Previzualizare referat:

Extras din referat:

PHP (PHP: Hypertext Prepocessor), cunoscut in versiunile mai vechi si sub numele de PHP/FI (Personal Homepage/Form Interpreter), initial a fost gandit a fi o simpla aplicatie CGI pentru interpretarea formularelor definite prin HTML si procesate de un program scris intr-un limbaj Perl, script shell, executat pe server. In cazul interfetei CGI era necesara permisiunea de a rula programe pe server, ceea ce ducea la lacune in securitate si in plus la disocierea de documentul HTML a programului care procesa datele.

PHP (in versiunea curenta PHP 4.0) reprezinta un pachet puternic care ofera un limbaj de programare accesibil din cadrul fisierelor HTML, limbaj asemanator cu Perl sau C, plus suport pentru manipularea bazelor de date intr-un dialect SQL (dBase, Informix, MySQL, mSQL, Oracle, PostgreSQL, Solid, Sybase, ODBC etc.) si acces la sisteme hipermedia precum Hyperwave. De asemeni, PHP suporta incarcarea fisierelor de pe calculatorul client: upload (standard propus de E. Nebel si L. Masinter de la Xerox, descris in RFC 1867) si ofera suport pentru cookies (mecanism de stocare a datelor in navigatorul client pentru identificarea utilizatorilor, propus de Netscape).

Aceasta aplicatie este disponibila gratuit pe Internet, pentru medii Unix si mai nou pentru medii Windows (inclusiv sursele), integrandu-se in popularul sever Apache.

Istoria PHP-ului incepe la sfarsitul anului 1994, cand Rasmus Lerdorf dezvolta prima versiune, ca proiect personal. PHP-ul este facut public in debutul anului 1995 sub denumirea de Personal Home Page Tools, fiind considerat un analizor simplist care interpreta cateva macrouri ce puteau fi incluse in cadrul documentelor HTML, permitand contorizarea accesului la paginile Web sau accesarea unei carti de oaspeti (guestbook). Analizorul a fost rescris la mijlocul aceluiasi an si denumit PHP/FI 2.0, unde FI era o alta aplicatie scrisa de Rasmus Lenford, un interpreter de formulare HTML. A fost adaugat si suportul pentru bazele de date mSQL si astfel PHP/FI a inceput sa aiba succes, fiind disponibil gratuit pe Web. Se estimeaza ca la sfarsitul lui 1996 cel putin 15 mii de site-uri Web utilizau PHP/FI, iar in anul 1997 numarul acestora era de 50 de mii.

Programatorii Zeev Suraski si Andi Gutmans rescriu analizorul PHP si noua aplicatie formeaza nucleul versiunii PHP 3.0 care include o parte din vechile surse PHP/FI 2.0. Relativ recent, la inceputul anului 2000, a fost facuta publica versiunea PHP 4.0, utilizand puternicul motor de scriptare Zend si oferind suport nu numai pentru servrul Apache ci si pentru alte servere Web. De asemeni, PHP 4.0 ofera posibilitatea accesarii documentelor XML via DOM.

Se estimeaza ca numarul site-urilor care folosesc in prezent PHP este de peste un milion. Deja, pe Web, exista o multitudine de aplicatii si utilitare concepute in PHP, care se regasesc grupate si in asa-numitul PEAR (PHP Extension and Add-on Repository).

1.1.2. Ce este PHP?

PHP este un limbaj de script care functioneaza alaturi de un server Web.

Fie urmatorul exemplu:

<html>

<head>

<title>Exemple</title>

</head>

<body>

<?php

echo "Salut, eu sunt un script PHP!";

?>

</body>

</html>

Este de notat diferenta cu alte limbaje script CGI scrise in limbaje precum Perl sau C: in loc de a scrie un program cu o multitudine de linii de comanda afisate in final intr-o pagina HTML, veti scrie o pagina HTML cu codul inclus pentru a realiza o actiune precisa (in cazul nostru se va afisa un text).

Codul PHP este inclus intre tag-urile speciale de inceput si de sfarsit care permit utilizatorului sa treaca din "modul HTML" in "modul PHP".

Fata de alte limbaje script, precum Javascript, la PHP codul se executa pe server. Daca pe serverul Web se afla un script similar, clientul nu va primi decat rezultatul executiei scriptului, fara a avea nici o posibilitate de acces la codul care a produs rezultatul. Va puteti configura serverul de Web sa prelucreze (analizeze) toate fisierele HTML ca fisiere PHP. Astfel nu exista nici un mijloc de a distinge paginile care sunt produse dinamic de paginile statice.

1.1.3. Ce poate face PHP?

Limbajul PHP poseda aceleasi functii ca alte limbaje permitand sa se scrie scripturi CGI, sa colecteze date si sa genereze dinamic pagini web sau sa trimita si sa primeasca cookies.

Marea calitate si cel mai mare avantaj al limbajului PHP este suportul cu un numar mare de baze de date. A realiza o pagina web dinamic cu o baza de date este extrem de simplu. Urmatoarele baze de date sunt

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • PHP.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
38 pagini
Imagini extrase:
38 imagini
Nr cuvinte:
9 107 cuvinte
Nr caractere:
48 016 caractere
Marime:
41.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limbaje de Programare
Tag-uri:
programare, limbaj, web, servere, baza de date
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Profesorului:
Livia Sangeorzan
Sus!