Servicii gratuite pentru populație - Învățământul

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Serviciile 2
Invatamantul 3
Istoria invatamantului romanesc 3
Educatia inainte de 1800 3
Educatie in secolul al 19-lea si inceputul secolului 20 4
Educatia intre 1918-1949 5
Educatia intre 1945-1990 6
Educatia dupa 1990 7
Invatamantul privat 9
Bibliografie 12

Extras din referat:

Serviciile

Activitati oferite de catre persoane calificate si specializate in diverse domenii, altor persoane, pentru satisfacerea anumitor nevoi sociale ale acestora sau pentru efectuarea unor actiuni care nu se materializeaza in produse.

Dupa natura relatiilor economice si financiare ce intervin intre prestator si beneficiar, serviciile pentru populatie se cllasifica in doua mari grupe:

-servicii de piata (marfa), platite de populatie si procurate prin acte de vanzare cumparare. In economia de piata, aceste servicii cum ar fi cele de: transporturi, posta si telecomunicatie, turism, reparatii, spalatorie si curatatorie etc., detin ponderea majoritara in structura consumului de servicii al populatiei.

-servicii non-market (ne-marfa), cu titlul gratuit sau quasi-gratuit, finantarea lor realizandu-se pe cale publica, din bugetul de stat: invatamantul public, sanatate, cultura, administratie publica, ordine publica, aparare, activitati sportive.

Diferentele dintre ele sunt importante, dar in aceeasi masura sunt si asemanarile, problema fiind ca aceeasi activitate poate fi, dupa circumstante de timp si de loc, marfa sau ne-marfa. Exemple in acest sens sunt serviciile de invatamant, sanatate, cultura

Invatamantul

Procesul de invatamant este un ansamblu de actiuni exercitate in mod constient si sistematic de catre educatori asupra educatilor intr-un cadru institutional organizat, in vederea formarii personalitatii acestora in concordanta cu cerintele idealului educational.

Istoria invatamantului romanesc

Istoria invatamantului romanesc poate fi structurata in paralel cu liniile de formare a statului roman. Perioada de inainte de 1800 a fost marcata de oportunitatile limitate din educatie. Crearea statului Roman modern la inceputul secolului al 19-lea duce la o crestere a interesului in domeniul educatiei, precum si o constructie treptata a unui sistem de invatamant. In perioada de dupa primul razboi mondial caracteristicile educatiei sau schimbat prin integrarea deferitelor sisteme, datorita cresterii teritoriale si a numarului de cetateni. La finele celui de-al doilea razboi mondial sistemul educational liberal a fost schimbat cu un sistem tipic sovietic.

Educatia inainte de 1800

Aceasta perioada a fost dominata de o educatie religioasa. Greaca si latina au fost dominante. In Muntenia, istoria invatamantului superior, a inceput la sfarsitul anului 17-lea. Constantin Brancoveanu, domnitorul Tarii Romanesti, a fondat Academia domneasca de la Bucuresti in 1694. Educatia a fost disponibila numai in limba greaca. In 1776, Alexandru Ipsilanti, domnitorul Tarii Romanesti, a introdus noi cursuri in cadrul Academiei. De la acea data, franceza si italiana au inceput sa fie predate de asemenea. invatamantul privat a fost, de asemenea disponibil. In Moldova, un Colegiu Latin este fondat la Cotnari, langa Iasi, de catre Ioan Iacob Heraclid (1561-1563) si in urmatorul secol, Colegiul Vasilian isi va deschide portile pentru circa 20 de ani. In cele din urma, in 1707, Antioh Cantemir fondeaza Academia domneasca din Iasi, o institutie similara cu Academia domneasca de la Bucuresti. Ambele Academii va fi desfintatein 1821 si vor fi inlocuite cu alte institutii de invatamant in limba romana (Colegiul Sfantul Sava si Academia Mihaileana).

Inca din secolul al XIV-lea, sasii din Transilvania au inceput sa infiinteze scoli primare, astfel ca la inceputul secolului al XVI-lea exista cate o scoala primara in aproape fiecare comuna saseasca. In 1541 s-a infiintat primul gimnaziu sasesc, iar in anul 1722 s-a introdus invatamantul obligatoriu pentru natiunea saseasca.

Bibliografie:

-www.definitii.obb.ro/finante-banci-investitii-legi/o-DictionaryBuget_m-ViewTermen_id-9572/Definitie_Servicii.html

-www. ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_educatiei_in_Romania

-www.euractiv.ro/content/section%7CreadStory/stID_6/pT_sumare/pID_3055/In-UE-o-cincime-din-elevi-sunt-cuprinsi-in-invat.html

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Servicii gratuite pentru populatie - Invatamantul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 534 cuvinte
Nr caractere:
20 055 caractere
Marime:
19.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
servicii, stat, invatamant, populatie, importanta
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!