Wolfgang Amadeus Mozart

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Wolfgang Amadeus Mozart (n27 ianuarie 1756 Salzburg , d. 5 decembrie 1791, Viena) a fost un compozitor german si austriac, unul din cei mai prostigiosi si talentati creatori in domeniul muzicii clasice. Richard Wagner spunea despre el: ,,Geniul sau exceptional il situeaza mai presus de oricare maestru, in toate domeniile artei si in toate timpurile". Un alt mare compozitor (Rossini este intrebat: Dupa parerea dumneavoastra, care este cel mai mare muzician" " Beethoven"

" Dar Mozart?"

" Oh, el este unic"

Biografie

Wolfgang Amadeus Mozart (nascut Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart) s-a nascut la 27 ianuarie 1756 la Salzburg, pe atunci capitala unui principat-arhiepiscopat (germ. Furstbistum) ce facea parte din Sfantu Imperiu Roman de Natiune Germana (dupa 1804 devenit Imperiul Austriac). Tatal lui, Leopold Mozart, era un talentat violonist in orchestra de la curtea principelui arhiepiscop din Salzburg, si era apreciat pentru aptitudinile sale pedagogice. In registrul de botez, Mozart a fost inregistrat cu numele: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus. Mai tarziu, in Italia, si-a luat numele de "Amadeus", traducerea latina a lui ,,Theophilus" (,,Iubitorul de Dumnezeu").

Inca de mic copil, Wolfgang da dovada geniului sau muzical. La varsta de 5 ani, inainte de a sti sa scrie, compune cateva piese pentru pian, transcrise imediat de tatal sau. In ianuarie 1762, Leopold Mozart obtine de la arhiepiscopul Schrattenbach un concediu de trei saptamani, pentru "a arata lumii acest miracol". Acest turneu va dura 9 ani! Prima aparitie are loc la Munchen, unde Wolfgang executa muzica la clavecin in fata printului elector de Bavaria, dupa care familia Mozart pleaca la Viena, tanarul Wolfgang concertand in fata familiei imperiale. Urmeaza un lung turneu european: Augsburg, Aachen,Bruxelles, Paris si Versailles. Ramane un an la Londra, apoi se intoarce in Austria, trecand prin Franta, Elvetia si Bavaria. Intre decembrie 1769 si martie 1771 intreprinde un lung turneu in Italia: Verona, Milano, Florenta, Roma si Napoli au fost principalele statiuni de concerte. Peste tot publicul era fascinat de talentul acestui copil precoce, intre timp devenit adolescent.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Wolfgang Amadeus Mozart.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 691 cuvinte
Nr caractere:
13 813 caractere
Marime:
22.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Muzică
Tag-uri:
muzica, compozitor
Predat:
la facultate
Materie:
Muzică
Sus!