Raporturile dintre parlament, președinte și guvern

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Parlamentul Romaniei este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a Romaniei. Parlamentul nostru este bicameral, fiind alcatuit din Senat si Camera Deputatilor.

In comparatie cu alte tari cu parlamente bicamerale, diferenta dintre atributele celor doua camere este mica, o lege trebuind sa fie votata de ambele camere pentru a fi promulgata. In articolul 75, Constitutia Romaniei defineste situatiile in care Camera Deputatilor este prima camera sesizata, si astfel cea care are decizia finala in caz de divergente. Senatul este prima camera sesizata in toate celelalte situatii. Proiectele de legi si propunerile legislative se supun spre dezbatere primei camere sesizate, care trebuie sa se pronunte intr-un termen de 45 de zile (60 de zile in cazuri speciale), altfel proiectul este considerat tacit adoptat. Dupa adoptarea sau respingerea proiectului sau a propunerii legislative, cealalta Camera decide definitiv, iar daca aceasta este de acord, propunerea este adoptata, altfel este rolul primei camere sesizate de a da o decizie definitiva.

Parlamentul impreuna cu Guvernul au si dreptul de initiativa legislativa. De asemenea, o propunere legislativa poate fi inaintata si de catre un grup de minim 100.000 de persoane cu drept de vot din cel putin un sfert din judetele tarii.

Sedintele celor doua camere se desfasoara separat, articolul 65 din Constitutia Romaniei definind situatiile in care au loc sedinte comune.

Membrii Camerei Deputatilor si ai Senatului sunt alesi prin vot universal in cele 42 de circumscriptii electorale, corespunzatoare celor 41 de judete si Municipiului Bucuresti. In legislativul 2004-2008 Senatul a avut un numar de 137 de membri iar Camera Deputatilor are 332 de membri. Diferenta numarului de membri se datoreaza normei de reprezentare diferite de la o Camera la alta. Astfel, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori. Sistemul electoral este unul proportional (membrii se aleg din toate partidele care au depasit pragul electoral de 5% din totalul voturilor exprimate in baza unui algoritm). Alegerile se tin o data la patru ani, si sunt facute printr-un sistem de reprezentare proportionala cu vot in colegii uninominale. Ultimele alegeri au avut loc in 30 noiembrie 2008. In Camera Deputatilor mai sunt primiti si cate un reprezentant al fiecarei minoritati nationale recunoscute.

Organizarea interna a Parlamentului este stabilita prin regulament propriu. Pentru indeplinirea atributiilor lor, Camerele isi organizeaza birouri, comisii care isi desfasoara activitatea numai pe baza regulamentelor adoptate.

Convocat de Presedintele Romaniei, in cel mult 20 de zile de la alegeri,

Parlamentul isi desfasoara primele activitati separat in fiecare Camera, acestea alegandu-si birouri de varsta, alcatuite din cel mai varstic parlamentar si 4 secretari, stabiliti din randul celor mai tineri deputati, respectiv senatori.In vederea validarii mandatelor parlamentarilor, Camerele isi aleg in prima lor sedinta cate o comisie de validare, care trebuie sa reflecte configuratia politica rezultata din alegeri.

Camerele se pronunta printr-un singur vot asupra listei parlamentarilor

propusi pentru validare si prin vot separat pentru fiecare deputat sau senator propus sa i se invalideze mandatul.

Validarea sau invalidarea mandatelor se face cu votul majoritatii

parlamentarilor prezenti.

Grupurile parlamentare se pot organiza separat pentru fiecare Cemera in parte.Acestea sunt institutionalizate, beneficiaza de un sef, de un cabinet si de 1-5 experti, platiti din bugetul Camerei. Ele urmaresc formarea organelor de lucru si desfasurarea activitatii fiecarei Camere, fiind constituite din cel putin 5 senatori sau 10 deputati, care au fost alesi pe listele aceluiasi partid.

In general, grupurile parlamentare au urmatoarele competente:

- fac propuneri pentru constituirea comisiilor de validare;

- propun cate un candidat pentru functia de Presedinte al Camerei Deputatilor si cea de

Presedinte al Senatului;

- fac propuneri pentru candidatii membrilor birourilor celor doua Camere;

- isi dau acordul la desemnarea membrilor comisiilor parlamentare;

- participa la alcatuirea comisiilor de mediere;

- prezinta propuneri pentru stabilirea ordinii de zi;

- prezinta amendamente;

- pot cere presedintelui Camerei verificarea cvorumului;

- pot cere incheierea dezbaterilor asupra unei probleme puse in discutia Adunarii;

- pot adresa interpelari;

- au drept de initiativa legislativa;

Birourile permanente se alcatuiesc potrivit configuratiei politice a camerei Deputatilor si a Senatului si ele cuprind pe presedintele Camerei, pentru vicepresedinti, patru secretari si 4 respectiv 2 chestori.

Pentru alegerea presedintelui este necesar, in primul scrutin

Observații:

A fost prezentat la "Sesiunea de Comunicare" in cadrul Academiei de Studii Economice, Bucuresti.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Raporturile dintre parlament presedinte si guvern.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 301 cuvinte
Nr caractere:
20 502 caractere
Marime:
22.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științele Comunicării
Tag-uri:
politica, drepturi, guvernare
Predat:
la facultate , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Științele Comunicării
Sus!