Specificul activității și al proceselor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Procesele cognitive la deficientii de intelect, au anumite caracteristici determinate de handicapul de intelect.

Senzatia si perceptia - in activitatea cognitiva functioneaza impreuna si constituie o functie psihica unitara, pe care se bazeaza cognitia primara.

Senzatiile - afectarea sensibilitatii reprezinta una din trasaturile care pot fi constatate inca de timpuriu la deficientii mintali. Astfel, sensibilitatea absoluta si diferentiala a copiilor cu deficienta mintala, ca urmare a afectarii difuze a cortexului, ramane scazuta, pe fondul unor praguri senzoriale ridicate. In ceea ce priveste legea contrastului senzorial, in cazul deficientilor mintal, sunt sesizate mai usor si sunt retinute mai temeinic elementele care contrasteaza mai evident. In ceea ce priveste legea adaptarii senzoriale - este nociva expunerea deficientilor la unii excitanti foarte puternici.

Legea interactiunii analizatorilor - dinamica proceselor corticale dereglata - functionarea analizatorilor va fi stanjenita.

Legea semnificatiei - actiunea unui stimul mai slab este mai bine perceputa daca are semnificatie afectiva ,decat unul indiferent fara importanta.

Perceptia - proces cognitiv de reflectare a fenomenelor si obiectelor in totalitatea lor, in momentul cand acesta actioneaza asupra analizatorilor.

Perceptia la copilul cu deficienta mintala are anumite caracteristici:

- caracterul fragmentar, incomplet, limitat, cu alte cuvinte, saracia imaginilor mintale ale acestor copii.

- Activitatea perceptiva este lenta, rigida, dezorganizata. Dificultati de analiza si sinteza.

M. Rosca evidentiaza ca - datorita insuficientelor de analiza a deficientilor mintal perceptiile lor sunt vag diferentiate si insuficient de specifice - fapt care determina aparitia cu usurinta a unor confuzii in actul perceptiei

C. Raunescu si Musu subliniaza caracteristicile perceptiei la deficientii mintal:

La debilii mintal sunt prezente o serie de tulburari de perceptie:

- lipsa de precizie si inexactitate a perceptiei

- caracterul nediferentiat si lacunar al perceptiei

- mari dificultati in discriminarea secundarului de esential

- saracia in continut senzorial

- lipsa de claritate si absenta unei semnificatii biologice.

Aceste particularitati ale senzatiilor si perceptiilor influenteaza activitatea de invatare.

Reprezentarile sunt imagini secundare ale realitatii pe care o reflecta cu un anumit grad de selectivitate si generalitate . Caracterul reprezentarilor depinde mai mult sau mai putin de calitatea activitatii perceptive.

La deficientii mintal, reprezentarile se formeaza sub influenta negativa a unor afectiuni, care influenteaza negativ desfasurarea proceselor analitico-sintetice cerebrale, diminuand capacitatea de abstractizare si generalizare, sensibilitatea, eficienta coordonarii functionale. Particularitatile perceptiei la deficientii mintal influenteaza particularitatile reprezentarilor. Cercetarile, mai ales asupra reprezentarilor vizuale, la deficientii de intelect au scos in evidenta urmatoarele caracteristici:

- caracterul ingust si unilateral - saracia bagajului de reprezentari

- slaba diferentiere, mai ales intre reprezentarile din aceeasi categorie, asemanatoare intre ele

- rigiditatea reprezentarilor, lipsa lor de dinamism, flexibilitate, insuficienta corelare cu experienta.

- Pierderea treptata si intr-un ritm sustinut a specificului reprezentarilor deja formate. Estomparea diferentelor intre reprezentarile apropiate si chiar deformarea lor odata cu trecerea timpului

Aceste caracteristici se intalnesc mai ales la scolarii mici, reprezentarile imbunatatindu-se odata cu studierea mediului inconjurator - cu implicarea copiilor in activitati practice, cu efectuarea de vizite si excursii.

Memoria - este considerata piatra unghiulara a vietii psihice. Este o premisa dar si un rezultat al celorlalte procese psihice care interactioneaza permanent. Consta in intiparirea, conservarea, reactualizarea cunostintelor.

Vagotski - considera ca la copilul cu deficienta mintala se intalneste un nucleu al caracteristicilor memoriei:

- ritm incetinit de insusire a cunostintelor

- instabilitatea conservarii

- inexactitarea reproducerii

Rubinstein: vorbeste astfel despre incapacitatea accentuata a copilului cu handicap mintal de a prelucra materialul de memorat.

Exista anumiti factori la copilul cu handicap care influeteaza memorarea

- interesul pentru materialul de memorat

- afectivizarea materialului

- invatarea activa

Volumul memoriei este redus - datorita caracterului lacunar al reprezentarilor - in legatura cu volumul memoriei la copiii cu deficienta de intelect apare fenomenul de hipermnezie. Memoria voluntara este mai eficace si in cazul copiilor cu deficienta mintala. Memoria mecanica este mai bine pastrata - volumul de informatii retinut pe aceasta cale este mai mare.

Fidelitatea memoriei este redusa. In activitatea scolara se recomanda ca materialul sa fie mai bine structurat, sa fie legat de interesele copilului.

Atentia - forma superioara de activare psihofiziologica, prin care se asigura desfasurarea optima a proceselor cognitive si a oricarei activitati practice. Sa teoretice

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Specificul activitatii si al proceselor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 037 cuvinte
Nr caractere:
11 447 caractere
Marime:
15.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihopedagogie
Tag-uri:
psihologie, procese cognitive
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!