Impactul radiațiior telefoniei mobile asupra sănătății omului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere
1. Efecte asupra organismului uman
2. Studiu caz - Riscul aparitiei cancerului
3. Concluzii
Bibliografie

Extras din referat:

Introducere

Telefonul mobil este un aparat de emisie-receptie de dimensiuni reduse. in functie de standardul telefonului, transmisia se realizeaza intr-un diapazon de 453-1800 MHz.

Puterea de iradiere este o marime variabila care depinde in mare masura de starea canalului de comunicatie, ,,telefonul mobil este statia de baza", adica cu cat este mai ridicat nivelul semnalului statiei la locul de receptie, cu atat este mai scazut nivelul iradierii telefonului mobil.

Puterea maxima se situeaza in intervalul 0,125-1 W. Telefoanele din standardul NMT-450 se caracterizeaza printr-o putere mai mare (puterea nominala este de circa 1 W), una mai redusa - standardul GSM-900 (0,25 W) si cea mai redusa - telefoanele din standardul GSM-1800 (0,125 W).

in conformitate cu limitele existente temporar admisibile ale nivelului de iradiere electromagnetica, densitatea fluxului (DF) asupra utilizatorilor telefoanelor mobile nu trebuie sa depaseasca 100 microwati/cm2.

Este necesar sa mentionam ca in natura marimea densitatii fluxului este foarte mica constituind doar 10-15mW/cm2.

in conformitate cu normele internationale, puterea de iradiatie a telefoanelor mobile este masurata in unitati SAR. SAR (Specific Absorption Rate - Rata Specifica de Absorbtie) este exprimata la o unitate din greutatea corpului sau tesutului. in unitati internationale, SAR se exprima in watt pe 1 kg (W/kg).

Nu trebuie confundat acest indicator cu puterea de emisie a telefonului mobil, care este de obicei indicata in instructiuni. Pana nu demult limita superioara a marimii SAR in Europa era de 2 W/kg. Este general acceptata urmatoarea gradatie a telefoanelor mobile:

- Capacitate de iradiere mica - SAR < 0.2 W/kg

- Capacitate de iradiere redusa - SAR 0.2-0.5 W/kg

- Capacitate de iradiere medie - SAR 0.5-1.0 W/kg

- Capacitate de iradiere ridicata - SAR > 1.0 W/kg

Este foarte greu de schimbat marimea SAR. Sunt necesare echipamente speciale si ,,fantome", adica imitatori ai tesuturilor organismului uman. La nivel mondial inca nu exista o metodologie unitara de masurare a SAR, de aceea datele cu privire la acest indicator, masurat in cadrul diferitor centre, poate varia de cateva ori.

Cea mai aproape de adevar este masurarea densitatii fluxului (DF) iradierii electromagnetice a telefonului mobil, calculul capacitatii lui de iradiere ce decurge din puterea aparatului.

1. Efecte asupra organismului uman

Actiunea oricarei iradieri electromagnetice se analizeaza prin prisma a 2 efecte: termic si non-termic sau informational.

Efectul termic.

Putem sa observam daca punem o gaina in cuptorul cu microunde, iar peste ceva timp vom scoate mancarea gata. Aproximativ acelasi efect il are si iradierea produsa de telefonul mobil. Acest lucru este usor de observat prin vizualizarea computerizata a campului electromagnetic.

Trebuie sa mai tinem cont si de faptul ca antena, cea mai importanta sursa de iradiere a telefonului mobil, se afla la o distanta de 3-5 centimetri de creier, asupra caruia de fapt actioneaza campul electromagnetic. Bineinteles ca temperatura anumitor zone ale creierului creste. Dupa o discutie mai lunga putem observa acest efect prin cresterea temperaturii si la nivelul urechii.

S-a calculat ca la o valoare SAR de 4 W/kg pe o durata de 30 de minute, temperatura tesutului unui individ adult sanatos creste cu 1 grad Celsius. Aceasta are un efect nefast asupra tuturor organelor, care vor reactiona prin diverse disfunctionalitati.

Toate normele referitoare la iradierea prin microunde a telefonului mobil, care au fost si vor fi puse in discutie se bazeaza doar pe efectul termic.

Alt organ, care este supus actiunii telefonului mobil este cristalinul ochiului.

Datorita indeplinirii de catre acesta a unor functii foarte importante, cea de asigurare a transparentei si cea de acomodare, el este slab alimentat cu sange si din aceasta cauza este mai sensibil la iradierea electromagnetica, acest lucru influentand acuitatea vederii.

Efectul informational sau non-termal.

Telefoanele mobile de standard GSM realizeaza transferul de informatie prin impulsuri care sunt grupate in blocuri. Un bloc este constituit din 8 impulsuri.

Fiecare utilizator are la dispozitie doar unul din cele opt impulsuri. Restul celor sapte apartin altor abonati care in acelasi moment pot sa desfasoare convorbiri telefonice pe frecventa data.

Durata unui bloc-GSM constituie 4,616 milisecunde (ms) si prin urmare frecventa impulsurilor telefonului mobil este de 1/4,616 ms = 216,6 Hz sau rotunjit 217 Hz.

Odata cu generarea fiecaruia al optulea impuls are loc o degajare de energie proportionala. Daca puterea nominala a telefonului mobil conform instructiunilor este egala cu 2 W, atunci puterea degajata la fiecare impuls va fi de 2/8 = 0,25 W.

Bibliografie:

1. Alexandre Rusanov, inginer geolog, SARL TELLUS, Franta, Jean Ugen, presedinte al asociatiei PROSANTEL, Franta.

2. Gavrila Gheorghe: Bazele electrotehnicii, Teoria campului electromagnetic vol. 3, 4, 5 Editura Academia Tehnica Militara.

3. Grigore Eduard JELER, Elena Corina JELER, George MIHAI, Campul electromagnetic si corpul uman, Editura Academiei Tehnice Militare, 2014.

4. Ianos Michel: Efectele biologice ale campurilor electromagnetice, Producerea, transportul si distributia energiei electrice si termice, ISSN: 1224 - 1113, 2000.

5. Jonathan Samet, Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul radiatiior telefoniei mobile asupra sanatatii omului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2014
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 787 cuvinte
Nr caractere:
19 444 caractere
Marime:
191.11KB (arhivat)
Publicat de:
Giorgiana Cirstea
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Telecomunicații
Tag-uri:
telefon, radiatii, afectiuni
Predat:
la facultate
Materie:
Telecomunicații
An de studiu:
II
Sus!