Istoricul, designul, marketingul unor importante mărci comerciale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Marca inregistrata este un nume, termen, simbol sau desen, forme tridimensionale (ori o combinatie a acestora) menit sa individualizeze bunurile sau serviciile unui comerciant (sau ale unui grup de comercianti) si sa le diferentieze de cele ale concurentei fiind singurul mijloc de a cuceri si pastra clientela. Marca comerciala confera titularului sau drepturi exclusive, acesta putand solicita instantei sa interzica tertilor folosirea, in cadrul activitatii pe care o desfasoara, a unui semn identic sau similar pana la confuzie cu marca inregistrata. Procedura de inregistrare a marcilor si particularitatile marcilor inregistrate prezinta caracteristici specifice fiecarui stat /uniune vizata.

NIKE

Nike este o companie ce produce si comercialieaza articole sportive, atat de imbracaminte, incaltaminte cat si accesorii. Sediul companiei se afla in itatele Unite ale Americii in orasul Beaverton, in apropiere de Portland, Oregon. Compania este liderul mondial in comercializarea articolelor sportive, cu vanzari in anuale de peste 18,6 milioane de dolari (la sfarsitulanului sau fiscal - 31 mai 2008).

Compania a fost fondata in 1964 pe 25 ianuarie de catre Bill Bowerman si atletul Philip Knight. De la inceput aceasta a fost denumita Blue Ribbon Sports, bugetul initial a fost de 600 $, aportul fiecaruia fiind de cite 300 $, pentru a putea lansa prima comanda, catre un fabricant japonez de pantofi de sport, Onitsuka Tiger. Cele 300 de perechi rezultate au fost depozitate in pivnita casei lui Knight si vandute apoi direct din camion cu ocazia unor intalniri sportive.

In 1968, cei doi intreprinzatori au schimbat denumirea firmei in NIKE, inspirati de zeita invocata de legendarul alergator de la Marathon. insa in 1978 a devenit Nike, Inc Numele a fost inspirit din mitologia greaca, pronuntia fiind aceeasi cu cea a numelui zeitei elene a victoriei. Ea fiind, conform mitologiei greci, distribuitoarea victoriei, insasi Athena si Zeus sunt reprezentati avand mici fragmente din caracteristicele zeitei Nike.

Sigla, care se pastreaza si astazi, a fost creata in 1971 de o studenta graficiana pe nume Carolyn Davidson, de la Universitatea din Portland. Initial acesta predat citeva cursuri de contabilitate lui Phil Knight.

Astfel ca, 1972 BRS avea nevoie de un nou brand pentru o noua linie de incaltaminte sport ce urma sa se lanseze. Si asa cum, Knight o aprecia pe Davidson pentru idei sale originale in domeniul graficii si a designului, a apelat la aceasta.

in iunie 1971, Davidson a prezentat o serie de optiuni de design celor din conducerea BRS directori, ca in cele din urma, acestea sa aleaga marca acum cunoscute la nivel mondial ca Swoosh. Munca creatoarei i-a fost rasplatita cu 35 de dolari. (in 1983, Davidson Knight pentru a-si exprima recunostinta i-a oferit acesteia Swoosh un inel de aur si un plic plin cu sigla Nike, la fel din aur.)

Cuvantul "Nike", aripa zeitei greaci a victoriei, a fost tiparit in portocaliu, semnul unui semn pozitiv. Iar numele astazi vorbeste de la sine. Designul logo-ului a fost inregistrat ca marca abia in 1995

Principalul mod prin care compania comunica cu consumatorii dar si cu partenerii de afaceri este prin mesajele transmite prin campaniile publicitare. Publicitatea si strategia de marketing sunt la baza sccesului marcii Nike. Sloganul folosit de companie este :Just do it".

In perioada 1972-1982, Nike s-a bazat in aproape in totalitate pe publicitatea prin printuri in publicatiile cele mai importante ale timpului. La inceput totul se baza pe publicitatea pentru incaltaminte sportive pentru diverse sporturi. In 1976 compania a realizat prima colbaorare cu o firma de publicitate, John Brown and Partners. In 1977 a fost realizat posterul care infatisa un un om ce alerga singur pe un drum de tara, imagine care a devenit instant un clasic.

Din 1982 Nike a inceput folosirea reclamelor televizate cu ajutorul firmei de publicitate Wieden-Kennedy, pe perioada maratonului din New York, iar relatia dintre cele doua companii a

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoricul, designul, marketingul unor importante marci comerciale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 150 cuvinte
Nr caractere:
11 449 caractere
Marime:
31.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
marca, brand, companii
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!