Înălțarea Domnului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mantuitorul nostru Iisus Hristos, dupa ce a suferit patimi infricosate, rastignire si moarte de care s-au infricosat nu numai firea omeneasca ci sau schimbat si stihiile cerului si a pamantului, vazand rabdarea cea mai presus de fire omeneasca a treia zi a inviat din mormantul cel pecetluit si strajuit cu straja puternica, aratandu-se pe sine biruitor al mortii si stapan al vietii.

Dupa sfanta Sa inviere din morti s-a aratat femeilor mironosite care mergeau sa unga cu miresme trupul Domnului - nestiind ca a inviat- si carora le zice :<<Bucurati-va>> , apoi s-a aratat sfintilor Sai ucenici si apostoli care se risipise plini de intristare si frica ,despartiti acum de invatatorul lor Iisus Hristos si pe care ii binecuvinteaza cu parintestile cuvinte <<Pace Voua >>. La 8 zile s-a aratat Sfantului Apostol Toma , zicandu-i sa nu fie indoielnic de invierea cea din morti , ci sa fie credincios. Apoi Domnul s-a aratat multora din cei care credeau intransul ca sa-si arate si mai mult puterea Sa dumnezeisca prin invierea din morti Ba inca si mai mult a petrecut in mijlocul poporului alaturi de ucenicii Sai timp de 40 de zile ,invatand si tamaduind pe cei bolnavi flamanzind si insetand , mancand si ospatand in mijlocul oamenilor pacatosi, aratandu-se prin aceasta ca nu este o nalucire ci este om si Dumnezeu , care a venit in lume sa cheme la mantuire pe toti cei osteniti si impovarati de jugul pacatelor. Il vedem pe Domnul plin de mila si bunatate in pridvorul lui Solomon la scaldatoarea oilor unde zacea multime de bolnavi orbi schiopi, uscati cum vindeca pe un slabanog care a asteptat 38 de ani in suferinta. Il vedem pe Domnul care zice <<N-am venit sa chem la pocainta pe cei drepti ci pe cei pacatosi >> stand de vorba cu o femeie pacatoasa samarineanca langa fantana lui Iacov ,cerandu-i apa sa bea, fiind insetata firea omeneasca, dar o minune , Cel care a cerut apa trecatoare daruieste samarinencei apa cea vie apa cea vesnica , apa iertarii pacatelor, dupa care ii fagaduieste ca nu va inseta niciodata.

Calatorind Domnul pe cale cu ucenicii Sai si intalnind un orb din nastere ,Sfintii Apostoli il intreaba <<Doamne cine a gresit acesta sau parintii lui de s-a nascut orb? >> dar Domnul Doctor al sufletelor si al trupurilor vindecandu-l le-a raspuns <<Nici acesta si nici parintii lui ci pentru ca sa se arate slava Lui Dumnezeu printransul >>. Iata iubirea cea mare de oameni a Lui Dumnezeu, iata cele doua firi a lui Hristos , firea omeneasca si firea dumnezeieasca lucratoare in mijlocul poporului Inalta la cer cu trupul ca noi sa fim si mai tari in credinta noastra fata de

Dumnzeu care nu se desparte de sanurile parintesti ci cu noi cei de pe pamant locuind impreuna ca un om astazi de pe Muntele Maslinilor se inalta cu trupul cel inviat si transfigurat de pe pamant la cer in slava si firea noastra cea cazuta inaltandu-o cu milostivirea Sa ,fagaduindu-ne tuturor ca va fi cu noi pana la sfarsitul veacurilor.

Praznicul Inaltarii Domnului nostru Iisus Hristos are un caracter de marire de incununare a operei mantuitoare a Lui Hristos Domnul. Cum Cel coborat cu smerenie pe pamant suferind chinuri si moarte pentru mantuirea noastra astazi se Inalta in slava cereasca sezand de-a dreapta Tatalui in ceruri, unde din veci a fost biruitor al mortii, Imparat al slavei si inoitor al firii noastre omenesti <<Caci Domnul Iisus Hristos bogat fiind ,a saracit pentru noi ca sa ne imbogateasca prin saracia Lui >>(II Corinteni Cap.8, 9). In cartea Faptele Sfintilor Apostoli aflam ca dupa patima si invierea Sa din Morti Mantuitorul Hristos timp de 40 de zile s-a aratat pe sine cu multe semne doveditoare, vorbind despre cele ale Imparatiei lui Dumnezeu pana in ziua cand s-a inaltat la cer dupa ce prin Duhul Sfant a dat poruncile Sale apostolilor pe care ia ales.(Fapt. Ap. cap. I, 2-3), retragandu-se apoi din Ierusalim spre Betania pe Muntele Maslinilor unde a invatat pe ucenicii sai sa propovaduiasca evanghelia la toata faptura apoi ridicandu-si sfintele Sale maini i-a binecuvantat pe dansii si despartindu-se de dansii S-a inaltat la cer (Luca cap. XXIV. 50.) Iar cand se inalta El , ei priveau la cer cu ochii atintiti si iata doi barbati au stat langa El imbracati in hai albe zicand celor ce priveau la cer: <<Barbati galeleeni ce stati uitandu-va la cer? Acest Iisus care s-a inaltat de la voi la cer astfel va si veni precum l-ati vazut inaltandu-se >>(Fapt.Ap.cap.I. 9-12).

Inaltarea Domnului cu trupul de pe pamant la cer este pentru oameni chezasia mantuirii si indumnezeirii noastre dupa cuvintele Domnului care indemna pe Sfintii Apostoli cat si un indemn si pentru noi toti <<Aveti credinta in Mine Eu ma duc sa va pregatesc voua loc si iarasi voi veni si va voi lua pe voi la Mine ,ca sa fiti si voi acolo unde sunt si Eu>>(Ioan cap.XIV.2-6). Cand Mantuitorul Iisus Hristos se inalta la cer fagaduieste Sfintilor Apostoli ca nu-i va lasa orfani vazand mahnirea lor sufleteasca la despartire Le fagaduieste ca va fi cu dansii pana la sfarsitul veacurilor (Matei XXVIII.20) iar in rugaciunea arhiereasca rostita catre Tatal zice: <<Dar nu numai pentru acestia ma rog ci si pentru cei ce vor crede intru Mine dupa cuvantul lor (Ioan XVII 19-20), deci se roaga si pentru noi toti care credem Lui si implinim poruncile Lui facandu-ne fii ai Lui. Si iarasi <<Slava pe care Tu Mi-ai dat-o , dat-o si lor ca sa fie una ,precum una suntem. Eu intru ei si Tu intru Mine ca sa cunoasca lumea ca Tu m-ai trimis si i-ai iubit pe ei cum m-ai iubit pe Mine>>(Ioan cap.XVII 23.).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inaltarea Domnului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 350 cuvinte
Nr caractere:
5 247 caractere
Marime:
9.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
inaltare, iisus, religie
Predat:
la liceu
Profil:
Teologic
Specializare:
Teologie: teologic ortodox
Sus!