Politici sociale în administrație publică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1 functioneaza ca institutie publica de interes local, cu personalitate juridica, in subordinea Consiliului Local al Sectorului 1 al municipiului Bucuresti ce are rolul de a identifica si de a solutiona problemele sociale ale comunitatii din domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap, precum si a oricaror persoane aflate in nevoie.

Misiunea institutiei este de a asigura persoanelor domiciliate pe raza Sectorului 1 un sistem de asistenta sociala care sa raspunda nevoilor identificate si sa ofere o securitate sociala universala si cuprinzatoare.

Principiile care stau la baza furnizarii serviciilor sociale de catre D.G.A.S.P.C. Sector 1 sunt urmatoarele:- respectarea drepturilor si a demnitatii omului;

- asigurarea autodeterminarii si a intimitatii persoanelor beneficiare;

- asigurarea dreptului de a alege;

- abordarea individualizata si centrarea pe persoane;

- participarea persoanelor beneficiare;

- cooperarea si parteneriatul;

- recunoasterea valorii fiecarei persoane;

- abordarea comprehensiva, globala si integrata;

- orientarea pe rezultate;

- imbunatatirea continua a calitatii;

- combaterea abuzului asupra persoanelor beneficiare, in cadrul institutiilor.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1 cuprinde trei compartimente care au ca element comun, faptul ca acorda asistenta sociala persoanelor/familiilor sau grupurilor defavorizate, oferindu-le prestatii si/sau servicii sociale primare ca suport in vederea depasirii unor situatii de criza temporara.Acestea sunt: Biroul Relatii Interetnice, Serviciul Venit Minim Garantat, Serviciul Prevenire Abandon.

Toate aceste compartimente desfasoara activitati care vizeaza sustinerea persoanei/familiei in vederea prevenirii sau combaterii unor fenomene sociale cum ar fi marginalizarea sociala, separarea copilului de familie, institutionalizarea unor membri ai familiei, discriminarea pe criterii etnice.

Procedura se deruleaza astfel: de la evaluarea situatiei initiale si planificarea in detaliu a actiunilor menite sa conduca la schimbarile dorite pana la masurarea finala a rezultatelor

intreaga activitate a Directiei Prevenire se desfasoara pe traseul: combaterea saraciei - combaterea excluziunii sociale - prevenirea marginalizarii - promovarea incluziunii sociale.

Atributii generale:

- Identificarea nevoilor sociale existente la nivelul comunitatii sectorului 1 Bucuresti;

- Dezvoltarea de servicii noi in concordanta cu nevoile identificate ;

- Dezvoltarea de proiecte si programe sociale in colaborare cu partenerii sociali (ong-uri, institutii publice, etc).(sursa: DGASPC, sector 1)

Serviciul Prevenire Marginalizare Sociala si Integrare Sociala face parte din compartimentul Directiei de Prevenire, iar in cadrul acestuia se implementeaza politicile sociale ale autoritatilor locale din sectorul 1 prin acordarea tuturor tipurilor de ajutoare de urgenta, precum si a unor servicii sociale primare. O sa va prezint cateva cazuri cu care am intrat in contact in mod direct pe teren, in efectuarea anchetelor sociale.

Cazul 1:

Consilier F. a efectuat ancheta sociala in data de 28. 11. 2008, ca urmare a cererii nr. 53040/ 18. 11. 2008 inregistrata la Registratura Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 1, Bucuresti.

in urma deplasarii la adresa d-nei D. din Bucuresti, sector 1, s-au constatat urmatoarele: petenta este o persoana in varsta de 28 de ani, aflata in concediu de ingrijire al copilului, casatorita cu d-l D., in varsta de 35 de ani. Familia este legal constituita, formata din 5 persoane dintre care trei copii, in varsta de 9 ani, elev in clasa a-III-a, 6 ani, prescolar, respectiv 1 an si 11 luni. Familia traverseaza o situatie de criza cauzata de veniturile reduse in raport cu nevoile diversificate ale membrilor acesteia. Veniturile familiei se situeaza la nivel redus, provenite din salariul sotului, 500 lei, alocatiile de stat ale copiilor, 280 lei si indemnizatia de crestere a copilului 600 lei, totalul fiind de 1380 lei. Familia locuieste intr-o camera primita mostenire dupa decesul mamei titularei. Bucataria este improvizata in hol. Familia solicita acordarea unui ajutor de urgenta pentru procurarea rechizitelor.

Avand in vedere faptul ca familia traverseaza o situatie de criza cauzata de veniturile reduse in raport cu nevoile acesteia, se propune acordarea unui ajutor de urgenta pentru rechizite in valoare de 300 lei. Acest ajutor se va acorda conform articolului 28, din legea nr. 416/2001, modificata, Legii nr. 116/2002, H.C.L. nr. 20/2005, H.C.L. nr. 282/2008. Hotararea de consiliu se aplica astfel:

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politici sociale in administratie publica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 753 cuvinte
Nr caractere:
9 499 caractere
Marime:
13.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
consiliu local, asistenta sociala
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!