Analiza din punct de vedere organoleptic a unui produs alimentar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Statiunea Borsec supranumita ''Perla Carpatilor'' este situata la o distanta de 26 km de orasul Toplita, pe drumul national Toplita - Piatra Neamt, in depresiunea Borsec, din nord-vestul judetului Harghita, la o altitudine de 900 m fata de nivelul marii, ceea ce ii confera o microclima specifica cu un caracter benefic, datorata padurilor masive de conifere care o inconjoara. Pe langa ambianta de o rara frumusete in care este situat Borsecul, calitatea apelor sale minerale ii asigura o situatie privilegiata intre statiunile balneo-climaterice din lume.

Faima apelor minerale de la Borsec dateaza din secolul XVI. Exista atestare documentara ca apa minerala de la Borsec a fost transpostata cu carutele in 1954, in butoaie de stejar, la curtea domneasca de la Alba Iulia unde s-a tratat Sigismund Bathory. Datorita efectelor curative si experientei empirice, apele minerale de la Borsec, au fost imbuteliate in ulcioare astupate din lut ars, puse in desagi pe spinarea cailor de munte si transportate in Transilvania, Moldova, Tara Romaneasca si Ungaria inca din secolul XVIII.

La sfarsitul secolului XVIII faima tamaduitoare a apelor minerale face ca Borsecul sa aiba un renume. Se construiesc la inceput niste baraci, apoi cabane si niste stabilimente balneare primitive, care fac posibil ca numerosi bolnavi sa-si trateze bolile de care sufera. Exista insemnari din 1767 care spun ca: ''Borsecul este locul unde se aduna bolnavii disperati din tara si din strainatate''.

In Borsec exista peste 15 izvoare de apa minerala carbogazoasa naturala, avand compozitie chimica apropiata, stabila in timp, cu debite variabile, cele mai importante calitativ si ca debit fiind izvoarele 1 si 2. Prin compozitia lor, apele minerale au efecte curative asupra afectiunilor aparatului digestiv ( stomac, intestine, cai biliare ), rinichilor si a vezicii si cailor urinare, precum si asupra sistemului circulator periferic.

In 1803 cetateanul vienez Valentin Gunther a urmat un tratament la Borsec, vindecandu-se de o boala considerata incurabila. Reintorcandu-se la Viena, ii propune unei rude sa faca comert cu apa minerala de la Borsec, pentru care sa arendeze Borsecul ( un mic catun la acea vreme ) de la comunele Lazarea si Ditrau, proprietarele Borsecului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza din punct de vedere organoleptic a unui produs alimentar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
681 cuvinte
Nr caractere:
3 815 caractere
Marime:
9.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
produs, analiza
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!