Integrarea agriculturii romanești în agricultura europeană - Politica Agricolă Comună

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In ultimele decenii, agricultura din Uniunea Europeana a devenit in mare parte o industrie robotizata si chimizata la maximum, fara suflet si avand drept unic scop profitul, in detrimentul calitatii si cu riscuri majore pentru sanatatea consumatorilor.

Normele europene, stabilite dupa politica economica a corporatiilor multinationale din agricultura, au permis si au incurajat dezvoltarea acestei industrii in detrimentul si uneori chiar impotriva agriculturii ecologice sau traditionale.

Desi exista multe voci care arata absurditatea acestei abordari hiper tehnologizate si robotizate (la propriu si la figurat), lucrurile se petrec ca si cum nu s-ar vedea problemele. Agricultorii occidentali care au trait tragedia industrializarii agriculturii sunt constienti de comoara pe care Romania o detine inca in domeniul agricol. Romanii, inca nu!

In Uniunea Europeana multi fermieri au uitat deja cum se face adevarata agricultura.Altii, mai putini, nu au uitat si au venit sa aminteasca romanilor faptul ca nu ei trebuie sa invete de la comunitatea europeana bazele agriculturii, ci invers. Ei le-au spus romanilor: "In realitate, voi sunteti in avans! Nu trebuie sa schimbati nimic in practicile voastre! Europa de Vest este cea care trebuie sa si le schimbe". Trebuie sa constientizam acest avans mai intai, inainte sa ajungem sa regretam pierderea lui. Apoi trebuie sa facem demersurile pentru a-l pastra si a-l integra in modul de viata contemporan.

Daca nu ne vom trezi la timp, ne vom confrunta cu trista experienta a agriculturii europene: vom aplica o politica ce ne impune sa cultivam numai ceea ce a negociat guvernul PSD in 2004, adica ZERO soiuri de canepa, ZERO soiuri de prun autohton, ZERO soiuri de mar autohton si altele, care nu sunt inscrise in catalogul oficial al UE, deci din punctul lor de vedere nici nu exista. Pe crescatorii de animale ii asteapta zile negre. Cine are una-doua vaci, cum au cei mai multi prin sate, nu-si permite sa practice mulsul automat si ambalarea "sub vid", asa ca nu are voie sa vanda surplusul, nici macar vecinului sau turistilor in trecere. In mod aberant, ciobanul nu va mai avea voie sa mulga oile manual, sa atinga casul cu mana, sa strecoare branza prin tifon la stana.

Solutia de a ne apara drepturile? Asocierea! In tarile in care micii producatori s-au asociat in lupta cu corporatiile oligarhice multinationale din agricultura, ei au reusit sa-si mentina dreptul de a produce si desface produsele traditionale.

In Suedia a fost posibil; europarlamentarii suedezi au NEGOCIAT cu UE sa respecte standardele UE la export, dar la ei acasa sa practice agricultura pe care o vor si sa manance ce doresc. Au LUPTAT cu mentalitatile unui sistem care nu intelege (sau nu vrea sa inteleaga) modul de viata traditional si AU REUSIT!

Politicienii nostrii de ce nu fac nimic in acest sens? Pentru ca europarlamentarii romani actuali prefera sa stea "cuminti" si sa toace netulburati banii publici degeaba! Pentru ca guvernantii romani au alte prioritati, vor sa-si faca afacerile linistiti, fara sa-si puna in cap oficialii UE.

Daca, guvernantii NU ne apara interesele, ce putem face?

- Putem sa luptam si sa ne obtinem drepturile prin mijloacele societatii civile (ONG-uri, sindicate, asociatii etc.)

- Sa-i informam pe cei apropiati despre aceste realitati europene care ar putea deveni si realitati romanesti, daca nu ne pasa si nu actionam.

- Sa deschidem ochii mai bine cand alegem data viitoare.

- Sa ne implicam cat mai mult in toate problemele sociatatii romanesti si europene, de a caror buna rezolvare depinde viitorul nostru si al copiilor nostri!

Politica agricola actuala ,in conformitate cu P.A.C. se bazeaza pe doi piloni principali : Pilonul I. Politica de piata - care urmareste acordarea tuturor formelor de sprijin pentru

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Integrarea agriculturii romanesti in agricultura europeana - Politica Agricola Comuna.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 274 cuvinte
Nr caractere:
7 577 caractere
Marime:
11.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Tag-uri:
europa, agricultura, romania, politica agricola
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!