Previzualizare referat:

Extras din referat:

Razboiul troian a fost un conflict militar din antichitate, intre ahei si orasul Troia. Conform mitologiei grecesti, acest razboi a izbucnit dupa ce Paris, printul Troiei a rapit-o pe Elena, sotia lui Menelaus, regele Spartei. Acest conflict este unul din cele mai importante evenimente din ciclul de mituri elene printre acestea numarandu-se marile epopei antice, Iliada si Odiseea, ambele scrise, de Homer. Iliada relateaza o parte din ultimul an al asediului Troiei, iar Odiseea descrie peregrinarile pe drumul de intoacere acasa al lui Ulise (Odiseu), regele insulei Itaca si unul din principalii liderii ai aheilor.

Cauzele razboiului troian sunt complexe, in ele au fost antrenate chiar si zeitatile Olimpului. Se spune ca in timpul nuntii zeitei Thetis cu Peleu, un rege din Tesalia, in timp ce zeii dantuiau, si-a facut aparitia Eris, personificarea discordiei, care nu fusese invitata, si a aruncat un mar de aur (marul discordiei) pe care era scris ,,Celei mai frumoase". Vazand marul, Atena, Hera si Afrodita l-au revendicat, fiecare sustinand ca le intrece in frumusete pe celelalte doua. Vazand ca nu pot ajunge la o intelegere, cele trei zeite au hotarat sa ceara o opinie obiectiva. De aceea l-au ales ca arbitru pe printul troian, Paris. Paris i-a oferit in cele din urma marul Afroditei, dupa ce aceasta i-a promis ca sotie pe cea mai frumoasa femeie pamanteana, Elena. Zeita a facut-o pe Elena sa se indragosteasca de Paris si sa fuga cu el in Troia. Agamemnon, regele cetatii Micene a hotarat sa razbune onoarea fratelui sau, Menelaus, printr-un razboi indreptat impotriva cetatii troiene.

De altfel relatiile dintre Troia si restul Greciei erau oricum tensionate. Razboiul dintre troieni si ahei a durat zece ani, timp in care multi eroi au murit si din tabara Eladei (Patrocles, Ahile, Aiax) si din cea a Troiei (Hector, Paris). intr-un final, aheii reusesc sa patrunda in cetate, prin viclesugul Calului Troian. Lipsiti de mila, ei masacreaza populatia si profaneaza templele, ceea ce va atrage mania zeilor mai tarziu.

Timp de 9 ani grecii au asediat Troia. in al 10-lea an soseste in tabara grecilor Chryses, preot al lui Apollo sagetatorul si ii roaga pe greci sa i-o inapoieze pe fiica lui Chryseis, care era sclava lui Agamemnon in scimbul unei mari sume de bani. insa Agamemnon nu este de acord iar preotul ii cere ajutorul lui Apollo. Acesta ii asculta rugamintea si arunca o molima asupra soldatilor. Multi greci au murit de ciuma.

Eroul Ahile afla ca Apollo s-a razbunat pentru jignirea adusa preotului sau si ca va putea fi imblanzit doar daca o vor inapoia pe Chryseis tatalui ei si vor jertfi 100 de boi. Ahile se cearta cu Agamemnon si cel din urma cere in schimbul sclavei sale pe Briseis, sclava lui Ahile. Agamemnon inapoiaza pe Chryseis tatalui ei, asa ca Apollo alunga molima din tabara grecilor, dar cand Agamemnon trimite dupa sclava Briseis, Ahile ii cere ajutorul lui Zeus sa-l pedepseasca pe Agamemnon pentru jignirile aduse. Dar acesta pleaca la un ospat unde Hera ii cere socoteala pentru ajutorul ce-l va da troienilor si incepura sa se certe, dar zeul Hefaistos le spune ca nu are rost sa se certe pentru niste muritori si petrecerea tinu pana la asfintit cand tot Olimpul se cufunda intr-un somn linistit.

Pe Olimp doar Zeus nu dormea dintre toti zeii si i se infatiseaza in vis lui Agamemnon si ii spune sa porneasca cu grecii o lupta impotriva troienilor. Cand Agamemnon se trezeste porneste lupta, dar Hera temandu-se, o trimite pe Atena pentru a o opri. Ajunsa in tabara grecilor se duce la Ulise si ii porunci sa-i impiedice pe greci sa paraseasca lupta.

Ulise ii indeamna pe greci sa nu ridice asediul cetatii, caci daca se vor intoarce in patrie fara sa cucereasca Troia, vor fi considerati lasi, dar batranul Nestor le vorbeste si ii indeamna sa lupte, asa ca ostenii, condusi de comandantul lor pornira spre campul de lupta.

Iris, vestitoarea zeilor, vesteste troienilor apropierea grecilor.

Cand ostile erau fata in fata, Paris iese din randul troienilor si intreaba pe greci daca vreunul indrazneste sa se lupte cu el. Menelaos iese din randul grecilor pentru a se lupta cu el si cere ca indiferent cine va castiga dupa lupta sa se faca pace. insa pentru ca nu avea incedere in Paris, el ceru sa vina tatal lui Priam, sa jure ca va duce la indeplinire intelegerea. Dupa ce Priam a facut juramintele a inceput lupta.Menelaos il loveste cu sulita, dar Paris scapa si apoi il loveste puternic cu spada. Ramas fara sabie, Menelaos il apuca de coif si il tara spre greci. Dar Afodita ii vine in ajutor lui Paris si acesta scapa. Menelaos este numit invingator de catre Agamemnon.

in timp ce Paris si Menelaos se luptau, zeii erau la un ospat in palatul lui Zeus. Luand-o in deras pe Hera, Zeus spune ca va pune capat luptei dintre troieni si greci deoarece Menelaos iesise biruitor, dar Hera il roaga pe Zeus sa o trimita pe Atena in tabara troienilor. Luand infatisarea unui soldat Atena se duce la Pandaros, un arcas renumit si-l indupleca sa-l doboare pe Menelaos, dar cand sageata trimisa de el se indrepta catre Menelaos, Atena intervine si astfel, Menelaos este doar ranit. in acest timp Agamemnon porunceste armatei sale sa pornesca lupta. Armata grecilor era condusa de Atena iar cea a grecilor de Ares.in lupta au cazut multi soldati.

Atena i-a dat o mare putere regelui Diomedes care il raneste pe Eneas, fiul Afroditei. Aceasta, incercand sa-l ajute este si ea ranita si pana la urma sunt ajutati de catre Apollo care ii duce in templul sau din Troia.Vazand-o pe Afrodita ranita, Hera si Atena au inceput sa rada si se hotarasc sa lupte impotriva lui Ares. Atena se urca cu Diomedes in carul acestuia. Cu ajutorul Atenei, Diomedes reuseste sa-l raneasca pe Ares. Acesta fuge la Zeus pentru a se plange, dar Zeus, care il ura pentru placerea lui de a varsa sange, il ameninta ca-l va arnca in bezna Tartarului.

in acest timp grecii inaintau, ucigand multi troieni de baza. Atunci, prorocul Helenus, fiul regelui Priam, vazand ca infrangerea troienilor este aoroape ii roaga pe Eneas si Hector sa vina in Troia pentru a o imblanzi pe Atena. Hector asculta ruga fratelui sau si ii imbarbateaza pe troieni, acestia respingand atacul grecilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iliada de Homer.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 901 cuvinte
Nr caractere:
12 346 caractere
Marime:
23.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, personaje
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!