Arborele cotit și volantul

Extras din referat:

Arborele cotit, transforma miscarea rectilinie a pistonului, prin intermediul boltului piston si pendularea bielei, in miscarea de rotatie. Alternativ, arborele cotit transmite miscarea de rotatie (la compresoare piston sipompe cu piston) la biela.

Arborele cotit a primit aceasta denumire, datorita configuratiei axei sale, care coteste alternativ de la un fus palier la un fus maneton si inapoi la fusul palier.

Principii de functionare:

Arborele cotit este prevazut cu fusuri manetoane coaxiale, si cu fusuri paliere prin intermediul carora arborele se sprijina pe lagarele paliere in blocul motor sau carcasa. La cel putin unul dintre aceste lagare paliere, arborele cotit este prevazut perpendicular pe axa lui cu o suprafata prelucrata pentru cuzineti axial. Legatura dintre fusuri paliere si fusuri manetoane este facuta de bratele manetoane in prelungirea carora se gasesc contragreutatile (turnate sau aplicate) care folosesc la echilibrarea si la rotirea lina, a arborelui cotit.

Pentru ca arborele cotit sa se invarteasca cit mai uniform, lin, deci pentru ca motorul sa functioneze cit mai silentios, se efectueaza echilibrarea arborelui cotit. Partea arborelui cotit prin care se transmite miscarea la utilizator (la motoarele cu ardere interna) se numeste partea posterioara, si este prevazut cu posibilitatea de fixare a unui pinion (pentru distributie sau angrenaj anexe)volanta, sau numai volanta, in functie de constructia motorului. La celalalt capat, numit partea frontala, la fel sant prevazute posibilitati de fixare a unui pinion (pentru distributie sau angrenaj pentru anexe) si amortizorul de torsiune , sau numai amortizorul in functie de constructia motorului.

Arbore cotit - element metalic cu rol in transmisia miscarii de la pistoane la sistemul de transmisie.arborele cotit este prevazut cu un numar "n" de fusuri manetoane coaxiale, egal cu numarul cilindrilor motorului, si cu un numar de "n+1" fusuri paliere, prin intermediul carora arborele cotit se sprijina pe lagarele paliere, coaxiale. - Legatura dintre fusuri paliere si fusuri manetoane este facuta de bratele manetoane, in prelungirea carora se gasesc contragreutatile care folosesc la echilibrare si asigura rotirea lina, fara socuri, a arborelui cotit. Partea arborelui cotit prin care se transmite miscarea la utilizator (la ambreiaj ) se numeste partea posterioara, si este prevazut cu o flansa pe care se va presa si se va asigura cu suruburi volanta si coroana dintata care serveste la pornirea automata a motorului.- La celalalt capat, numit partea frontala, sunt prevazute suprafete cilindrice conice sau in trepte, prevazute cu pene, pe care se vor monta pinionul de distributie, amortizorul oscilatiilor de torsiune si fulia pentru antrenarea ventilatorului, generatorului de curent, pompei de apa si a altor anexe.- - In figura, arborele cotit este reprezentat cu culoarea rosie.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arborele cotit si volantul.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Marime:
1.98MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
arbore cotit, mecanica, componente, mecanisme
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!