Previzualizare referat:

Extras din referat:

In istoria argintului se deosebesc 4 etape . Prima cuprinde numai perioada strangerii argintului sub forma nativa si este neimportanta in raport cu istoricul dezvoltarii metalurgiei argintului . Cea de a doua cuprinde utilizarea aliajelor naturale ,, electrum alb '' , care in antichitate a trecut drept argint , dar de fapt era un aliaj al argintului cu proportii mici de aur . Acest tip de ,, argint,'' s-a gasit in ramasitele arheologice de la Ur , in Egipt ( perioada predinastica - 3200 i.e.n. ) , la Troia I si la Mohenjo Daro . El era relativ obisnuit in Mesopotamia in timpul ultimei periode de la Al'Ubaid si a fost descoperit si la Lagash , Uruk III etc. Un splendid vas de electrum s-a gasit la Lagash . A treia etapa in istoria argintului a inceput cu producerea acestuia drept ,, subprodus'' la prelucrarea galenei ( sulfura de plumb ) .

Obtinera argintului pe aceasta cale nu a prezentat dificultati mari . O bucata de galena cand cade intr-un foc este usor redusa la plumb ; daca acest plumb este suficient de mult incalzit se oxideaza transformandu-se intr-o pulbere cenusie si rezulta o picatura de argint pur

( daca este plumb argentifer ) . Este cert ca in felul acesta s-a descoperit prezenta argintului in galena . La scara mare operatia prezinta unele dificultati , intrucat galena contine putin argint .

Extragerea argintului din plumb s-a facut prin descoperirea procedeului cupelarii . Prin aceasta oxidul de plumb ce se forma la oxidarea metalului intr-un foc este absorbit de un material cum ar fi cenusa de oase .

A patra etapa in metalurgia argintului a fost separarea acestuia de aur din aliajul electrum . Despre acest lucru s-a vorbit mai inaite . Mai trebuie adaugat aici insa ca clorura de argint formata se reducea la argint cu ajutorul carbunelui de lemn .

Raspandirea tehnicii extragerii si prelucrarii argintului s-a facut de-a lungul mileniului IV si mai ales III , in locuri cum ar fi insula Cipru si insula Creta , dar mai ales Troia , in vecinatatea careia se gaseau bogate zacaminte de argint

Dupa ce minereul era supus procedeului de topire reducatoare , proportia de argint crestea la 3,5 kg/ t. Din plumbul argentifer argintul era extras prin cupelare . Metalul era topit intr-o vatra si incalzit la 900 - 1000 grade Celsius dupa care pe suprafata metalului se sufla aer , transformand plumbul in oxidul acestuia - litarga . O buna parte din oxid curgea peste marginea cuptorului , cealalta fiind absorbita in cenusa de oase folosita in incarcatura . In plus , pri incalziri si raciri succesive se accentua fenomenul de separare prin licuatie datorita unor temperaturi de topire diferite ale metalelor . Pe vatra cuptorului ramnea astfel argint de puritate 99% .

Secolele care au trecut , dar mai ales intunericul alchimiei , care se va vedea ca nu era o inventie a evului mediu , nu au adus contributii importante in metalurgia aurului si argintului . Totusi , epuizarea in proportii din ce in ce mai insemnate a rezervelor de minereu de aur si argint a facut ca in ultimul veac metalurgia acestor doua metale nobile sa se imbogateasca cu noi tehnologii .

Daca cianurarea , dar mai ales amalgamarea minereurilor ce contin aur , urmata de separarea aurului prin distilare , sunt metode cunoscute pe vremea anticilor , purificarea aurului prin electroliza este o metoda aplicata abia in secolul nostru .

Evolutia metalurgiei aurului si argintului reprezinta o consecinta a cuceririlor tehnicii mai ales din ultimii 100 de ani . Trebie remarcat ca multe din obiectele din aur sau argint gasite la antici erau de o puritate remarcabila si fusesera obtinute prin aplicarea perseverenta a unor metode si procedee care se folosesc si in prezent .

Argintul

Sub presiunea exercitata de devalorizarea aurului si a metalelor neferoase, pretul argintului a scazut 10,33%, in termeni de medii saptamanale, situandu-se la 10,39 $ (aproape cel mai scazut nivel inregistrat pe piata londoneza in ultimii doi ani si jumatate). Metalul a inceput intervalul analizat in scadere, cotand la 10,61 $/u.f. si l a incheiat pe trend puternic descendent, la doar 9,56 $/u.f. (cu 9,9% sub nivelul din 13 octombrie).

Raportat la intervalul similar din 2007, media saptamanala a pretului argintului s a diminuat cu 24,4%.

La sfarsitul saptamanii trecute, valoarea unciei fine de argint s a situat cu 54% sub maximul anual inregistrat pe 17 martie 2008 (20,95 $). In aceste conditii, pe 17 octombrie 2008 uncia fina de argint valora cu 30,1% mai putin decat in aceeasi zi a anului anterior.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Argintul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 410 cuvinte
Nr caractere:
7 823 caractere
Marime:
74.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Materialelor
Tag-uri:
argint, proprietati
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
Sus!