Argumente pro și contra proiectului Roșia Montană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rosia Montana este situata in centrul Muntilor Apuseni, la poalele Muntilor Metaliferi la 80 km de orasul Alba Iulia, 15 km de Campeni si 11 km de Abrud.

Este situata in Valea Rosiei, strabatuta de raul Rosia.

Raul Rosia este bogat in minerale, in special fier care ii da o culoare rosiatica, de unde si denumirea comunei Culoarea rosiatica a apei se datoreaza mineritului excesiv ce dureaza de peste 2000 de ani ce a dus la distrugerea panzei freatice; continutul apei depaseste de 110 ori limita legala la zinc, de 64 de ori la fier si de 4 ori la arsenic, ceea ce o face nepotabila.

Proiect.minier :

Locul a devenit celebru dupa ce o firma canadiana, Gabriel Resources, a dorit sa extraga aur din mina folosind tehnica separarii aurului prin cianura. in total, compania va folosi o suprafata de 42.82 km- si estimeaza ca va extrage 300 de tone de aur si 1600 de tone de argint. Compania nu a primit inca autorizatiile necesare inceperii proiectului.

Proiectul consta in construirea celei mai mari mine aurifere deschise din Europa iar pentru ca proiectul sa fie rentabil din punct de vedere economic, Valea Rosia va trebui impartita in patru mine deschise, in timp ce alta vale, Corna, va trebui sa fie transformata intr-un iaz de depozitare a cianurii cu o suprafata de 6 km- , cu un dig inalt de 180 m. in total, se estimeaza ca proiectul va genera 196 de milioane de tone de cianura.

Argumente CONTRA :

Proiectul nu ar trebui pus in aplicare deoarece :

-Este asezata intr-o zona cu potential turistic deosebit ,prin asezarea sa in Muntii Metaliferi unde localitatea are sanse mari de dezvoltare in turism. din punct de vedere turistic zona se preteaza in primul rand turismului

cultural, turismului industrial, drumetiilor, odihnei, cicloturismului, sporturilor de iarna, etc.

- Un raport lansat de Academia Romana declara ca metoda folosita pentru separarea aurului de cianura este impotriva reglementarilor de mediu ale UE deoarece orice folosire a cianurii la scara larga in minerit este interzisa.

-Atat zona cat si lacurile flora si fauna vor fi puternic distruse, cat si apa potabila si solul

-La sfarsitul exploatarii, zona Rosia Montana va include cateva cratere imense cu o adancime de 400 m, care vor persista ca atare, in vecinatatea imediata a restului localitatii neafectata de aceasta activitate.

-Procesul implica distrugerea a unei suprafete totale de 16 km- care include cinci munti, patru biserici si cimitire, ruinele cetatii romane Alburnus Maior, precum si poluarea zonei la un nivel ce ar dura sute de ani pana la refacere (in comparatie cu durata maxima de productie a minei ce se estimeaza la 15 ani)

-Academia Romana s-a exprimat impotriva proiectului, intrucat acesta ar distruge zona considerabil, ceea ce va determina alte companii sa nu investeasca in zona si va anula valoarea turistica a zonei.

-Se poate intampla un dezastru ecologic care poate fi asemanator ca cel din Baia Mare unde o scapare de cianura din anul 2000 a poluat apele raului Tisa si a Dunarii care au dus la moartea a 1200 tone de peste si contaminarea resurselor de apa a 2 milioane de oameni.

-Banii acestia puteau fi folositi in restaurarea monumentelor (Muzeul Mineritului , Cetatea Alburnus Maior, Monumentul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial,Rosia Montana Gold Corporation a achizitionat, incepind din 2002, 67% din cele 947 de gospodarii aflate in zona de impact a proiectului si 49% din terenurile nerezidentiale necesare dezvoltarii proiectului. Valoarea totala a sumelor acordate in vederea achizitilor se ridica la peste 41 de milioane de dolari.

-Ruinele cetatii romane Alburnus Maior vor fi si ele distruse pentru completarea proiectului. Ruinele Alburnus Maior sunt ale unui oras roman minier si include de la galerii si unelte miniere la ruine ale unor locuinte, temple, morminte etc. fiind descris de UNESCO ca ,,un patrimoniu national unic in lume".

-Proiectul minier va afecta 974 de gospodarii din Rosia Montana, acest numar fiind insa doar o parte din comunitatea din zona

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Argumente pro si contra proiectului Rosia Montana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
879 cuvinte
Nr caractere:
4 396 caractere
Marime:
12.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
zona turistica, proiect, exploatare
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!