Orientarea școlară și profesională

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Orientarea scolara si profesionala (O.S.P.) reprezinta ansamblul actiunilor optionale si consultative realizate prin modalitati pedagogice, generale si speciale, subordonate, din punct de vedere al continutului, dimensiunii tehnologice/aplicative a educatiei, iar din perspectiva metodologica activitatii de asistenta psihopedagogica si sociala a cadrelor didactice, elevilor si parintilor, proiectata la nivelul sistemului de invatamant.

Din perspectiva continutului orientarea scolara si profesionala reprezinta un subsistem al dimensiunii tehnologice a educatiei care vizeaza formarea-dezvoltarea capacitatilor generale si specifice ale elevilor/studentilor de aplicare a cunostintelor stiintifice in diferite situatii si contexte psihosociale (economice, culturale, politice, comunitare etc).

Din perspectiva metodologica, orientarea scolara si profesionala reprezinta un subsistem al activitatii de asistenta psihopedagogica a cadrelor didactice, elevilor si parintilor, proiectata si realizata la nivelul sistemului de invatamant, intr-un cadru insti-futionalizat ( Asistenta psihopedagogica).

Analiza activitatii de O.S.P. la nivelul unui concept pedagogic fundamental presupune delimitarea principiilor si a functiilor sale fundamentale care determina liniile principale de actiune definite prin intermediul obiectivelor generale si specifice.

Principiile O.S.P. sintetizeaza cerintele care trebuie respectate de cei implicati in activitatea de orientare scolara si profesionala a elevilor. Sunt relevante cinci principii fundamentale:

a) principiul corelarii actiunilor tuturor factorilor O.S.P. (scoala, familie, comunitate educationala nationala, teritoriala, locala) in conditiile cresterii rolului managerial al organizatiei scolare; b) principiul realizarii concordantei dintre aspiratiile si capacitatile elevului si cerintele dezvoltarii sociale exprimate in plan economic, politic, cultural, la nivel national, teritorial, local; c) principiul (auto)formarii-(auto)dezvoltarii elevului in vederea elaborarii si a definitivarii proiectului de (auto)orientare scolara si profesionala; d) principiul pregatirii psihopedagogice a elevilor si a parintilor in vederea definitivarii sfatului final de O.S.P. in conditii sociale optime; e) principiul valorificarii trasaturilor pozitive ale fiecarei personalitati in vederea activizarii tuturor resurselor de (auto)formare-(auto)dezvoltare permanenta a elevului pe tot parcursul procesului de O.S.P.

Analiza activitatii de O.S.P. la nivel practic presupune, in acelasi timp. valorificarea unor concepte operationale definite si dezbatute la diferite niveluri de exigenta pedagogica si sociala: abilitate, aptitudine, capacitate profesionala; aspiratie, atitudine profesionala; (auto)cunoasterea elevului; (auto)informare scolara, profesionala si sociala; cariera profesionala; centru, cabinet de asistenta psihopedagogica a cadrelor didactice, elevilor si parintilor; competenta scolara, profesionala; consiliere O.S.P.; cultura generala, de profil, de specialitate, profesionala, tehnica, tehnologica; decizie scolara. profesionala; fisa scolara/O.S.P.; ghid O.S.P.; integrare scolara, profesionala, sociala; interese socio-profesionale; invatamant profesional, monografie profesionala; motivatia O.S.P.; nivel de aspiratie scolara, profesionala, sociala; nomenclator scolar, profesional; planificare socioprofesionaia; perfectionare profesionala; profesiograma; profil psihologic; prognoza scolara, profesionala; randament profesional: reciclare socioprofesionaia; reorientare socioprofesionaia; rol profesional: ruta profesionala: selectie scolara, profesionala; sfat (final) de O.S.P.; sistem national de O.S.P.; sociograrna; statut socioprofesional; structura socioprofesionaia; scoala profesionala; tehnologie de varf; teste pentru O.S.P.; vocatie scolara, profesionala, sociala ( Revista de pedagogie, nr. -/, Cariera: sansa sau planificare?; Dragan, Ion; Ozunu, Dumitru; Tomsa, Gheorghe, coordonator, ).

Functiile O.S.P. vizeaza actiunile de investigare-informare-formare a factorilor implicati in activitatea de orientare scolara si profesionala, in general, a celor care trebuie orientati, in mod special. Dinamica lor este reflectata la nivelul obiectivelor activitatii de orientare scolara si profesionala angajate in cadrul sistemului si al procesului de invatamant: a) cunoasterea psihopedagogica si sociala a elevilor/studentilor, in calitatea lor de "obiect al educatiei" ( Fisa scolara), b) informarea scolara si profesionala a celor care constituie "obiectul educatiei" in vederea (re)integrarii lor optime in toate etapele educatiei ("ciclurile vietii"); o) stimularea procesului de adaptare sociala continua a "obiectului educatiei'Va celui orientat, prin valorificarea deplina a trasaturilor pozitive ale personalitatii umane.

In cadrul procesului de invatamant, orientarea scolara si profesionala angajeaza doua categorii de obiective pedagogice ( Dragan, Ion; Ozunu, Dumitru; Tomsa, Gheorghe, coordonator, , -):

A) obiective generale, valabile pe toate treptele scolaritatii, in contextul interactiunii educatiei tehnologice cu celelalte dimensiuni ale educatiei: a) formarea-dezvoltarea atitudinii pozitive fata de activitatea practica; b) asigurarea concordantei dintre nivelul de cunostinte si de aspiratii al elevului si cerintele si posibilitatile de integrare scolara, profesionala, sociala, existente in plan local, teritorial si national; c) stimularea capacitatilor creatoare necesare in perspectiva adaptarii scolare-pro-fesionale-sociale optime a elevilor/studentilor in conditii de schimbare sociala rapida.

B) obiective specifice, valabile la nivelul unor "cicluri de orientare" propuse, in mod special, pentru: a) invatamantul prescolar - cultivarea respectului pentru profesiile practicate de diferite categorii de adulti; formarea-dezvoltarea deprinderilor de

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Orientarea scolara si profesionala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 269 cuvinte
Nr caractere:
9 105 caractere
Marime:
9.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihopedagogie
Tag-uri:
orientare, profesie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!