Tulburarea de personalitate paranoidă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Ce este tulburarea de personalitate paranoida (TPP)?

Aceasta tulburare de personalitate este descrisa prin cuvantul ,,paranoia", care poate parea familiar multora dintre noi. Aproape de sensul folosit in limbajul de zi cu zi, o persoana cu tulburare de personalitate paranoida (TPP):

Este deosebit de suspicioasa si se asteapta la ce e mai rau din partea celorlalti

Nu are incredere in ceilalti si pastreaza o anumita distanta sociala

Deseori interpreteaza ostil si distorsionat lucrurile

Are aceste trasaturi cel putin din tineretea timpurie si se manifesta asa in toate situatiile de viata

Pentru a intelege cum se comporta, ce gandeste, cum reactioneaza si cum arata lumea pentru o personalitate paranoida, vom lua pe rand fiecare dintre aceste caracteristici si le vom discuta in detaliu, cu exemple.

*Suspiciune excesiva

Pentru o persoana care sufera de tulburare de personalitate paranoida (TPP), lumea apare ca un loc periculos iar ceilalti oameni au (aproape) mereu intentii rele. Daca chiar asa ar sta lucrurile, atunci pare aproape firesc sa fii mereu atent - la ce fac, ce spun, ce cred ceilalti despre tine - deoarce doar astfel te poti apara de atacurile si rea-vointa oamenilor. Astfel, o personalitate paranoida va suspecta, chiar daca nu are suficiente dovezi, ca ceilalti il exploateaza, ii fac rau sau il inseala (inclusiv in relatii romantice). Cu alte cuvinte, atitudinea cuiva cu TPP este ,,ceilalti imi vor raul, asa ca trebuie sa fiu atent la orice semn ca au trecut sau vor trece la fapte!". Din nefericire, atitudinea aceasta apare inclusiv in relatiile cu oameni inofensivi sau cu cei apropiati.

Exemplu: Alin e foarte dezamagit de noii lui colegi de serviciu: toti sunt exact asa cum se astepta el sa fie: pe interes! ,,Nu le pasa decat sa para ei cei mai buni in ochii sefului. Si sunt sigur ca ma vorbesc pe la spate si abia asteapta sa fac o greseala la noul post!", isi spune el. Din acest motiv, Alin trebuie sa fie foarte atent. Cand colegii l-au chemat sa ia pranzul impreuna cu ei, desigur ca i-a refuzat. "Stiu eu, vor sa ma descoasa si sa vada cu ce ma pot prinde!", se gandeste Alin.

*Neincredere si distanta fata de ceilalti

Unei personalitati paranoice ii este foarte greu sa aiba incredere in alti oameni, motiv pentru care deseori va prefera sa se izoleze social - va avea doar un cerc mic de apropiati, pe care i-a supus la suficiente "incercari" pentru a se convinge de loialitatea lor. Persoanele cu TPP au constant dubii cu privire la cat de mult se pot incredere in ceilalti - asa ca vor prefera sa nu o faca (pe principiul ,,mai bine deloc decat sa regret"). Din acest motiv, nu vor impartasi aspecte personale, din teama ca aceste informatii vor fi folosite impotriva lor. Acest lucru este problematic pentru ca din cauza vigilentei si suspiciunii excesive care ii caracterizeaza, ajung sa se distanteze cu adevarat de persoanele din jur. Iar distanta se mareste si mai mult in cazul in care chiar a fost insultat, atacat (in orice forma) sau percepe ca a fost ,,luat de fraier": nu iarta si nu uita, uneori pentru perioade extrem de lungi de timp (chiar toata viata).

Exemplu: Adela l-a cunoscut pe Andi la o petrecere, acum o luna. De atunci, au iesit impreuna la o cafea si o data s-au plimbat prin parc. Andi o gaseste pe Adela o fata frumoasa si intelienta si incearca sa se apropie de ea, dar parca se loveste de un zid de sticla: Adela nu vrea sa ii spuna aproape nimic despre ea - despre familia ei sau ce ii place sa faca. Raspunde evaziv si rece la intrebari simple, astfel incat Andi se intreaba: "Oare nu-i place de mine? De ce se poata asa distant?".

*Interpretari ostile si distorsionate

Din cauza faptului ca persoanele cu TPP sunt convinse in mod general ca "lumea este un loc periculos, eu sunt vulnerabil iar ceilalti au doar intentii rele vis-a-vis de mine", vor tinde sa "vada" aceasta amenintare si rea-vointa oamenilor peste tot, in situatii de zi cu zi. Astfel, vor tinde sa interpreteze intamplari sau vorbe ambigue / neutre ca amenintatoare pentru ei. Din aceasta cauza, uneori vor reactiona surprinzator de ostil sau vor escalada situatia inexplicabil. Pornind de la ideea lor ca ,,ceilalti sunt oameni rai care nu au nimic bun de spus", personalitatea paranoida va ,,citi printre randuri" ofense, ridiculizari si calomnii la adresa caracterului sau reputatiei sale - la care ,,ofensatorul" probabil nici nu se gandise!

Exemplu: Alin nu l-a agreat niciodata bine cu vecinul sau de deasupra. Acum 2 luni, acesta s-a mutat si a inchiriat apartamentul unor studenti destul de galagiosi, care dau muzica tare si tin des petreceri intreaga noapte. Alin e convins ca vecinul se razbuna astfel pe el: "Intentionat le-a inchiriat lor apartamentul, ca sa ma innebuneasca pe mine! Sigur asteapta sa ma plec eu de aici cand n-o sa mai suport, ca sa vina el inapoi. Totul e un complot impotriva mea!". Departe de adevar, insa.

*Trasaturi persistente, pervazive, patologice

Atentie! Tulburarile psihologice de tip paranoid sunt compuse din trasaturi si caracteristici extreme de personalitate. Fiecare dintre noi are uneori ganduri, comportamente si emotii care pot semana cu cele descrise anterior. Insa ne intrebam daca exista o tulburare efectiva atunci cand aceste trasaturi sunt pervazive (apar in toate situatiile), persistente (exista de mult timp si incontinuu) si patologice (sunt extreme si creaza probleme si suferinta individului).

Exemplu: In lumea in care traim este bine uneori sa fim sceptici cu privire la motivele si intentiile celorlalti - altfel am aluneca intr-un fel de naivitate care ne poate expune la tot felul de situatii neplacute. Este adevarat ca exista oameni care au intentii rele - insa nu toti! Majoritatea dintre noi reusim sa decidem destul de corect in cine putem sa avem incredere si in cine nu, iar o atitudine deschisa ne ajuta sa stabilim relatii cu cei din jur. Cu toate acestea, nu ne-am autodezvalui chiar oricui, ceea ce este chiar sanatos! Totodata, exista situatii in care este perfect normal sa fim

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tulburarea de personalitate paranoida.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 743 cuvinte
Nr caractere:
12 476 caractere
Marime:
14.54KB (arhivat)
Publicat de:
Dinu Ion
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
tulburare, emotii, manifestari, personalitate
Predat:
la facultate
Specializare:
asistenta sociala
Materie:
Psihologie
An de studiu:
II
Sus!