Efectele socioculturale ale televiziunii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aparitia televiziunii este un fenomen rezultat al unei intregi serii de procese tehnice.

inceputurile sistemului de televiziune au avut ca baza "paradigma" electromecanica. Televiziunea este posibila datorita unei trasaturi specifice sistemului de perceptie uman, numit persistenta imaginii. Ochii continua sa vada o imagine pentru inca o fractiune de secunda, dupa ce aceasta a disparut din vedere.

Pentru transmiterea sunetelor si a imaginilor, televiziunea apeleaza la un ansamblu de trei tehnici: fotoelectricitatea, analiza imaginii punct cu punct si linie cu linie si undele hertziene.

in jurul anilor '20, apar primele prototipuri ale sistemelor de televizune. Rezultatele acestor incercari se vor constitui in transmiterea la distanta a unor litere. Dispozitivele utilizau principiul transmiterii fotografiei prin telefon. Perioada ce urmeaza este marcata de inventii precum tubul catodic, iconoscopul si dispozitivul de baleiaj a imaginii. SUA, Anglia, Franta si Germania isi vor intensifica eforturile pentru a pune la punct televiziunea ca nou sistem de difuziune.

Ch. Jenkins si J. Bird realizeaza, in anul 1925, prototipurile televiziunii mecanice. in acelasi an, Bird infiinteaza prima societate de televiziune din lume, Television Limited. Calitatea imaginilor oferite de catre paradigma mecanica a televiziunii era insa rudimentara. in acest context se dezvolta ideea ideea unei variante electronice a televiziunii, sustinuta de catre Vladimir Zvorykin si Philo Fransworth. Primul, in 1927, va inventa pentru RCA tubul catodic de receptie (cinescopul), iar in 1931 tubul analizator al camerei. Pe de alta parte, Fransworth realizeaza, tot in 1927, prima telecamera electronica si imbunatateste sistemul video de la 60 de linii la 400. incepand cu anul 1934, producatorii din domeniul audiovizualului vor actiona intr-un cadru determinat legislativ. Guvernul va impune ca standard o definitie minima de 240 de linii si 25 de imagini pe secunda.

Anul 1941 poate fi considerat punctul de plecare in dezvoltarea televiziunii in SUA. in ajunul izbucnirii celui de-al doilea razboi mondial Comisia Federala a Comunicatiilor (FCC) isi va da acceptul pentru televiziunea de larg consum, legislatia fiind preluata, in mare masura, de la radio. Momentul reprezinta transformarea televiziunii in mediu de masa. Reglementarea sistemului tv va insemna adevaratul start in ceea ce va deveni o mare industrie. Numarul statiilor creste de la sase sau opt in 1945, la 98 in 1950, iar in cel al receptoarelor , de la 10.000 in 1945, la 4 milioane in 1950, zece ani mai tarziu ajungand la cifra de 35 de milioane.

in Romania, primele experiente de laborator in domeniul transmiterii imaginilor dateaza din 1928, dar abia in 1937 Facultatea de Stiinte din Bucuresti realizeaza o emisiune de televiziune. intrerupte de razboi, emisiunile sunt reluate apoi, neregulat, iar in 1955 este data in functiune, in capitala, statia experimentala de televiziune care va constitui fundamentul Radioteleviziunii Romane, prima transmisiune a acesteia petrecandu-se pe 31 decembrie 1956.

Comparativ cu presa scrisa, unde toate fostele publicatii au fost privatizate imedit dupa decembrie1989, mediul audio-vizual in Romania a fost afectat de aparitia unor posturi private de radio si televiziune. in prezent, pe piata romaneasca de audio-vizual exista mai multe zeci de posturi private de televiziune care tind sa se grupeze in concerne gigant de presa. Cele mai bine cotate posturi de televiziune private sunt ProTV si Antena 1, care transmit prin satelit si pot fi receptate prin cablu in toata tara. Ambele posturi au deschis statii locale, de asemenea receptabile prin cablu.

Televiziunea comerciala

Schimbarea sistemului economico-politic din 1989 isi pune amprenta si in domeniul audiovizual romanesc.

Fiind un teren propice si neexploatat, audiovizualul romanesc sufera schimbari evidente si de amploare dupa evenimentele din 1989. De la inceputul anului 1992, anul aparitiei Legii audiovizualului si pana in anul 2000, Consiliului National al Audiovizualului (CNA) a acordat 235 licente TV pentru emisie terestra, 2523 licente pentru transmisia programelor prin cablu si 18 licente pentru emisia prin satelit.

Primul canal privat de televiziune aparut in 1991 se chema SOTI si isi difuza programele dupa ora 23, pe frecventele TVR 2. A urmat aparitia

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efectele socioculturale ale televiziunii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 268 cuvinte
Nr caractere:
12 211 caractere
Marime:
19.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
televiziune, informare, efecte, impact
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!