Previzualizare referat:

Extras din referat:

Obiectivul lucrarii :

Descrierea celui mai raspandit dispozitiv de introducere a textului pe calculator, tastatura.

Tastatura este acel periferic prin care se pot introduce date in computer. Ele sunt o combinatie intre masinile de scris si terminalele echipamentelor computerizate, fiind un echipament vital in functionarea computerului

La inceputurile calculatoarelor, cand s-a simtit nevoia existentei unui dispozitiv pentru introducerea textului in calculator, a fost folosit modelul masinii de scris, datorita largii sale raspandiri (cu alte cuvinte aceasta a fost preferinta utilizatorilor la momentul respectiv). De atunci tastatura QWERTY a fost considerata ca dispozitiv standard de intrare pentru un calculator, iar in 1971 a fost declarata oficial ca tastatura calculatorului.

Indiferent de tipul tastaturii aceasta cuprinde urmatoarele zone :

- setul de taste generale care comanda functiile generale ale sistemului;

- setul de taste alfabetice si caractere speciale ;

- setul de taste programabile si pentru editare;

Unele tastaturi cuprind separat setul de taste :

- numerice

- pentru controlul teletransmisiei

- pentru controlul memoriei auxiliare

Fiecare firma producatoare de periferice realizeaza tastaturi specifice.

Tastaturile moderne sunt conectate la CPU prin cablu sau transmisie infrarosie. Cand o tasta este apasata, un cod numeric este transmis spre driver si spre sistemul de operare al computerului. Driver-ul traduce acest semnal iar microprocesorul il preia, intelegandu-l. Aproape toate tastaturile au codul ASCII (American Standard Code for Information Interchange), dar pe langa acesta mai exista si alte coduri, cum ar fi: ISO Latin 1, Kanji si Unicode. De obicei tastaturile mai au pe langa litere si taste directionale, un set de taste numerice, altul de taste functionale etc. Alte tastaturi moderne mai contin un trackball, mouse pad si alte dispozitive de directionare a cursorului. Tastaturile devin din ce in ce mai ergonomice, pentru ca cei ce folosesc tastatura timp indelungat sa nu oboseasca sau sa dezvolte anumite sindromuri.

De la introducerea calculatoarelor IBM-PC firma IBM a creat trei tipuri de tastaturi diferite care au devenit standarde:

- tastatura PC si XT cu 83 de taste;

- tastatura AP cu 84 de taste;

- tastatura extinsa cu101(102) taste.

Tastatura PC si XT cu 83 de taste a fost prima tastatura externa detasabila produsa de firma IBM in timp ce alte firme produceau tastaturi incorporate. Desi designul exterior lasa de dorit cel mai criticat aspect a fost cel al configuratiei comenzilor. Tastele SCHIFT si ENTER erau mici si amplasate in stanga. Acesta tastatura dispunea de un procesor incorporat care realiza configuratie cu placa de baza printr-o legatura seriala speciala de date din acest motiv tastatura nu avea leduri.

Aceasta tastatura nu se mai foloseste si nu este compatibila cu placile de baza AT.

Tastatura AT cu 84 de taste

In 1984 cand s-a introdus sistemul AT acesta includea o tastatura cu 84 de taste ce corectau multe probleme ale tastaturii originale. Pozitia si aranjarea, tasta ENTER era mult mai mare si pozitia si dimensiunile tastei SCHIFT au fost corectate. Firma IBM a introdus si leduri pentru a indica starea tastelor CAPS LOCK, NUME LOCK si SCROLL LOCK folosind un protocol de interfata putin modificat bidimensional ceea ce inseamna ca procesorul poate trimite semnale unui alt procesor numit controler de tastatura aflat pe placa de baza.

Nici acest tip de tastaturi nu se mai foloseste desi sunt compatibile cu tastaturile cu 101 taste.

Tastaturile cu 101 taste

In 1986 IBM a introdus tastatura extinsa cu 101 taste pentru modelele mai noi de calculatoare XT si AT. Aceste tastaturi au o configuratie mai buna decat cele cu 84 taste cu exceptia ca tasta ENTER a revenit la o marime mai mica. Ele sunt asemenea din punct de vedere estetic si interschimbabile.

Configuratia tastaturii cu101 taste:

- zona de tastare

- minitastatura numerica

- comenzi pentru controlul cursorului si ecranului

- taste functionale

Tastele TAB, CAPS LOCK si SHIFT, SPACE, BACK SPACE au o suprafata mai mare, ALT si CTRL se afla de o parte si de alta a tastei SPACE.

Tastele de control ale cursorului si ecranului au fost separate de minitastatura numerica rezervata pentru introducerea datelor numerice.

Tastele pentru controlul cursorului sunt asezate in forma de T intors.

Tastele INSERT, HOME, DELETE, PAGE UP, PAGE DOWN, aflate deasupra tastelor controlului cursorului sunt separate se minitastatura numerica.

Tastele functionale(F1 F12 si ESC) se afla izolate in stanga sus.

Microsoft a realizat tastatura specifica WINDOWS care cuprinde taste noi si combinatii de taste.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tastatura.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 646 cuvinte
Nr caractere:
8 595 caractere
Marime:
44.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
TIC (Tehnologia Informației și Comunicării)
Tag-uri:
tastatura, periferice, it
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Sus!