Testul sociometric, mijloc și metodă de optimizare a relațiilor interpersonale din clasa de elevi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cunoasterea colectivului de elevi nu presupune doar cunoasterea personalitatii membrilor lui, ci mult mai mult. Cunoasterea colectivului de elevi vizeaza surprinderea acelor caracteristici prin care se defineste ca un tot, ca o unitate de sine statatoare, ca un grup social.

Putem spune ca identificarea unor trasaturi personale ne ofera posibilitatea sa intelegem mai bine semnificatia rolurilor pe care le joaca elevii, iar prin intermediul acestora sa patrundem in mecanismul procesului de interactiune, mecanism care declanseaza si determina caracteristicile colectivului ca un tot unitar. Cunoasterea poate parcurge si drumul invers, de la trasaturile definitorii colectivului, prin intermediul comportamentelor ce rezulta din exercitarea rolurilor, la conditiile interne si particularitatile psihologice ale membrilor sai. in acest al doilea sens pot spune ca tehnicile sociometrice asigura o cunoastere amanuntita mai ales a structurii informale/afective dar si in mod indirect a caracteristicilor de personalitate a elevilor. Fiecare colectiv are, dupa cum am vazut, structura sa proprie, care se manifesta diferit.

Tehnica sociometrica

1. Obiectul si metoda sociometriei.

Initiatorul sociometriei este sociologul american J. L. Moreno, originar din Romania. El afirma ca sociometria se ocupa doar de o parte a realitatii sociale, si anume de relatiile interpersonale, acordand o importanta deosebita aspectelor cantitative si calitative ale acestora. "Sociometria are ca obiect studiul matematic al proprietatilor psihologice ale populatiilor "in cazul grupului de elevi, tehnica sociometrica se ocupa cu studiul relatiilor interpersonale, indeosebi acelor relatii simpatetice care se bazeaza pe atractii si respingeri intre membrii colectivului. Se realizeaza cu ajutorul unor formule si calcule matematice surprinderea unor calitati/caracteristici relationale ale grupului de elevi.

Tehnicile sau metodele sociometrice reprezinta un ansamblu de instrumente si procedee destinate sa inregistreze si sa masoare configuratia si intensitatea relatiilor interpersonale din interiorul grupului scolar. Sub aceasta denumire sunt incluse atat instrumentele de culegere a materialului faptic, cat si cele de prelucrare, interpretare sau prezentare a materialului respectiv. De aceea ele sunt indispensabile pentru cunoasterea concreta a interactiunilor ce se stabilesc in cadrul colectivului de elevi. Studiul sociometric are o tripla orientare:

a)in primul rand cunoasterea de catre diriginte/psiholog a afinitatilor exprimate de membri grupului si implicit a relatiilor din cadrul colectivului;

b) in al doilea rand o cunoastere mai buna de catre elevi a propriilor lor pozitii in grup;

c) in al treilea rand, dar nu cel din urma, imbunatatirea relatiilor si a climatului psihosocial al grupului scolar prin actiuni psihologice specifice.

Asa ar fi, de exemplu, in scoala: aranjarea sau rearanjarea copiilor in banci, organizarea pe grupe de lucrari practice, optiunile in pragul unei excursii sau calatorii (vecini de compartiment), expedierea unei ilustrate sau a unei carti postale (in timpul vacantei, ori aflandu-se in tabara) , alegerea unui responsabil sau a unui delegat, indicarea prietenilor sau a colegilor mai apropiati din clasa, numirea partenerilor preferati in joc etc

Prin testul sociometric ca instrument al metodei sociometrice se pot determina:

- amplasamentul, statutul unui elev/student in campul relatiilor interpersonale (lider,popular, izolat, ignorat, respins, etc.),;

- structura psihologica globala a grupului si a subgrupurilor din cadrul sau;

- diversele centre de influenta,

- perceptia grupului fata de un anumit membru;

- coeziunea de grup, etc.

Limite

Usor de administrat si prelucrat, oferind foarte multe date asupra microgrupului cercetat, testul sociometric poate crea usor iluzia instrumentului "ideal". Totusi trebuie atrasa atentia asupra unor limite privind utilizarea testului sociometric:

-acesta nu epuizeaza totalitatea relatiilor interpersonale, ceea ce implica in mod obligatoriu corelarea lui cu alte metode si tehnici de cercetare;

- criteriile testului sociometric trebuie corelate cu orientarea valorica si cu motivatiile preferintelor exprimate;

Cerinte:

- pentru asigurarea succesului cercetarii trebuie creata o atitudine de intelegere, dispozitii si atitudini favorabile ale subiectilor fata de test;

-cercetatorul trebuie sa dea dovada de delicatete si competenta psihosociala;

- el este recomandabil a fi un observator participant care sa creeze la elevi sentimentul utilitatii participarii lor la test, sa-i implice personal.

( Anexa 3 )

Metode sau etape ale tehnicii sociometrice

Modalitatea de alcatuire, administrare, prelucrare, interpretare a testului sociometric precum si prezentarea rezultatelor va fi redata sub forma unui algoritm, particularizat la colectivitatea urmarita. Pot fi definite ca metode sau etape ale tehnicii sociometrice:

- testul sociometric;

- matricea sociometrica;

- indicii sociometrici;

- sociograma (reprezentarea grafica a relatiilor);

- cadranele sociometrice;

- prezentarea in fata clasei/individual a rezultatelor.

2. Testul sociometric este considerat instrumentul principal si punct de plecare in cunoasterea diferitelor aspecte a procesului de interactiune ce se manifesta in colectiv. El ofera doar materialul brut in legatura cu aspectele relationale ale elevului si ale grupului in totalitatea sa. Ulterior acest material se va prelucra si numai pe baza celor rezultate vom putea cunoaste aceste aspecte.

Toate aprecierile, interpretarile si rezultatele obtinute in urma prelucrarii sunt dependente de fidelitatea datelor oferite de test. Fidelitatea depinde de sinceritatea raspunsurilor la intrebarile testului, sinceritate care la randul ei este determinata de felul in care a fost intocmit testul si de modul in care a fost aplicat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Testul sociometric, mijloc si metoda de optimizare a relatiilor interpersonale din clasa de elevi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 351 cuvinte
Nr caractere:
17 347 caractere
Marime:
25.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
tehnici sociometrice, psihologie, elevi
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!