Previzualizare referat:

Extras din referat:

Politologia, stiintele politice opereaza cu categoria sau conceptul de doctrina politica, adica un ansamblu de teze sau cunostinte coerente, calauzite de un principiu unificator sau de un set de principii de transformare a societatii, organic unite si interconditionate. Acestea evolueaza si tind sa orienteze realitatea politica in lumina unor valori care exprima interese si optiuni sociale, economice, ideologice similare, specifice unui grup, unei categorii sociale sau unei clase sociale, intr-un anumit timp istoric.

Doctrina politica, evident, exprima interesele unui anumit grup social, intr-o anumita etapa istorica si defineste pozitia sau conceptia acestuia fata de problemele fundamentale ale organizarii politice. Unii politologi sustin ca "elementele constitutive ale unei doctrine politice sunt doua: asupra situatiei sociale si asupra evolutiei sociale si un ideal social".

Toate doctrinele politice, fara exceptie, au un caracter istoric, fiecare dintre ele sustinind un anumit set de valori, in functie de ideologia de la care pornesc. fundamentarea teoretica si aplicarea practica a doctrinelor politice au cunoscut si cunosc diferentieri, deosebiri, mergandu-se uneori pina la separari si sciziuni doctrinare, sub denumiri diferite, la "variante".intre diferite doctrine politice exista un "transfer" de teza sau principii, rezultatul continuei adaptari la realitatea sociala. Nici una dintre ele nu este unitara, "pura". , nici una dintre doctrinele politice nu are si nu poate avea caracter de universitate.in ansamblu privita, istoria doctrinelor politice reflecta, in cele din urma istoria performantelor sau contraperformantelor socio-umane ale fiecareia in parte si ale tuturora laolalta.

Aparitia doctrinelor politice este legata nemijlocit de organizarea si conducerea societatii. Ele au aparut o data cu aparitia sistemului politic, adica in societatea burgheza. Asa apar mai multe doctrine de constituire a societatii.

De la bun inceput liberalismul includea in sine ideea libertatii individuale, demnitatea personalitatii umane, toleranta. Lupta pentru libertate insemna lupta pentru lichidarea restrictiilor asupra libertatii economice, fizice si intelectuale a persoanei. Teza - Eu sunt liber in masura in care in viata mea nu se amesteca altii. De aceea liberalismul a declarat pierderea legitimitatii a tuturor formelor de putere mentionate si a privilegiilor paturilor sociale. S-a pus pe primul loc libertatile naturale individuale a persoanelor indiferent de provenienta sociala. si aici apare problema relatiei persoanei cu statul, neamestecul statului in problemele individului. De aici apare ideea statului ca "paznic de noapte".

Esenta consta de a indreptati asa numitul stat minimal care este imputernicit cu drepturi minimal necesare pentru faza ordinii, apararea de dusmani externi. Prioritate se da societatii civile fata de stat. in asa mod liberalii compara statul nu cu capul care incununeaza societatea, ci cu o palarie pe care a poti schimba fara mare problema.

Altfel spus - societatea reprezinta un factor ----- iar statul o derivata (secundar). Scopul statului pentru liberali reprezinta apararea drepturilor, libertatilor unor persoane aparte. Liberalismul direct pune pe seama statului asigurarea cu bunuri materiale a persoanelor dezavantajate. Liberalismului ii apartine ideea ca in stat trebuie sa domine nu unele persoane, ci legea. Relatiile intre persoane se infaptuiesc pe baza respectarii stricte a legilor, care sunt chemate sa asigure, sa garanteze libertatea persoanei, invalabilitatea proprietatii si alte drepturi.

intotdeauna accentul a fost pus pe toleranta si pluralism, limitarea puterii politice si separarea puterilor in stat, libertatea individuala si proprietatea privata, unicitatea si inviolabilitatea individului, drepturi individuale si autonomia personala. Se afirma mereu despre importanta distinctiei (diferenta) dintre sfera publica si cea privata.

Liberalismul - din l. lat - ceea ce-i caracteristic omului liber - mod de gindire si activitate, pentru care e caracteristic independenta in ce priveste traditiile, obiceiuri, dogme, tendinta si capacitatea de autodeterminare activa in lume, totalitatea invataturii politico-ideologica, a programelor care pun drept scop lichidarea sau slabirea diferitelor forme de constrangere a individului de catre stat si societate. in sens conceptual - lipsa unor prejudecati de grup, de clasa, nationale , toleranta, cosmopolitism, umanism, individualism, democratism, sublinierea valorilor personalitatii.

Pentru a intelege esenta liberalismului, trebuie sa constientizam ca aparitia acestuia nu este deloc intamplatoare. Aparitia lui in istoria ideologiilor politice si economice a avut loc sub influenta unor procese fundamentale pentru intreaga civilizatie occidentala. Liberalismul nu este doar o parte a acestei civilizatii, dar si cea mai pura si rafinata expresie a acesteia si rezultatul ei. Aceasta observatie principiala are nevoie de o definire exacta a ceea ce este liberalismul.

Liberalismul este o filosofie si ideologie politica si economica care intruchipeaza principalele linii de forta ale epocii moderne:

- intelegerea omului ca masura tuturor lucrurilor

- credinta in sacralitatea proprietatii private

- afirmarea egalitatii sanselor in calitate de lege fundamentala a societatii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 997 cuvinte
Nr caractere:
10 552 caractere
Marime:
13.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
politica, stiinte politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!