Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sondajul statistic sau observarea selectiva reprezinta o metoda de investigatie statistica prin care se obtin informatii necesare si suficiente, cu grad de exactitate acceptabil despre intreaga colectivitate cercetata, prin observarea numai a unei parti a acesteia, numite esantion sau mostra.

Datele de selectie, rezultate din observarea esantionului se prelucreaza, iar indicatorii obtinuti se extind, in anumite conditii de probabilitate asupra intregii colectivitati. Extinderea rezultatelor de la esantion la colectivitate se poate face numai daca esantionul este reprezentativ (ceea ce presupune ca intr-un numar mai mic de unitati ce formeaza impreuna un esantion, sa regasim aceleasi trasaturi esentiale ca si in intreaga colectivitate supusa cercetarii).

Intre indicatorii determinati (medie, dispersie) prin prelucrarea datelor la nivelul esantionului si cei calculati la nivelul colectivitatii apar unele diferente in plus sau in minus, numite erori de esantionare sau erori de selectie. Aceste erori reprezinta abaterile intre rezultatul obtinut prin sondaj si valoarea reala a unei caracteristici pentru colectivitatea studiata. Cu cat eroarea de selectie este mai mica, cu atat gradul de precizie a selectiei va fi mai mare si invers.

Se considera suficient de reprezentativ esantionul care nu conduce la erori fata de colectivitatea de baza, decat cel mult ?5%.

Eroarea de selectie se exprima sintetic prin coeficientul de reprezentativitate (r):

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sondaje.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 609 cuvinte
Nr caractere:
14 396 caractere
Marime:
35.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistică
Tag-uri:
sondaje, statistica
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!