Prelucrarea argilei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In natura argilele pure se intalnesc rar. In mare parte ele contin impuritati din alte minerale. Din aceasta cauza argila dobandita nu poate fi folosita de o data pentru formarea articolelor din ea. In afara de aceasta, structura argilelor nu tot timpul contribuie la aceasta. Distrugerea structurii naturale partial se obtine inca la stadia de afanare a argilei in timpul dobindirei, si mai departe prin prelucrarea ei in concasor, amestecarea buna. Daca argila are umiditate, care nu permite realizarea macinarii, atunci ea prealabil se usuca.

Prelucrarea argilei cu utilaj permite de efectuat destrugerea structurii ei, de afanat bucati mari, si de adus argila la o masa omogena, si de macinat impuritati calcaroase, de eliminat fractiile nisipoase mascate. Prelucrarea mecanica si pregatirea argilei este folosita la toate intreprinderile ceramice contemporane.

Exista trei metode de baza pentru prelucrarea si pregatirea materiei prime: metoda semiuscata (cu umiditatea masei 8 - 13 %),metoda plastica(cu umiditatea masei 18 - 26 %),metoda umeda (cu umiditatea masei mai mult 30 %).

Metoda semiuscata

Aceasta metoda se foloseste atunci, cand argila are structura compacta, impuritati, umiditatea de cariera joasa, ce usureaza uscarea ei si inlaturarea din argila macinata a impuritatilor. Schema tehnologica principala este urmatoarea:

Dozarea (alimentator)

Farimitare (dezintegrator)

Uscare (toba de uscare)

Pastrare intermediara (buncar)

Alimentator

Macinare fina (moara)

Ciuruire (ciur)

Pastrare (buncar)

Dozare (dozator)

Amestecare (amestecator cu doua valturi)

Alimentator cu cutii - este utilaj destinat pentru darea materialelor nisipoase cu volumul stabilit si se instaleaza la inceputul liniei tehnologice. Argila nimereste pe dansul prin gratia metalica cu celule 15X15cm, destinata pentru retinerea obiectelor mari si preintampinarea accidentelor.

Adaosele se introduc in argila cu acelasi alimentator cu care dozeaza argila.

Afanatorul pentru argila este utilaj pentru afanarea si impingerea argilei prin gratia alimentatorului cu cutii. Acest utilaj asigura darea uniforma a argilei in orice anotimp.

Pentru dozarea materialelor nisipoase inclusiv adaosele, ele se aseaza in buncare, care pot fi cu descarcare sub greutate proprie sau fortata.

Dezintegrator se refera la utilaj pentru macinare preventiva a materialului argilos. Argila, nimerind intre valturi, se apuca si se macina. Unul dintre valturi se afla in rulmentul fix, iar altul poate sa se deplaseze in caz de nimerire a obiectelor dure si sub actiunea arcului se intoarce in pozitie initiala. Pietrele, nimerind pe arborele mic se arunca peste arborele mare si se inlatura.

Strungul se foloseste pentru maruntirea preventiva a bucatilor de argila. Argila nu trebuie sa contina pietre sau alte obiecte dure.

In linia tehnologica strungul se recomanda de instalat inaintea tobei de uscare. La pregatirea masei in stare uscata, ea la inceput se usuca pana la umiditatea 8-10% si apoi se marunteste.

Toba de uscare se roteste lent. Axa tobei este inclinata sub unghi de 5-6?, si bucati de argila in timpul rotirii se duc spre

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prelucrarea argilei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 485 cuvinte
Nr caractere:
12 979 caractere
Marime:
16.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Tehnologii
Tag-uri:
argila, prelucrare
Predat:
la liceu
Sus!