Leonardo da Vinci

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins:
- Cuvinte cheie
- Renasterea
- Artele
- Leonardo da Vinci- Gioconda omenirii

Extras din referat:

Renasterea

Renasterea trebuie vazuta ca o perioada de ruptura in evolutia ideilor si doctrinelor care au dominat Evul Mediu. Descoperirile stiintifice, geografice, inovatiile tehnologice vor determina o dezvoltare economica si demografica deosebita. Mentalitatile vor fi atinse de aceste schimbari: elita se va angaja in aceasta puternica miscare, plecata din Italia si care va cuprinde intreaga Europa.

Renasterea este epoca de afirmare plenara a omului si reprezinta si o impresionanta inflorire a artei, prin contrast cu Evul Mediu, vazut ca o perioada a dogmei si fanatismului cuprinde secolele XIV-XVI in Italia, secolul al XVI-lea in Franta, Germania si Tarile de Jos, iar in Anglia si Spania includ si inceputul secolului al XVII-lea.

Artele

Publicul artistic al Renasterii este constituit in esenta din burghezia citadina si societatea de la curtea principilor. Personalitatea artistului iese din anonimat. Colectiile de opere de arta devin tot mai importante ornand palatele. Paralel cu instaurarea sistemului bancar european, incepe sa se manifeste pentru intaia oara libera concurenta intre artisti.

Pentru perioada Renasterii, trebuie retinute numele a cinci mari pictori.

Leonardo da Vinci (1452-1519) deseneza perfect si isi aureoleaza personajele prin clarobuscur. Cele mai cunoscute din capodoperele sale: Fecioara intre stanci, Cina cea de taina, Leda, tabloul disparut si Gioconda. Ultimii ani petrecuti in Franta vor fi consacrati desenului.

Michelangelo (1457-1564) a fost pictor, sculptor, poet convins ca toate artele se reduc la forma ideala. El afirma ca pictura este cea mai buna daca se apropie de sculptura. Aceasta se gaseste in Judecata de Apoi si in Geneza.

Raffaelo Sanzio (1483-1520) picteaza in Florenta, apoi la Roma. Armonia si echilibrul se regaasesc in opere ca Fresca Glateii, Scoala din Atena, Portretul lui Iuliu.

Tiziano Vecellio (1477-1576) a fost doar pictor. Opera sa respira cand ardoare (Fecioara in templu) cand senzualitate (Venus, Amorul sacru si amorul profan).

Benvenuto Cellini (1500-1571) este recunoscut pentru cizelarea bijuteriilor si pieselor de orfevarie. A gravat si un numar mare de medalii. A sculptat Perseu taind capul Meduzei.

Leonardo Da Vinci (1452-1519)

O personalitate a Renasterii. Cineva care stie foarte mult, al carui domeniu de interes este foarte larg si foarte adanc, a carui atractie pentru cercetare este inepuizabila. Pictor, sculptor, inginer, arhitect si savant. Leonardo s-a nascut in 1452, in localitatea Vinci din Italia. Ca ucenic, a dovedit talent pentru pictura si sculptura. Curand dupa aceea au venit proiectele de inginerie, anatomie, arhitectura, ilustratie stiintifica, cartografie, matematica, optica. Cu toate ca marile sale opere de arta sunt doar cateva, intre care Mona Lisa si Cina cea de taina, marele rival al lui Michelangelo, cu caietele sale de note, dezordonate dar copioase, continua sa ne seduca.

Leonardo da Vinci(1452-1519), artist florentin, unul dintre marii maestri ai Renasterii, pictor celebru, arhitect, inginer, sculptor si om de stiinta. Profunda lui dragoste pentru cunostinta si cercetare a fost cheia Incercarilor sale artistice si stiintifice. Inovatiile sale In domeniul picturii au influentat cursul artei italiene pentru mai mult de un secol dupa moartea sa, si studiile sale stiintiifice  In anamtomie, optica si hidraulica  au anticipat multe dintre realizarile stiintei moderne.

Leonardo da Vinci- Gioconda omenirii

Leonardo da Vinci, considerat de catre contemporanii sai artistul cel mai misterios, simbolizeaza spiritul enciclopedic renascentist. El a fost sculptor, arhitect, pictor, cercetator, inventator, teoretician, inginer, muzician si poet. Fire iscoditoare, doritor sa cunoasca lumea Inconjuratoare, preocupat sa gaseasca solutii noi, Leonardo a pus stapanire pe epoca sa, transformand-o, propunandu-i noi idealuri, oferindu-i modele de urmat. Influenta sa nu s-a manifestat doar asupra concetatenilor sai, spiritul si gandirea sa depasind cu mult hotarele Italiei; el devine reprezentantul inteligentei si geniului uman. Aceasta amprenta pe care si-a pus-o asupra secolului a fost Insa cea mai durabila. A avut numerosi discipoli In epoca si a fost apreciat cu aceeasi intensitate peste secole. A fost un artist singular si un om singuratic, preocupat doar de cercetarile si operele sale.

Din pacate, datorita preocuparilor sale multiple, nu a avut timpul necesar sa se ocupe numai de pictura, adeseori chiar si In timpul vietii reprosandu-i-se acest lucru.

Leonardo da Vinci s-a format ca fiind ucenic In atelierul lui Verrocchio de la care va Invata modelarea formei, ajungand sa inventeze propria solutie de modelare prin clar-obscur si unde se va familiariza cu surasul ambiguu, misterios al personajelor lui Verrocchio.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Leonardo da Vinci.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 432 cuvinte
Nr caractere:
13 994 caractere
Marime:
26.68KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pictură
Predat:
la facultate
Materie:
Pictură
Profesorului:
Rusu Liliana
Sus!