Proiect de tehnologie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Data

Clasa a IX-a profil mecanic

Obiectul : ,,Utilajul si tehnologia meseriei,lacatus constructii de masini

Tema: Gaurirea si prelucrarea gaurilor

Lectia: Tehnologia operatiei de gaurire

Scopul: insusirea cunostintelor despre principalele operatii tehnologice folosite in executarea lucrarilor de gaurire.

- sa inteleaga ce este un alezaj;

- sa stie prin ce operatii tehnologice se poate obtine un alezaj;

- sa poata defini operatia de gaurire;

- sa analizeze burghiele putand sa distinga partile componente;

- sa analizeze care sunt miscarile burghiului la realizarea burghierii;

- sa inteleaga rolul dispozitivelor folosite la gaurire putand sa le diferentieze din punct de vedere constructiv;

- sa poata realiza o clasificare a masinilor de gaurit;

- sa inteleaga ce este regimul de aschiere la gaurire si care sunt elementele sale pentru ca sa poata alege acest regim in functie de caracteristicile materialului;

- sa cunoasca normele de tehnica securitatii muncii la gaurire pentru a le putea respecta.

I.Resurse educationale

Continutul invatarii:

1.Campul de informatii : Capitolul 5 ,,Executarea alezajelor prin aschiere" din manualul ,,Utilajul si tehnologia lucrarilor mecanice"

2. Diagnosticul motivatiei: Interesul pentru insusirea meseriei ,,lacatus mecanic" nu este aceeasi pentru toti elevii

3. Motivatie: Se va explica elevilor necesitatea cunoasterii operatiilor de gaurire pentru realizarea asamblarilor din industria constructoare de masini.

Resursele folosite:

1. Timpul afectat: 100 minute

2. Locul de desfasurare: Cabinetul tehnic specializat pentru predarea - invatarea operatiilor tehnologice de lacatuserie

II.Strategia didactica:

1.Metodele de instruire folosite vor fi:

- conversatia, expunerea, demonstratia, problematizarea.

2.Materiale didactice: burghie elicoidale cu coada cilindrica si conica, burghie late, bucse late, bucse de reductie (Morse), mandrine de diferite tipuri, masina de gaurit portabila cu actionare manuala, masina de gaurit portabila cu actionare electrica, folii de retroproiector cu reprezentarea geometriei aschietoare la, pise cu alezaje obtinute prin gaurire.

III.Scenariul activitatii didactice:

0. Momentul organizatoric: salutul, notarea absentelor, pregatirea clasei pentru desfasurarea in bune conditii a lectiei. Se cere ca elevii sa aiba caiete de notite, manuale, stilou, creion, instrumente de desen.

1. Captarea atentiei: Lectia va incepe cu o conversatie despre operatiile tehnologice ce se pot realiza in atelierele de lacatusarie cu accent pe cele ce se realizeaza pe masinile - unelte din dotare. Se va urmarii trezirea interesului si dorinta de cunoastere.

2. Enuntarea obiectivelor urmarite: La sfarsitul lectiei elevii vor poseda cunostinte despre tehnologia operatiei de gaurire ( se vor enunta si inscrie pe tabla obiectivele operationale urmarite).

3. Reactualizarea cunostintelor: Prin intrebari adresate folosind materialul didactic, dinainte organizat intr-o ordine logica, se vor reactualiza cunostintele ce le poseda elevii despre scule, dispozitive si utilaje folosite la gaurire.

4. Prezentarea continutului noii invatari: Se realizeaza procesul de predare - invatare, tratand continutul stiintific al fiecarui obiectiv operational.

Prin participarea elevilor la dialogul organizat si condus de profesor, se defineste operatia tehnologica de gaurire si se stabilesc sculele si dispozitivele cu care aceasta se realizeaza. Prin intrebari adresate elevilor se stabilesc partile componente ale burghiului elicoidal. Se foloseste in paralel o folie de retroproiector cu desenul unui burghiu si burghiele ce au fost repartizate pe grupuri mici de elevi, pe care acestia pot observa si analiza forma constructiva.

Se pune accent deosebit pe taisurile principale, unghiul la varf, taisul transversal, fetele de asezare si degajare, canale elicoidale, fetele si rolul lor.

Elevii pot masura aceste unghiuri cu ajutorul unui raportor cu vernier sau cu ajutorul raportorului model TESA care neavand vernier permite o masurare comoda si rapida cu o precizie de 10'. Se pot folosi si echere de 90o si calele unghiulare.

Se analizeaza apoi dispozitivele de prindere a burghielor in arborele principal al masinii de gaurit. Se fac precizari privind forma cozii burghiului in cazul folosirii bucselor de reductie Morse (coada conica) si in cazul folosirii mandrinelor (coada cilindrica ). Folosind plansele didactice si masinile de gaurit din dotarea cabinetului sau machetele acestora, se explica partile componente cum se realizeaza miscarea principala si avansul la gaurire. Elevii vor observa ca aceste masini au diferite turatii si in felul acesta se va explica ce este regimul de aschiere la gaurire si cum se alege acesta.

Dupa prezentarea sculelor, dispozitivelor si masinile de gaurit se va explica tehnologia gauririi manuale si mecanice. Se va pune accent deosebit pe 4

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect de tehnologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 767 cuvinte
Nr caractere:
9 261 caractere
Marime:
13.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
lectie, Pedagogie, proiect
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!