Tratatul de instituire a unei ConstituA?ii pentru Europa

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Uniunea Europeana este o comunitate de valori, fiind produsul mai multor traditii religioase si filosofice. Ideile grecilor si ale romanilor, crestinismul, iudaismul, umanismul si iluminismul ne-au facut ceea ce suntem astazi. Experienta celui de-al doilea razboi mondial i-a invatat pe europeni cat de importanta este acceptarea unor valori comune: pace, stabilitate, prosperitate. Pe masura ce Uniunea Europeana a avansat, marindu-si dimensiunile si extinzandu-si competentele, entuziasmul fata de continuarea proiectului european s-a pierdut printre proceduri complexe de decizie, calcule bugetare si diferente de abordare politica.

Cu cat uniunea va avea mai multi membri, cu atat creste riscul ca aceste aspecte sa devina mai pregnante iar cetatenii sa nu mai poata zari ceea ce este comun pentru Europa. Cetatenii se simt tot mai departe de deciziile de la Bruxelles, care se iau in numele lor si pentru ei, dar pe care adesea nu le inteleg datorita procedurilor.

Crearea Conventiei Europene a avut rolul de a reduce aceasta perceptie, de a da imaginea ca viitorul Uniunii Europene se decide transparent si in consultare cu societatea civila si cu principalii actori sociali. Tratatul constitutional este rezumatul acestui efort. Obiectivele proiectului de constitutie sunt, in principal, cel de a simplifica seriile de Tratate si Protocoale ce dau in prezent constitutia legala a Europei, si cel de a spori functionarea Uniunii Europene odata cu largirea granitelor sale. Tratatul acorda personalitate juridica UE in dreptul international (fiind subiect de drept international), in dreptul comunitar si in dreptul intern al statelor membre. Institutiile UE vor fi conform Constitutiei Europene: Parlamentul European, Consiliul European, Consiliul, Comisia Europeana si Curtea de Justitie a Uniunii Europene. De asemenea prevede si izvoarele dreptului comunitar: legea europeana (inlocuieste regulamentul), legea-cadru (inlocuieste directiva), regulamentul - act non-legislativ edictat pentru aplicarea unor acte sau prevedri specifice Constitutiei, decizia, recomandarea si avizul.

Tratatul va inlocui Tratatul de la Roma instituind Comunitatea Europeana , Tratatul de la Maastricht asupra Uniunii Europene si tratatele care le amendeaza pe acestea. Tratatul Euroatom ramane in vigoare. Carta drepturilor fundamentale ale UE este introdusa in tratat; se deschide astfel posibilitatea aderarii UE la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Noul tratat prevede posibilitatea dezvoltarii apararii europene si introduce o clauza de solidaritate a UE in fata unui atac extern. Infiinteaza un Parchet European competent in lupta contra fraudelor, dar si impotriva criminalitatii grave.

La 29 octombrie 2004 a fost semnat, la Roma, ,,Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa", adoptat de catre Consiliul European la Bruxelles, la 17-18 iunie 2004. Acesta este unul din cele mai importante proiecte europene ale ultimilor ani. Uniunea Europeana a pasit, astfel, spre un nou statut, depasind formal incadrarea in categoria organizatiilor internationale, deoarece acest Tratat confera constructiei comunitare cadrul juridic unitar pentru exercitarea unor competente ce tin mai degraba de esenta statului federal: moneda unica, buget provenit si din resurse proprii, control integrat la frontiere, o serie de politici comune decise si gestionate direct de la Bruxelles, o politica externa comuna, infiintarea parchetului european, a jandarmeriei europene, a politiei europene de frontiera.

Avand la origine vointa politica a unor lideri plitici ai Europei abia iesita din cel mai devastator razboi pe care omenirea l-a cunoscut vreodata, procesul de integrare europeana s-a bazat multa vreme pe crearea si aprofundarea unor forme noi de cooperare tehnica si economica.

Datorita extinderii frontierelor sale , Uniunea Europeana trebuia sa gaseasca solutii pentru a se reapropia de proprii sai cetateni, ceea ce presupune mai multa eficienta si transparenta in activitate. In plan economic, asistam la un fenomen progresiv de globalizare ce afecteaza intreaga lume, iar pentru a-i face fata si a beneficia de avantajele lui potentiale era necesara o noua abordare. In plan politic, Uniunea Europeana a ajuns la faza in care este, practic, obligata ca, dupa realizarea uniunii monetare sa avanseze catre o uniune politica, in caz contrar insemnand ca si-a atins limitele. In planul securitatii, constatam aparitia unor noi riscuri, neconventionale si uneori putin cunoscute, dar cu atat mai periculoase deoarece strategiile in materie nu se raportau la ele decat cel mult partial: atentate teroriste majore, conflicte locale etnice sau religioase in Europa sau la portile ei, crima organizata cu dimensiuni transfrontaliere.

Acesta era contextul in care Consiliul European de la Nisa, din decembrie 2000, a ajuns la concluzia ca, pentru a putea functiona intr-o formula cu 27 membri, Uniunea Europeana trebuie sa realizeze o reforma majora a institutiilor, politicilor si mecanismelor comunitare de decizie. Declaratia de la Nisa privind viitorul Europei ilustreaza succesul si limitele Conferintei intraguvernamentale care a pregatit actualul Tratat in vigoare al Uniunii Europene (Tratatul de la Nisa). A fost un succes deoarece a deschis posibilitatea spre o noua forma de a gandi Europa si un esec pentru ca a identificat alte patru probleme ce trebuiau solutionate in viitorul apropiat: repartizarea competentelor intre nivelul comunitar

Bibliografie:

Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa, editura Institutul European din Romania, Bucuresti, 2004

http://europa.eu/index_ro.htm

http://ro.wikipedia.org/

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 984 cuvinte
Nr caractere:
16 146 caractere
Marime:
19.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științele Comunicării
Tag-uri:
europa, tratat
Predat:
la facultate
Materie:
Științele Comunicării
Sus!