Dezvoltare rurală Milișăuți

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul I
- Cadrul general
I.1.Scurt istoric
I.2.Cadrul general al localitatii Milisauti
Capitolul II
- Analiza situatiei actuale a localitatii Milisauti
II.1.Resurse economice
II.2.Infrastructura
II.3.Resurse culturale
Capitolul III
- Probleme si obiective
Capitolul IV
- Formarea planului de dezvoltare si definirea cailor de actiune pentru atingerea obiectivelor
ANEXE
POVESTE

Extras din referat:

Milisauti este un oras in judetul Suceava. Cu o populatie putin de 8.433 (recensamantul din 2002) si o suprafata de circa 35 km- este asezat in sudul depresiunii Radauti, la o departare de 8 km de Radauti si 28 km de centrul resedinta de judet - municipiul Suceava. Orasul Milisauti este alcatuit din 4 localitati: Milisauti, Badeuti, Gara si Lunca (ultimele doua fiind sate apartinatoare). Localitatea se afla la intretaierea a doua vechi drumuri comerciale, Suceava - Radauti si Radauti - Solca.

Ocupatiile de baza ale locuitorilor sunt: agricultura, cresterea animalelor si prelucrarea produselor agricole; in ultimii ani dezvoltandu-se si un mic sector economic privat, axat in principal pe prelucrarea carnii, prelucrarea lemnului, exploatarea balastrului si nisipului din bazinul raului Suceava, productia de materiale de constructie, turismul de tranzit, mica mestesugarie, servicii de transport rutiere.

in orasul Milisauti functioneaza 2 scoli generale, 2 gradinite, o biblioteca publica, 2 medici de familie, 2 cabinete stomatologice, o farmacie, un dispensar veterinar, o farmacie veterinara, 6 biserici, 2 case de cultura, un stadion, un oficiu postal.

I.1.Scurt istoric

Conditiile geografice ale Moldovei de Nord au determinat din timpuri stravechi intemeierea unor asezari rurale, care in faza lor incipienta imbracau forma unor mici sate.

in general localitatile componente au o serie de caractere comune, dar timpul cand s-au format difera. Perioada de intemeiere a asezarilor este atestata de cronicele bisericesti, de monografiile sumare ale unor localitati si de o serie de autori ce au referiri in documentele lor asupra acestor sate.

BaDEUtI

Fost sat, in prezent face parte din orasul Milisauti, aflandu-se la o departare de cca.5 km de municipiul Radauti.

Denumirea asezarii, vine dupa unii istorici de la cuvantul turcesc ,,bade-wa" - un fel de stofa, iar dupa altii de la cuvtntul ,,bade" plus terminatia ,,vti".

Cuvantul este o titulatura care se atribuie frecvent barbatilor - bade, badisor, badita.

F.A.Wickenhauser in ,,Geschichte und Urkunden des Klosters Solka" - 1877, cauta pentru Badeuti o etimologie gotica ,,der art an der Wate(Furt)" - sat pe vad, de unde si denumirea de ,,Vadul Vladichii". Initial a existat un singur sat stravechi numit ,,Badeutiul romanesc" asezat in apropierea confluentei paraului Sucevita cu raul Suceava, caruia in anul 1787 cand are loc colonizarea acestor teritorii cu familii germane, i se mai adauga un mic sat de colonisti numit ,,Badeutiul nemtesc" - dar care treptat a fost asimilat de ,,Badeutiul romanesc" formand un singur sat cel de astazi.

Pe la 1491 se cunoaste si un boier cu numele de Dumitru Badevici.

Acest sat era in calea radvanelor domniei care porneau de la Suceava si Putna. La Badeuti era o straveche curte domneasca (Badevski dvor) ale carei urme se mai pastreaza si un ocol domnesc (okol ot Badeuti) dintre cele statornicite probabil de Bogdan Voda.

La Badeuti satul de frunte al ocolului era pana in anul 1615 resedinta ,,ispravnicului tinutului Badeuti" asezat un voda care stapanea satele si judeca. Pentru administrare erau destinati ,,ureadnicii,, (ocirmuitorii).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltare rurala Milisauti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
33 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
9 843 cuvinte
Nr caractere:
55 341 caractere
Marime:
198.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, dezvoltare
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!