Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un router este un dispozitiv folosit la nivelul retea,care stabileste drumul optim pe care pachetele de date trebuie sa fie trimise pentru a ajunge la destinatie. Routerele sunt folosite la conectarea retelelor, fiecare port a unui router conecteaza o retea diferita si ruteaza pachetele intre acestea. De asemenea impart domeniile de coliziune si broadcast. Pot fi folosite la conectarea unor retele ccu tehnologii diferite pentru ca pot avea atat interfete LAN cat si WAN.

Routerele contin un sistem de operare specializat( exemplu: IOS-sistem de operare pentru routerele CISCO, JUNOS,JUNOSe-Juniper Networks sau XOS-Extreme Networks), memorie RAM,NVRAM,Flash si unul sau mai multe procesoare si de asemenea doua sau mai multe intefete.

Primul aparat care a functionat ca si router a fost IMP-ul (Interface Message Processor), care a fost si dispozitivul de conectare in reteaua ARPANET. Ideea a apartinut unui grup de cercetatori numit International Network Working Group (INWG). Aceste dispozitive erau diferite de primele aparate de transmitere a pachetelor prin:

-faptul ca pot conecta diferite tipuri de retea;

-faptul ca nu se ocupa si de siguranta pachetelor, ele avand doar rolul de a alage calea ce mai buna pe care datele pot ajunge la destinatie;

Idea a fost analizata in detaliu, cu intentia de a produce un prototip. Primul program a fost DARPA, care a creat si arhitectura TCP/IP. Celalalt program a fost implementat de Xerox PARC pentru a explora noi thnologii de retea, si au conceput Pachetul Universal PARC care nu a primit mare atentie pana mai tarziu. Primele routere Xerox au inceput sa fie folosite in 1974. Virginia Strazisar a dezvoltat primul router IP ca parte a programului DARPA, in perioada 1975-1976. Routerele multi-protocol au fost create independent de cercetatorii de la MIT(Noel Chiappa) si STANFORD(William Yeager).

Alegerea unui router

La alegera unui router trebuie identificate scopurile pentru care va fi folosit, costul, tipurile de interfete si viteza. Factori aditionali pot fi: expandabilitatea,

Configurarea routerelor CISCO

Sistemul software din routerele Cisco este Internetwork Operating System(IOS), care este folosit pentru toate tipurile de aparate Cisco indiferent de marimea sau tipul lor( routere,switch-uri LAN, Wireless Access Points, routere mari cu multe intefete etc.). Sistemul ofera urmatoarele servicii:

Functiile de baza pentru rutare si distributie

Acces sigur si stabil la internet

Scalabilitate

Serviciile oferite de Cisco IOS sun in general accesate folosind o line de comanda a interfetelor(CLI) . IOS este de marimea catorva MB si este pastrat intr-o memorie semi-permanenta numita flash, care ofera stcare non-volatila. Programele pastrate in memoria flash nu se pierd la oprirea aparatului dar pot fi modificate. Folosirea memorie flash permite ca sistemul de operare IOS sa fie inlocuit cu versiuni noi. IOS este copiat in RAM la pornirea aparatului si functioneaza de acolo atat timp cat aparatul merge.

Bibliografie:

1. CCNA Exploration-,,Network Fundamentals"- Cisco Networking Academy

2. http://www.cisco.com/web/learning/netacad/index.html

3. ,,Retele de Calculatoare", 4th Ed. - Tanenbaum

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Routere.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 437 cuvinte
Nr caractere:
7 994 caractere
Marime:
252.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Rețele
Tag-uri:
retele, router, dns
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Sus!