Drumuri de tip intermediar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Partea carosabila a drumului de tip tranzitoriu este alcatuita fie dintr-o impietruire, adica dintr-un strat de materiale dure, fie dintr-un pavaj alcatuit din blocuri de piatra nefasonata asezate manual. Aceste straturi rezista in bune conditii actiunilor verticale, dar nu suporta actiuni tangentiale repetate ale autovehiculelor. Din aceasca cauza, aceste dumuri au putut face fata traficului hipomobil, pana la aparitia automobilului. Totusi, impietruirile se executa si astazi acolo unde traficul este redus (200-400 vehicule/ zi), realizandu-se din materiale locale.

Drumurile de tip intermediar sunt denumite si tranzitorii, deoarece pot fi transformate, prin metoda consolidarilor succesive, in drumuri capabile sa suporte un trafic ridicat.

Impietruirile se pot executa din : pietris sau balast, piatra sparta concasata, piatra bruta si bolovani

IMPIETRUIRI DIN PIETRIS SI BALAST

Acest tip de impietruire este cel mai simplu si mai usor de executat si dintre cele mai raspandite pe drumurile cu trafic redus sau pe care predomina tractiunea animala. Din punctual de vedere al sectiunii transversale, se pot realize trei tipuri de impietruiri (fig. 7).

Balastul brut se asterne pe suprafata platformei, prevazuta cu pante transversale de 3-4%. Impietruirea se executa cu bombament curb de 1/40-1/50 si o grosime in axa caii de 15-25 cm, compactarea realizandu-se numai prin circulatie.

Pentru profilurile semiincastrat si incastrat, in scopul evacuarii apelor infiltrate la parul drumului.

Balastul folosit pentru aceste tipuri de impietruiri are dimensiuni de 0-60 mm. Pentru stratul superior este bine sa se foloseasca pietrisul de 10-30 mm. Este recomandabil ca balastul si pietrisul sa fie asternute in straturi de 5-10 cm, cilindrate umed prin cateva treceri, pentru fixarea pietrelor. O solutie mai buna consta din asternerea straturilor de balast in care circa 50% reprezinta material concasat, amestec care se fixeaza mult mai bine prin cilindrare si care are o frecare interna ridicata.

Datorita granulelor rotunde, a permeabilitatii si a lipsei de frecare inferna si de coeziune, soselele impietruite cu balast sau cu pietris se deformeaza sub actiunea traficului, formand valuri, gropi si fagase, cu atat mai repede si mai pronuntate, cu cat traficul este mai intens.

Impietruirile din pietris sau balast au o latga intrebuintare ca strat de fundatie. In acest caz pentru economisirea materialelor pietroase si in zona intreprinderilor siderurgice, se realizeaza cu succes impietruirile din pietris sau balast amestecate cu 15-30 % zgura de furnal

IMPIETRUIRI DIN PIATRA SPARTA (MACADAMURI)]

Macadamul este o impietruire executata din piatra sparta, simplu concasata, calibrate in sorturi monogranulare, cilindrata uscat pana la inclestare, apoi innoroita cu apa si cu materiale de agregatie si cilindrata pana la fixarea definitive.

Piatra folosita pentru macadam trebuie sa aiba urmatoarele calitati: sa nu fie geliva; sa fie rezistenta la uzura; sa aiba rezistenta la rupere la compresiune de 1 200-1 500 daN/cm2; sa aiba forma poliedrica.

Macasamul se executa cu bombament curb, de 1/50-1/70, sau cu doua versante plane, cu panta transversala de 2-3%, racordate in treimea mijlocie cu un arc de cerc. Se poate executa pe drumuri cu declivitati de 8-10%. Cand macadamul se executa ca strat de baza, are in sectiune forma si pantele imbracaminti si se executa cu bordure.

Macadamurile se executa pe o fundatie bine compactata, care poate fi alcatuita conform precizarilor din tabelul 1.

Bibliografie:

Utilajul si tehnologia lucrarilor de cai de comunicatii

PROF : DR. ING R. I Petre

CONF : DR. ING E Negoiescu

Cartea lucratorului de drumuri

ING. Razvan Badarau

ING. Petre Stoian

NORME DE PROTECTIE A MUNCII SPECIFICE ACTIVITATII DE CONSTRUCTII : MONTAJE PENTRU TRANSPORTURI FEROVIALE SI RUTIERE.

ING. Vasile Bulucea

Indrumatorul asfaltatorului

ING. Ionescu A

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drumuri de tip intermediar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
5 541 cuvinte
Nr caractere:
32 488 caractere
Marime:
24.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Transporturi
Tag-uri:
drumuri, parte carosabila, bombament
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!