Managementul conflictului educațional

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dintre toate tipurile de conflicte care pot aparea, ma voi opri la conflictul interpersonal, care poate aparea la nivelul unei organizatii scolare, economice, unei societati comerciale sau oricarei altei organizatii.

CONFLICTUL INTERPERSONAL este procesul prin care o persoana, un grup, sau un departament frustreaza pe altul de la obtinerea scopului propus.

Este foarte importanta sesizarea unui astfel de conflict inca din faza sa incipienta pentru ca el sa fie oprit, iar pentru aceasta un bun specialist are anumite indicii pe care le poate folosi cu mult tact. In primul rand comportamentul unei persoane aflata intr-un astfel de conflict este antagonic,avand o atitudine negativista, considerand partea opusa nerezonabila. Semnele care atrag atentia asupra unui conflict de comunicare, aflat in faza incipienta, pot fi: porecle care se atribuie intre membrii unei organizatii, sabotajul de orice fel, agresiunea (verbala si, sau fizica). Este foarte important ca un bun manager sa-si cunoasca colectivul pentru a putea face o diferentiere clara intre agresivitatea de limbaj dintre doua persoane care se simpatizeaza si doua persoane care care nu pot sa lucreze impreuna.

Conflictul interpersonal poate avea mai multe cauze, dar eu ma voi opri doar la cinci dintre ele:

1. Identificarea si disocierea de grup.

Nu toate grupurile din interiorul unei organizatii sunt compacte, ele pot fi formate dupa principii care nu intotdeauna sunt obiective. Bineinteles ca in grupurile in care relatiile nu sunt bine legate, va exista mereu cate un "profitor," care se va identifica cu grupul in cazul in care se va inregistra un succes, iar in cazul in care grupul esueaza intr-un proiect, persoana in cauza se va disocia de esec, gasindu-si mereu o scuza. De aici se poate isca foarte usor un conflict pentru ca nimanui nu-i place sa fie certat pentru greselile altuia si nici sa-i fie furate laudele bine meritate.

2. Interdependenta.

Cand o persoana, un grup sau un departament are o putere decizionala asupra unei altei parti similare, poate aparea un conflict interpersonal doarece fiecare parte are o puterea de a decide asupra celeilalte.

3. Diferentele de putere, statut si cultura.

Atunci cand puterea decizionala este unidirectionala, in sensul ca numai una din parti are putere asupra celeilalte, conflictul poate aparea daca partea ce detine puterea este injusta si nu ia decizii corecte. Deci putem spune ca A are o putere diferita fata de B, iar acesta din urma va fi mereu nemultumit de acest lucru. Statutul social poate fi considerat ca o problema numai atunci cand este invers proportional cu puterea unei persoane. Daca acelasi detinator al puterii, A, este pe scara sociala mai jos decat B, si cu toate acestea, la nivelul organizational al companiei, are o putere mai mare, atunci se pot naste conflicte. Trebuie amintit ca exista nenumarate culturi interioare companiilor, fiecare organizatie dezvoltand o anumita politica si este bine ca aceste culturi sa nu se intersecteze.

4. Ambiguitatea.

O organizatie economica trebuie sa aibe, pentru o buna functionare, o structura interna clara. Atat timp cat acest lucru nu este indeplinit, managerului companiei ii este foarte greu sa aprecieze sau sa critice persoana responsabila de un succes sau de un esec. Aceasta incorectitudine in decizii poate fi un factor important al declansarii unui conflict, pentru ca nimanui nu ii place sa fie criticat pentru o vina care nu ii apartine, dupa cum nu exista persoana care sa se bucure de faptul ca altcineva primeste laude pentru munca sa. Este important, deci, ca fiecare companie sa aibe o organigrama cat mai clara si explicita pentru a putea inlatura acest factor de risc in declansarea conflictelor.

5. Resursele insuficiente.

Lipsa resurselor logistice, materiale dintr-o

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul conflictului educational.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 756 cuvinte
Nr caractere:
15 016 caractere
Marime:
16.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
educatie, conflicte, organizare
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!