Istoria autovehiculelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.1. Primul vehicul autopropulsat

De cand a aparut civilizatia umana, a aparut si nevoia de transport. La inceput omul a folosit forta musculara proprie, apoi pe cea a animalelor domestice, dar adevarata epoca a transporturilor a aparut o data cu inventarea rotii.

Dupa aparitia masinii cu abur nu a durat mult timp si a aparut primul vehicul autopropulsat. Nicolas-Joseph Cugnot, inginer al armatei franceze a realizat, in cadrul Arsenalului, un vehicul destinat remorcarii pieselor grele de artilerie. Acest vehicul (1769) era realizat din lemn, avand trei roti cu bandaj metalic (ca la rotile de car), un motor cu aburi cu doi cilindri, cazanul avea greutatea de o tona, necesita realimentarea la fiecare 10 15 minute, dezvolta viteza maxima de 9,5 km/h si era deservit de doua persoane. Din pacate, la prima demonstratie, mecanismul de directie a cedat si vehiculul a lovit zidul unei gradini si a explodat. Dupa cum se vede o data cu aparitia primului autovehicul a aparut si primul accident (combustibil bois LEMN)

Fig.1. Primul vehicul autopropulsat - Cugnot 1769

1.2. Primul motor in patru timpi

in anul 1875 Siegfried MARCUS realizeaza la Viena primul autovehicul echipat cu un motor in patru timpi cu carburator elementar. Nikolaus August OTTO in 1876 construieste si breveteaza primul motor in 4 timpi, cu supape laterale. Industriasul german Wilhelm Maybach l-a perfectionat si a inceput constructia unor astfel de motoare.

Automobilul cu motor cu gaz al lui Lenoir - 1863

Motor cu gaz cu aprindere prin scanteie, 1 cilindru, 1,5 CP la 100 min-1, transmisie cu lant, frana de mana, directie cu volan

Automobilul lui Carl Benz - Benz Motorwagen - 1885

Motor: 4 timpi, monocilindru orizontal,

D = 116 mm, S = 160mm,

Pe = 3 CP la 250 min-1

Aprindere electrica

Racire cu apa

Combustibil - benzina

Alimentare cu carburator reglabil manual, fara jicloare si fara flotor

Transmisie fara ambreiaj, cu reductor cu curele cu 2 trepte

Transmisie finala - lant

sasiu din tevi

Greutate 300 daN

Viteza maxima aprox. 15 km/h

1.3. MOTORUL DIESEL

La inceputul anului 1892 Rudolf Diesel solicita Oficiului German de Patente un brevet privind "Metoda de functionare si proiect pentru un motor cu combustie interna". Celebrul motor avea un randament de 26% ceea ce reprezenta mai mult decat dublul randamentului motorului cu aburi (12%). Diesel s-a bazat pe mecanica motorului in patru timpi. Principiul de functionare al acestuia este autoaprinderea amestecului carburant datorita temperaturii care se obtine in camera de ardere la sfarsitul cursei de comprimare.

Se spune, ca intr-o seara cand lucra in atelierul sau, fiind preocupat de modalitatea de introducere a combustibilului in camera de ardere a motorului, sotia sa, Martha, l-a chemat rugandu-l sa se pregateasca de pentru o vizita. La un moment dat el o vede pe sotie parfumandu-se cu un pulverizator. in acel moment Diesel a stiut ca problema introducerii combustibilului in camera de ardere este rezolvata si anume pulverizarea cu ajutorul unui injector.

si astfel, in motorul inventat de el, se comprima numai aerul iar combustibilul este introdus in camera de ardere, prin injectie la sfarsitul cursei de comprimare, cand sunt realizate conditiile de formare si ardere a amestecului carburant.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria autovehiculelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 460 cuvinte
Nr caractere:
8 145 caractere
Marime:
1.74MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Mecanică
Tag-uri:
aparitie, modele, autovehicule
Predat:
la liceu
Sus!