Persistența crizei economice globale soluții și implicații

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Persistenta crizei economice globale

Persistenta crizei economice globale are nu numai cauze de natura ciclica (legate de evolutia ondulatorie a unei economii) ea are, in principal, cauze structurale care isi au originea in conflictele de interese intre cei care alcatuiesc piata, increderea excesiva in autoreglementarea pietelor, deficientele agentiilor de rating, riscurile nerealist de scazute atribuite anumitor investitii si incapacitatea de a invata din lectiile precedentelor crize. Totusi cauza profunda a persistentei crizei economice globale ramane legata de dorinta tarilor exportatoare de petrol si gaze de a limita aprecierea monedei dar si de redistribuirea globala a avutiei si a veniturilor catre exportatorii de bunuri tari (titei, gaze naturale etc.).

Criza financiara si economica globala are numeroase implicatii deoarece a generat o neincredere grava in functionalitatea institutiilor financiare ale capitalismului contemporan. Inevitabil, criza are efecte defavorabile asupra cresterii economice globale si va avea consecinte politice, strategice si sociale. Incercarile disperate ale guvernantilor de a infuza masiv fonduri "imprumutate" in sistemul financiar, prin achizitionarea de actiuni in institutiile falimentare si prin reducerea impozitelor, nu a garantat restabilirea increderii publicului in sistemul bancar si in capabilitatea autoritatilor de a reglementa pietele de credit ca sa previna speculatii nocive, abuzuri si coruptie.

Solutiile pentru depasirea crizei financiare actuale difera de la un stat la altul, de la o economie la alta, de la un sistem financiar la altul, nu exista o solutie unanim recunoscuta care sa se aplice tuturor tarilor si care sa dea rezultatele scontate. Prima solutie pentru stoparea crizei ar putea fi intarirea cerintelor legate de dezvaluirea de informatii si monitorizarea finantarilor care nu se regasesc in bilanturi, dar si revaluarea mecansimelor de estimare a riscului. O alta solutie ar putea fi revizuirea prudentialitatii interne in banci in sensul reexaminarii relatiei dintre actionariat si management. Referindu-ne la situatia economiei romanesti consider ca scutirea de impozit pe profitul reinvestit, absorbtia rapida si eficienta a fondurilor europene, reducerea cheltuielilor publice inutile si eliminarea birocratiei la nivel central si local ar putea constitui posibile solutii de depasire a crizei economice prin care trecem.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Persistenta crizei economice globale solutii si implicatii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
397 cuvinte
Nr caractere:
2 084 caractere
Marime:
10.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Tag-uri:
Economie, criza economica
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
Sus!