Transporturile și infrastructura

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bucurestiul are cea mai mare retea de transport in comun din Romania, si printre cele mai mari din Europa.

Transportul public

Reteaua este compusa dintr-un sistem de metrou, plus trei metode de transport de suprafata: tramvaie, autobuze si troleibuze. Desi exista multe puncte de corespondeta, sistemul de metrou si cel de transport de suprafata sunt administrate de organizatii diferite (Metrorex si RATB, respectiv) si folosesc bilete separate, facand transferul intre ele dificil de multe ori. Din aceasta cauza, cele doua retele de transport au fost unificate din 2007, sub Autoritatea Metropolitana de Transport, si un sistem comun de bilete a intrat in functiune.

Metrou

Sistemul de metrou este furnizat de Metrorex si are patru linii: M1, M2, M3 si M4. in total, are o lungime de 63 km si 45 de statii, cu o distanta medie de 1,5 km intre statii. Este printre cele mai rapide forme de transport din oras.

Exista insa si aici numeroase probleme. Trenurile nu vin la intervale decente si peroanele se supraaglomereaza, in orele de trafic maxim: 7-9 si 17-20, trenurile avand intarzieri chiar si de 8-10 minute.

Garniturile nu au fost modernizate in totalitate, intalnim inca foarte multe trenuri vechi, in special pe ruta Eroilor - Industriilor (M3). In plus, structura statiilor si pasajelor lasa foarte mult de dorit: gunoaie, infiltratii de apa, bariere foarte putine de acces in statii sau de iesire (de ex, in Piata Romana, una din cele mai aglomerate statii exista doar 3 bariere de iesire si 3 de intrare).

O alta problema o reprezinta caile de acces pentru persoane cu disabilitati. Nu exista decat 3 astfel de cai de acces: Piata Unirii 1, 1 Mai si Gara de Nord, ingradindu-le acestora unul din drepturile pe care alti cetateni le au.

Transport in comun de suprafata

Transportul de suprafata este responsabilitatea Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), si include un sistem extensiv de autobuze, troleibuze, tramvaie si metrouri usoare. Reteaua RATB este printre cele mai dense din Europa, fiind a patra cea mai mare de pe continent si transportand 2,3 milioane de pasageri pe zi pe 119 de linii de autobuz, 19 de linii de troleibuz si 23 de linii de tramvai. in schimb, sistemul este deseori foarte incarcat, fiind frecvent utilizat. Ca si cu metroul, sistemul RATB trece printr-o faza de reinnoire, caracterizata prin convertirea liniilor de tramvai in linii de metrou usor, si achizitionarea vehiculelor noi, mai ales pentru autobuze.

in Bucuresti exista si un transport bine dezvoltat cu microbuze care asigura legatura dintre oras si localitatile din jur ele fiind o alternativa la transportul public.

La inceputul anului 2008 existau 9500 taximetre autorizate in Bucuresti.

Parc auto

Parcul de autobuze al RATB, care este intr-o faza de reinnoire, are mai mult de 1000 de vehicule. Autobuzele vechi Ikarus 260(construite in 1991 si 1993) si DAC 112UDM (construite intre 1987 si 1993), sunt scoase treptat din uz. in decembrie 2005, RATB a incheiat un contract pentru 500 de autobuze noi Mercedes Citaro, cu podea joasa si accessibile pentru persoanele cu disabilitati. Primele 12 autobuze Citaro au fost introduse in iunie 2006, dupa care 15 vehicule au fost livrate saptamanal pana la livrarea a 400 de bucati. Ultimele 100 de autobuze au fost livrate intre februarie si mai 2007 si sunt deja in circulatie.

Transportul rutier

Bucurestiul este cel mai important nod de comunicatii rutier din Romania. De la Bucuresti pleaca urmatoarele drumuri nationale si autostrazi :

- DN1, Bucuresti - Brasov - Sibiu - Cluj Napoca - Oradea, fiind la momentul actual cel mai important drum din Romania;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transporturile si infrastructura.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 995 cuvinte
Nr caractere:
10 617 caractere
Marime:
27.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Transporturi
Tag-uri:
transporturi, trenuri, masini, infrastructura, cai ferate, sosele
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!