Ce este și cum a evoluat statistica

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Statistica are o semnificatie multipla pentru cercetatori, specialisti,studenti si populatie in general. Astfel, cuvintul statistica ne duce cu gandul la indicele preturilor de consum, la cifra medie de afaceria unor firme, la rata somajului, la datele publicate intr-o revista sau intr-un buletin oficial, ori la o disciplina de studiu din cadrul invatamantului superior de specialitate.

Pentru multe persoane, statistica inseamna o ,, descriere numerica" a unor date culese despre anumite fenomene de masa (ex: populatia ocupata pe grupe de varsta si ramuri ale economiei nationale, indicii productiei industriale, situatia financiara a unei firme la sfarsitul anului).

Statistica a aparut din nevoia reala de a cunoaste in expresie numerica, diferite activitati, umane, fenomene si procese ale vietii societatii.In evolutia sa, statistica s-a imbogatit continuu odata cu progresul tehnic general si stiintific, cu ajutorul celorlalte domeni de stiinta.

Etimologia cuvantului statistica provine din cuvantul latin ,,status" (ceea ce inseamna pozitie, stare,situatie) si din cuvantul italian ,,stato" cu intelesul de stat In lucrarile stiintifice cuvantul statistica a fost pentru prima oara utilizat de Gottfried Achenwall in 1746 pentru a desemna o "stiinta a descrierii statului" folosita pentru evaluarea intr-o forma sistemica a unor variabile, ca de exemplu - productia sau consumul de produse agricole.

Astazi cuvantul statistica este utilizat in limbajul universal, atat al stiintei, cat si in viata cotidiana, unde ne vom confrunta cu: date statistice, informatie statistica, indicatori statistici, ipostaze (aspecte) statistice, etc.

In procesul evolutiei sale, statistica a avut mai multe semnificatii. Sensurile principale sunt:

a) Statistica activitate practica (ansamblul de date statistice obtinute fie din acivitatea practica curenta, fie din publicatiile organismelor nationale si internationale de stat);

b) Statistica stiinta si metoda (in aceasta ipostaza statistica si-a conturat un obiect de studiu propriu, o metoda particulara si un scop bine precizat);

c) Statistica stiinta a intregului (caracterul de stiinta a intregului diferentiaza statistica de alte discipline care au acelasi domeniu de investigatie).

In aceasta ipostaza a statisticii, Constantin Noica sustine ca statistica ,,lasa intregurile sa iasa din elementele infinitezimale".

d) Statistica disciplina stiintifica

Statistica e impartita aici dupa scopul cunoasterii in:

- statistica descriptiva;

- inferenta statistica;

- analiza statistica.

Indiferent ce semnificatie are statistica, obiectul de studiu e reprezentat de fenomenele de masa ce sunt fenomene complexe, atipice, rezultate din actiunea combinata a unui numar mare de factori de influenta.

Fenomenele de masa se caracterizeaza prin:

-prezenta unui numar mare de cazuri individuale (pentru ca esenta lor sa fie pusa in evidenta);

-variabilitate;

-sunt deterministe de tip stohastic, produse in conditii de incertitudine;

-forma individuala de manifestare a fenomenelor de masa e cunoscuta numai la nivelul intregului. W.E.Deming accepta variabilitatea, dar studiaza in continuare sistemul de cauze (legile de probabilitate):"In viata reala nu exista constanta vesnica. Rezultatele produse de un sistem constant de cauze variaza intre limite largi sau inguste. Ele variaza, dar pun in evidenta o caracteristica importanta numita stabilitate. De ce aplicam termenii de constanta si stabilitate care variaza? Deoarece o aceeasi proportie a acestor rezultate ce variaza , continua sa cada intre doua limite bine stabilite, ora de ora, zi de zi, atata timp cat sistemul constant de cauze continua sa opereze. Desi, se comporta ca un sistem controlat de cauze, iar rezultatele lui pun in evidenta stabilitatea, se spune ca acest proces e intr-o stare de control statistic";

-conceptul de fenomen de masa presupune luarea in considerare a raportului dintre necesitate si intamplare, dintre legea statistica (stohastica) si legea dinamica dintre modelul stohastic si modelul determinist.

Legile statistice, spre deosebire de cele dinamice, se manifesta sub forma de tendinta si sunt valabile pentru un ansamblu de unitasi individuale.

Tendintele obiective de dezvoltare a fenomenelor de masa necesita depistarea tuturor cazurilor individuale, abstractizarea succesiva si eliminarea a tot ce e neesential si intamplator in producerea fenomenelor. Observam astfel,ca statistica studiaza fenomenele de masa din punct de vedere cantitativ si le interpeteaza ca fenomene probabile.

In cercetarea statistica se tine seama de principiile teoriei probabilitatii ("lege a numerelor mari" formulata de J.Bernoulli in 1713 ). Legea statisticii ne arata ca intr-un numar mare de cazuri individuale influentele factorilor se pot compensa,astfel incat sa ajunga la o anumita valoare tipica pentru intreg ansamblul.

O alta particularitate a obiectului de studiu al statisticii e aceea ca ea studiaza fenomenele de masa din punct de vedere cantitativ, in conditii specifice de timp, spatiu si organizare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ce este si cum a evoluat statistica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 680 cuvinte
Nr caractere:
9 546 caractere
Marime:
17.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistică
Tag-uri:
statistica, evolutie, cunoastere
Predat:
la facultate , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Statistică
Sus!