Problemele industriei în România - Politici publice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Industria are un rol important in realizarea si mentinerea unui ritm inalt de crestere economica durabila in Romania. Datorita contributiei majore in procesul dezvoltarii, industria a fost si ramane unul din principalele sectoare ale economiei nationale.

Necesitatea actualizarii documentului de politica industriala a derivat din implicarea profunda a industriei in procesul de transformare a economiei romanesti si orientarea ei spre o dezvoltare durabila in concordanta cu interesele nationale si cu cerintele procesului de integrare in Uniunea Europeana.

In procesul de actualizare a documentului de politica industriala a Romaniei s-a tinut cont de urmatoarele elemente primordiale:

- dinamica noilor tendinte manifestate in planul politicilor comunitare;

- dezvoltarea unor solide parteneriate public - private si de dialog social, mai ales la nivel sectorial;

- o mai clara anticipare si contracarare a efectelor ce insotesc procesul de restructurare din industrie.

Este esential ca cei trei piloni ai dezvoltarii durabile - economic, social si de mediu - sa fie corelati si sa evolueze in stransa legatura si armonie.

In particular, satisfacerea cerintelor tot mai ridicate ale societatii legate de protectia mediului, a sanatatii sau a consumatorilor nu poate fi atinsa in detrimentul sau cu neglijarea competitivitatii industriei. Daca pilonul economic nu este destul de puternic, atingerea obiectivelor ambitioase ale strategiei de dezvoltare durabila nu va fi posibila, deoarece numai o industrie competitiva poate crea resursele financiare necesare indeplinirii celorlalte obiective.

Programul de Guvernare porneste de la optiunea ca pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este necesara compatibilizarea structurilor industriale cu cele existente in tarile membre ale Uniunii Europene. In acelasi timp, o industrie puternica este de natura sa promoveze interesul national, dezvoltarea tarii si asigurarea bunastarii cetatenilor in contextul larg al deschiderii internationale.

Pentru Guvernul Romaniei obiectivul general al politicii industriale este cresterea competitivitatii si performantelor industriei romanesti in context european si mondial.

Pentru atingerea acestui obiectiv sunt luate in considerare obiectivele Strategiei Lisabona a Uniunii Europene, care vizeaza cresterea competitivitatii economice a UE, stimuland dezvoltarea durabila, economia bazata pe cunoastere, sprijinind cercetarea - dezvoltarea - inovarea , dezvoltand modelul social bazat pe crearea de noi locuri de munca, oportunitati egale, justitie si coeziune sociala.

Inovare si antreprenoriat - acestea sunt motoarele indispensabile ale competitivitatii industriale intr-o economie bazata pe cunoastere si au un rol central in politica industriala.

1. Industria metalurgica

- Siderurgia -

Industria metalurgica romaneasca cuprinde doua sectoare importante si anume: industria siderurgica si metalurgica neferoasa. Acestea pot asigura cca. 90% din necesarul de otel si de metale neferoase, lucru ce le confera un caracter de sectoare determinante pentru economia romaneasca.

Siderurgia romaneasca cuprinde 7 combinate de producere a otelului si aproape 30 de unitati siderurgice prelucratoare si prestatoare de servicii in domeniu. Prin programul de fabricatie, siderurgia poate asigura intreaga gama de produse necesara industriei romanesti, si anume:

- produse plate: table si benzi laminate la cald si la rece, acoperite sau neacoperite

- profile din otel de dimensiuni si forme geometrice diferite ;

- otel beton, sarme laminate la cald si sarme laminate la rece, acoperite si neacoperite

- tevi din otel, laminate sau sudate, intr-o gama dimensionala diversa

- produse si semifabricate din oteluri aliate si inalt aliate, inoxidabile etc. destinate in special constructiei de masini, industriei chimice, fabricatiei de echipamente electrocasnice etc.

- alte produse din otel (forjate, turnate etc.).

Perioada 2003 - 2005 a reprezentat o etapa importanta pentru siderurgia romaneasca, care a fost marcata de urmatoarele evenimente:

- finalizarea privatizarii, prin patrunderea unor grupuri cunoscute din siderurgia mondiala, din care mentionam MITTAL STEEL, primul producator de otel din lume ;

- finalizarea negocierilor si consultarilor reciproce cu Comisia Europeana pe marginea inchiderii Cap.6 - Concurenta si convenirea tuturor elementelor strategice cu aceasta: capacitati, productii, investitii, ajutoare de stat, program de viabilizare;

- aprobarea de Guvernul Romaniei a Strategiei sectoriale de restructurare si a Planurilor individuale de viabilitate si insusirea acestora de catre Comisia Europeana;

- convenirea cu Comisia Europeana a calendarului de monitorizare a implementarii procesului de restructurare; partea romana va intocmi si va transmite Comisiei de doua ori pe an Rapoarte de monitorizare.

Capacitatea de otel a Romaniei este de 9,1 mil. t/an, iar capacitatea de laminare este de 9,2 mil. t/an. Productia anuala de otel a Romaniei este de aproape 6,5 milioane tone din care 4,4 milioane tone reprezinta productia Arcelor Mittal Galati. Consumul intern de otel a ajuns la 5 milioane tone.

Criza financiara mondiala se resimte cu putere in sectorul siderurgic. Producatorii europeni de otel au anuntat ca sunt pregatiti sa isi reduca productia pana la sfarsitul acestui an. Masura se impune din cauza reducerii cererii de otel, ca urmare a stagnarii proiectelor de investitii. Romania nu este ocolita de socul resimtit de industria siderurgica la nivel mondial. De aceea, ne putem astepta ca dupa perioada extraordinar de favorabila pietei otelului din ultimii 5-6 ani sa urmeze o stagnare, ca urmare a scaderii cererii, din cauza micsorarii volumului de investitii. De altfel, in aceasta perioada a scazut foarte mult si pretul materiilor prime, minereului de fier, carbunelui si fierului vechi, care sunt adevarate barometre ale pietei otelului. ArcelorMittal Galati, cel mai mare producator de otel din tara, urmeaza sa-si inchida pe perioada nedeterminata un furnal din cele trei care functionau pana in prezent si capacitatile de productie aferente acestuia, din cauza cererii in scadere de pe plan mondial.

Implementarea procesului de restructurare, cu respectarea tuturor elementelor strategice prevazute in Planul de restructurare si convenite cu Comisia Europeana, va conduce la viabilizarea combinatelor siderurgice, care vor indeplini toate criteriile de viabilitate practicate astazi in siderurgiile dezvoltate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Problemele industriei in Romania - Politici publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 737 cuvinte
Nr caractere:
17 301 caractere
Marime:
18.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Metalurgie și Siderurgie
Tag-uri:
industrie, crestere economica, politica industriala
Predat:
la facultate
Materie:
Metalurgie și Siderurgie
An de studiu:
II
Profesorului:
Alina Profiroiu
Sus!