Modalitatea de stimulare a potențialului creator și inovativ al preșcolarilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In contextul actual al Invatamantului prescolar cadrele didactice sunt chemate sa armonizeze si sa sintetizeze informatii din diferite domenii ale stiintelor, renuntand la logica lor particulara. Educatia fiind un mecanism complex, transforma omul in valoare, in valoarea suprema, cu conditia ca el sa asimilize valorile pe care procesul de educatie le vehiculeaza.

Centrarea procesului de invatamant pe invatarea creativa si, in general, oferirea unui mediu educational favorabil, dezvolta si potentialul creativ al copiilor, pentru a-l transforma cu timpul, in creativitate inovativa si inventiva. Creativitatea, ca valoare formativa esentiala, ocupa un loc foarte important in dezvoltarea personaitatii copilului si este necesar ca asupra acesteia sa se actioneze focalizat inca din perioada prescolara, prin mijloace si metode specifice, pentru a crea o personalitate armonioasa individului.

Prin abordari sistematice convergente dinspre mai multe domenii, prin cercetari stiintifice, s-a probat ca creativitatea se poate educa. Gradinita trebuie sa-si fixeze drept scop dezvoltarea creativitatii la orice copil. Varsta prescolara se caracterizeaza printr-un remarcabil potential creativ; daca acesta nu este fructificat, pierderile care se produc sunt mari, iar recuperarile ulterioare sunt partiale si adesea minime.Sarcina primordiala a tuturor institutiilor de invatamant este sa cultive creativitatea de timpuriu, pentru a avea certitudinea ca mai tarziu, persoanele respective isi pot valorifica potentialul creativ in directia elaborarii de produse de rara si extrema valoare sociala.

Prescolaritatea este apreciata ca fiind varsta ce cuprinde cea mai importanta experienta educationala, fiind un fenomen complex cu multiple fatete si implica calitati de cunoasterea fictive, volitionale si de personalitate, exprimand vocatia fundamentala a fiintei umane. Este varsta la care, este imperios necesara stimularea potentialului creativ al copilului, neevidentiat sau neexprimat inca prin cunoasterea si stimularea aptitudinilor.Trebuie cultivate unele valori, precum originalitatea, perseverenta,interesele cognitive dar si cele artistice.

Atitudinea adultului fata de copil, aprobativa si mai ales participativa, amplifica disponibilitatile creative. Numai un educator deschis, cald, apropiat va putea stimula potentialul creativ al copilului. Ca produs creativitatea, se caracterizeaza prin noutate, originalitate, utilitate sociala siaplicabilitate,valoare, armonie, relevanta. Prescolarii si scolarii mici au o creativitate naiva, gratie fie imaginatiei bogate, fie curiozitatii, placerii de a fabula, spontaneitatii specifice varstei. Acest capital promitator si atat de generos nu trebuie abandonat in voia hazardului.

Educatoarea are la indemana o paleta larga de forme prin care poate exprima si dezvolta zestrea nativa a copilului. Pentru a nu ingradi initiativa ea trebuie sa fie adeseori doar un antrenor, un organizator al activitatii. Cu cat se ofera mai mult posibilitatea copilului de a fi spontan si independent, cu atat sansele ca acesta sa devina o persoana creativa cresc. Educatoarea este cea care trebuie sa aprecieze stradaniile copilului, chiar si atunci cand ele nu corespund unor criticii riguroase, sa-l mobilizeze sa-si finalizeze produsele.Noi, cadrele didactice suntem mentorii tinerelor vlastare care ne privesc ca pe niste atotstiutori si asteapta de la noi toate raspunsurile la intrebarile lor spuse sau nespuse care sa-i calauzeasca prin lumea mare a celor mari.

Definirea creativitatii este dificila datorita complexitatii fenomenului creatiei si a multitudinii abordarilor intalnite in literatura de specialitate. Conceptul de creativitate este destul de vag, in mintea omului obisnuit, acesta fiind asociat, de regula, cu creatii artistice, investitii tehnice sau descoperiri stiintifice si presupunand un mod a fi, imaginatie, originalitate, talent, libertate interioara. Ea se releva ca esentiala si definitorie pentru existenta umana in toate etapele si sub toate formele ei. Preocuparile numeroase pentru studiul creativitatii, pentru identificarea si utilizarea unor metode de antrenare si dezvoltare a cerativitatii, la nivelul individual si de grup, sunt justificate de cerintele sociale actuale si de viitor.

Dezvoltarea creativitatii devine, astfel, o componenta a invatamantului formativ, un obiectiv esential al scolii contemporane. Dupa A.Haven " oamenii ar fi mult mai creativi daca li s-ar explica in ce consta, de fapt, notiunea de creativitate."

Nu exista o lume mai frumoasa si mai fascinanta ca lumea povestilor. Varsta prescolara este cea mai propice pentru a obisnui copilul cu cartile, pentru, a-I stimula si dezvolta imaginatia vocabularul, gandirea, spontaneitatea, creativitatea. Povestile au fost dintotdeauna o modalitate utila si placuta de a petrece timpul alaturi de copil si de a-i transmite un mesaj, de a-l invata sa descopere si sa se aventureze in minunata lume a fanteziei. Ele dezvolta creativitatea si imbogatesc imaginatia copilului lasand loc participarii sale la aventurile personajelor, la a gandi ce urmeaza sa se intample, la a-si imagina cum arata, cine sunt ele.

Desfasurand la gradinita un invatamant creativ, bazat pe metode creative vom amplifica latura formativa a invatarii si cu cat vom solicita mai mult efortul intelectual si creativ al copiilor cu atat va creste sansa creatoare a prescolarului. Pornind de la premiza ca jocul mobilizeaza personalitatea copilului, am gasit in acesta un excelent mijloc de a fructifica, stimula si consolida imaginatia debordanta a prescolarului. Jocul si invatarea ofera copilului multe ocazii de a-si combina si recombina informatiile de care dispune, de a construi realul din propriile imagini Jocurile si activitatile creative vor contribui din plin la dezvoltatrea personalitatii prescolarului.Consider in primul rand ca se impune folosirea de strategii creative in activitatile de educarea limbajului, deoarece limbajul nu reprezinta numai un proces care se dezvolta spectaculos la aceasta varsta ci si prin care se asimileaza experienta personala si care influenteaza si este influentat de toate procesele pshice si in mod special de componenta afectiv-motivationala.

Bibliografie:

Revista Invatamantului Prescolar nr.1-2/2005

Revista Invatamantului Prescolar-1-2/2008;

Revista Invatamantului Prescolar-3-4/2008;

Musata Bocos,Editura paralela 45,2oo7;

Programa activitatilor instructiv - educative in gradinita de copii, Ministerului Educatiei siCercetarii/2008

P.Popescu-Neveanu, Invatare si creativitate, Revista de pedagogie nr.1-1980

Bocos,M.,Chis,V.,Stan,C.,Albulescu,I.(2006) Traditii, valori si valori si perspective in pedagogia

invatamantului prescolar, Colectia Stiintele Educatiei, Cluj-Napoca;

Bocos,M.,Catalano,H.,(2008), Pedagogia Invatamantului Primar si Prescolar, Presa Universitara

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modalitatea de stimulare a potentialului creator si inovativ al prescolarilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 455 cuvinte
Nr caractere:
17 632 caractere
Marime:
21.41KB (arhivat)
Publicat de:
Albertina Dinu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihopedagogie
Tag-uri:
creativitate, potential, prescolari
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!