Previzualizare referat:

Extras din referat:

Hartia este un material plan si subtire, avand ca element esential suprafata sa pe care se poate scrie, ale carei dimensiuni sunt mult mai mari decat grosimea sa. Hartia este obtinuta din fibre de celuloza amestecate, care se mentin impreuna fara un alt liant cu exceptia legaturilor de hidrogen si a impletirii fibrelor.

Desi cele mai cautate materiale celulozice pentru fabricarea hartiei sunt pulpa lemnoasa a unor specii de arbori de esenta moale, in special cea a coniferelor, datorita existentei fibrelor de celuloza in structura multor plante, de la ierburi pana la arbori, se pot folosi si multe alte fibre, asa cum ar fi cele ale plantelor de bumbac, in, canepa sau orez.

Istoric

Inca din anul 3000 I.C. papirusul este folosit in Egipt ca primul suport de scris, inainte de folosirea hartiei. Era confectionat din fasii de papirus presate. Hartia, asemanatoare cu cea de azi, a fost facuta pentru prima data in anul 105 D.C. de un eunuc de la curtea imparatului Ho Ti in China. Se crede ca la inceput s-a fabricat din textile nefolositoare si apoi coaja de dud si alte plante din care se produceau tesaturile. Hartia s-a produs numai in China timp de 500 de ani. In anul 610 a fost introdusa in Japonia, iar in 750 in Asia Centrala. In Europa a fost adusa de Mood si s-a produs prima data in anul 1150 in Spania, dupa care producerea ei s-a dezvoltat si in restul Europei. In Europa, hartia se obtinea din textile nefolositoare. Cand a aparut tiparul, a crescut cererea de hartie si s-a inregistrat o criza de textile, ceea ce a dus la gasirea altor materii prime pentru fabricarea hartiei. In sec. XIX au inceput sa fie folosite fibrele tulpinilor plantelor. In 1798 Nicholas-Louis Robert a facut prima masina de fabricare a hartiei care producea doar o singura foaie de hartie o data. In timp, lemnul a devenit prima sursa de fibra in fabricarea hartiei, iar fibrele textile inca se folosesc in fabricarea hartiei tari. Chiar daca hartia este facuta acum de masini, procesul de baza este acelasi. Fibrele din plante sunt separate si udate, apoi sunt filtrate intr-un cuptor si presate ca sa dea afara cat mai multa apa. Apa ramasa se va evapora si ea in timp ce fibrele sunt presate tot mai mult pentru ca hartia sa fie plata.

Procedeul industrial modern

Procesarea fibrelor

Celulele plantelor sunt alcatuite din fibre celulozice conectate. In timpul procedeului de extragere a pulpei celulozice, aceste fibre microscopice sunt separate unele de altele, iar acolo unde lantul polimolecular a fost rupt chimic sau mecanic, suprafetele "libere" intra in contact una cu alta creand punti hidrogenate care confera duritate, dar si elasticitate viitorului material.

Procedeul chimic

Structura microfibrelor din hartie

Procedeul chimic utilizat astazi pe scara larga este un complex de tratari chimice numite Procesul Kraft. Scopul acestei tratari chimice este eliminarea structurii ligninei (din pulpa supusa procesului), care este liantul organic care mentine fibrele impreuna, prin folosirea unui amestec care o dizolva. Dupa eliminarea acesteia, fibrele ramase pot fi folosite pentru realizarea unei hartii de culoare maroniu nedefinit, nefinisata, utilizata la realizarea de pungi de hartie sau a cutiilor din carton. Materialul brut astfel obtinut poate fi folosit in continuare, printr-o purificare accentuata a ligninei ramase, conducand la obtinerea pulpei de calitate superioara, pentru hartie alba pentru scris si tiparit.

Desi procedeul chimic este mai scump decat cel mecanic, permitand o folosire de maximum 45 - 50 % din pulpa initiala, totusi este un procedeu larg folosit datorita calitatii produsului final si al mentinerii, aproape nealterata, a lungimii initiale a fibrelor materialului folosit, care este un factor de mentinere a unor calitati mecanice ridicate a hartiei. Un alt avantaj al acestui procedeu este folosirea integrala a ligninei rezultate din proces ca si combustibil pentru incalzirea si electricitatea necesare

Bibliografie:

http://www.viitorplus.ro/loadPage.php?pageId=45&pageLang=ro&eExt=0&lnk=

http://ro.wikipedia.org/wiki/Hartie

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hartia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 739 cuvinte
Nr caractere:
13 515 caractere
Marime:
18.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
materie prima, prelucrare, hartie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!