Societatea cu răspundere limitată

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Societatea cu raspundere lmitata este forma de societate comerciala aparuta mai tarziu in activitatea comerciala. Aceasta forma de societate s-a ivit din nevoia de a satisface anumite cerinte ale activitatii comerciale.

Societatea cu raspundere limitata poate fi definita ca o societate consituita pe baza deplinei increderi, de doua sau mai multe persoane, care pun in comun anumite bunuri, pentru a desfasura o activitate comerciala, in vederea impartirii beneficiilor, si care raspund pentru obligatiile sociale in limita aporturilor lor.

Constituirea societatii cu raspundere limitata

Portivit art. 32 din Legea nr.31/1990 la baza constituirii societatii se afla contractul de societate si statutul societatii, care se incheie in forma autentica. In cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, actul constitutiv il reprezinta statutul societatii. Semnatarii actului constitutiv, precum si persoanele care au un rol determinant in constituirea societatii sunt considerati fondatori.

Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si pentru alte infractiuni prevazute de prezenta lege.

Asociatii

La constituirea societatii cu raspundere limitata pot participa persoane fizice si persoane juridice. Numarul asociatilor este lasat la aprecierea persoanelor interesate sa constituie societatea.

Pentru a asigura caracterul intuitu persoane al societatii, legea limiteaza numarul asociatilor la cel mult 50 de asociati.

Capitalul social

Contractul de societate trebuie sa prevada capitalul social subscris si varsat.

In privinta varsarii capitalului social exista puncte de vedere diferite. Din dispozitiile legii rezulta ca asociatii se pot intelege, in sensul varsarii unei parti din capitalul social la constituirea societatii, iar restul sa fie varsat ulterior, la termenele cuvenite.

Aporturile societatii

In contractul de societate trebuie sa se prevada aportul fiecarui asociat, in numerar sau alte bunuri. In legatura cu bunrile care constituie aport in natura, in contractul de societate trebuie sa se arate valoarea lor, precum si modul de evaluare.

Partile sociale

Capitalul social se divide in fractiuni denumite parti sociale. Ele au o valoare nominala egala, care nu poate fi mai mica de 5.000 lei.

In contractul de societate trebuie sa se arate numarul partilor sociale si repartizarea lor intre asociati.

Drepturile asociatilor asupra partilor sociale sunt constatate prin certificatul eliberat, la cerere, de catre administratorii societatii.

Statutul societatii

Statutul societatii cu raspundere limitata se incheie in forma autentica statutul este menit sa intregeasca contractul de societate, pentru a asigura cadrul juridic al constiturii societatii.

Formalitatile necesare constituirii societatii

Formalitatile necesare constituirii societatii cu raspundere limitata sunt: intocmirea actelor constitutive; autorizarea functionarii societatii de catre instanta judecatoreasca; publicitatea prin Monitorul Oficial, inmatricularea societatii in registrul comertului si inscrierea fiscala a societatii

Functionarea societatii cu raspundere limitata

Adunarea asociatilor

Adunarea asociatilor este organul de deliberare si decizie al societati cu raspundere limitata. Ea exprima vointa sociala si, in consecinta , decide in toate problemele esentiale ale activitatii societatii.

Convocarea adunarii asociatilor

Adunarea asociatilor se convoaca la sediul societatii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Societatea cu raspundere limitata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
539 cuvinte
Nr caractere:
3 527 caractere
Marime:
9.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
societati, asociati, decizii
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!