Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scabia este cauzata de acarianul Sarcoptul scabiei (Fig. 1). Acarienii ce produc scabia sunt atrasi de caldura si mirosul corpului uman. Femelele de acarieni patrund in piele, sapand mici tunele ca niste firicele, care uneori sunt vizibile (Fig. 2). Parazitii depun ouale in aceste tuneluri.

Fig. 1 Fig. 2

Mod de transmitere

Scabia este transmisa in mod obisnuit prin contact apropiat, intim, ca si dormitul in acelasi pat sau atingerea unei persoane cu scabie; acarienii scabiei nu pot zbura sau sari, ei miscandu-se foarte incet. Acarienii scabiei pot trai pana la 4 zile fara gazda umana. In acest timp, acestia se pot transmite altor persoane prin haine, lenjeria de pat, si prin alte articole de uz casnic si personal.

Sarcoptul scabiei patrunde foarte repede pe sub piele, in special in zonele aspre sau cu pliuri cutanate (incretite), ca de exemplu la nivelul coatelor, articulatiilor metacarpiene (incheieturilor degetelor) si genunchilor. Atingerea si gratajul (scarpinatul) zonei infestate cu scabie, poate raspandi boala si in alte parti ale corpului. Dupa patrunderea sub piele, o femela de acarian depune intre 10-25 de oua inainte sa moara. Ouale se transforma in larve 3 zile mai tarziu. Aceste larve se deplaseaza pe suprafata pielii si devin adulti in 14-17 zile. Acest ciclu continua pana acarienii sunt distrusi.

Sarcoptii scabiei care infesteaza omul nu infesteaza cainii sau alte animale. Similar, acarienii scabiei transmisi de la animale nu supravietuiesc si nu se reproduc la oameni. Totusi, ei pot trai suficient la oameni, ca sa cauzeze urticarii pruriginoase (alergii care produc mancarimi) sau produc papule in cateva zile.

Perioada de incubatie si de contagiozitate

Scabia este contagioasa. Persoanele cu scabie pot transmite parazitii altor persoane, inainte si dupa aparitia simptomelor, atata timp cat raman infestate si netratate. Dupa prima infestare, trebuie sa treaca cateva saptamani, inainte de prezentarea primelor simptome. Pacientul este contagios in aceasta perioada care este cunoscuta ca si perioada de incubatie.La o noua infestare cu sarcoptul scabiei, vor trece cel mai probabil 2 sau 3 zile pana la dezvoltarea simptomelor.

Simptome

In cazul scabiei bolnavul prezinta o piele pruriginoasa si iritata, simptomele intensificandu-se pana ce parazitii sunt omorati. Mancarimea (pruritul) - de obicei debuteaza prima. Deseori devine mai pronuntata noaptea sau dupa baie si cateodata este confundata cu pielea uscata. Mancarimea este cauzata de catre reactia alergica fata de acarianul scabiei. Uneori mancarimea este foarte intensa, mai ales la copii si la varstnici.

Pielea iritata - are aspectul unei eruptii cutanate (rash), iar la nivelul zonei de piele sensibila, se observa niste urme mici curbe. Aceste simptome apar ca urmare a saparii de catre acarieni de tuneluri, pe sub straturile superioare ale pielii. Uneori se poate observa o mica flictena (basica) sau chiar parazitul insusi, care arata ca si un punct mic negru, la capatul leziunii. Aceste urme pot fi dificil de vazut dupa ce zona a fost gratata (scarpinata). Sugarii pot prezinta numai piele rosie si inflamata, uneori cu mici flictene dureroase.

Simptomele se dezvolta cel mai probabil:

- intre degete (Fig. 3) si fata palmara a incheieturii mainii (Fig. 4)

- pe partea exterioara a cotului si in plica cotului (Fig. 5)

- in jurul taliei si ombilicului (Fig. 6)

- pe fese

- in jurul sfarcurilor, liniei sutienului, pe partile laterale a sanilor (Fig. 7)

- pe organele genitale la barbati (Fig. 8)

La sugari si copiii mici, pielea pruriginoasa si iritata poate aparea, de asemenea:

- in jurul scalpului sau pe scalp, pe gat si fata (Fig. 9)

- pe palme, talpi. (Fig. 10)

Adesea primul simptom observat la sugari, este reprezentat de cateva vezicule mici la nivelul acestor zone.

Fig. 3

Fig. 4

Fig. 5

Fig. 6

Portiunile de piele sensibila, denumite leziuni secundare, se dezvolta mai tarziu in evolutia bolii:

- leziuni de grataj, cateodata acoperite de catre o crusta; gratajul leziunii poate irita si ulcera pielea

- zone de piele rosie, uscata , solzoasa, iritata

- scabia nodulara reprezentata de mici zone elevate, rosiatice-maronii (noduli) ce se pot dezvolta in zonele acoperite ca si plica cotului, intre fese, pe scrot si penis; nodulii sunt pruriginosi si pot persista saptamani sau luni dupa debutul scabiei.

Fig. 7

Fig. 8

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Scabia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
3 051 cuvinte
Nr caractere:
15 388 caractere
Marime:
299.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
scabie, afectiuni
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!