ca edificiul sa fie transformat in gara centrala a Parisului. in cele din urma, La Madeleine, cum este cunoscuta ea de francezi, a devenit frumoasa biserica catolica din zilele noastre. Interiorul, desi relativ slab luminat in timpul zilei, este bogat si armonios decorat, ornamentele din aur stralucind slab in obscuritatea lacasului de cult. Zilnic, aici se tin slujbe pentru enoriasi, iar ocazional se organizeaza concerte de muzica clasica, in special de orga, cu intrare libera.

Place Vendame (Piata Vendame)

Una din cele mai opulente piete ale lumii, Place Vendame exemplifica perfect arhitectura urbana cu proportii armonioase, aproape ritmice, din secolul al XVII-lea, specifica arhitectului Mansart. Principalul sau punct de atractie este hotelul Ritz, in fata caruia parcheaza periodic cate o limuzina cu oaspeti de seama. Bijutierii si creatorii de moda se bat pentru un sediu in Place Vendame, unde s-au adunat si importanti producatori francezi de cosmetice. Coloana inaltata in centrul pietei a fost realizata din bronz, prin topirea a 1.200 de tunuri capturate de Napoleon in batalia de la Austerlitz, in 1805. in varful acesteia, costumat ca un imparat roman, se regaseste, de altfel, celebrul Bonaparte.

Palais-Royal (Palatul regal)

Superbul Palais-Royal a fost construit in 1630 si a devenit resedinta regala dupa ce faimosul cardinal Richelieu (1585-1642) i l-a lasat mostenire lui Ludovic al XIII-lea. in prezent acest ansamblu arhitectonic gazduieste Ministerul francez al Culturii, al carui sediu nu este deschis pentru public. in apropierea acestuia se intinde o superba gradina marginita de arcade si pavilioane, divizata de mai multe randuri de arbusti riguros tunsi la nivel. Ansamblul mai contine si un imobil cu apartamente de locuit, printre fostii rezidenti ai acestora numarandu-se scriitorii Andre Malraux, Jean Cocteau si Sidonie Colette. Tot aici se gaseste celebrul restaurant Le Grand Vefoure.

Muzeul de arta moderna al orasului Paris

Colectia acestui muzeu contine exclusiv opere de arta moderna, primele lucrari, din punct de vedere cronologic, fiind picturile foviste ale artistilor Vlaminck si Derain, urmate de incercarile cubiste de debut ale lui Picasso. in galeriile cu pereti albi ale muzeului sunt expuse numeroase panze de Robert Delaunay, Braque, Rouault, Gleizes, Da Silva, Gromaire si Modigliani, iar o sala vasta este dedicata pieselor de mobilier si accesoriilor Art Deco. Muzeul mai adaposteste o cafenea cu o atmosfera extrem de placuta, insa cu preturi destul de piperate, precum si o excelenta librarie, de unde se pot achizitiona carti rare, specializate in arta si arhitectura secolelor al XIX-lea si al XX-lea, atat in limba franceza, cat si in engleza sau germana. Pe langa colectia sa permanenta, muzeul mai gazduieste diverse expozitii temporare de arta moderna. Intrarea la acestea din urma

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Franta - Obiective turistice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 663 cuvinte
Nr caractere:
23 212 caractere
Marime:
30.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
obiective, locatii, cultura, istorie, turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!